Страници

Яхния от свинско месо със зелен боб / Pork and green bean stew


Класическо ястие от българската кухня, което във всеки дом се приготвя по семейна рецепта. Основните продукти са свинско месо и зелен боб, като често се добавят моркови. Разбира се яхнията може да се обогати с картофи, грах и др., но тогава ще е друг вид яхния или гювеч. Продуктите ми са ориентировъчно количество, просто защото трябва да запиша такова:).
Продукти:
400 гр свинско месо за готвене
черен пипер
300 гр зелен боб
1-2 моркова
1 глава лук
1 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
1 с.л. брашно
1 с.л. копър ( сух или свеж)
сол, на вкус

Приготвяне:
Лукът и морковите се белят, шушулките зелен боб се почистват от “конците”(ако има такива). Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковът на филийки, а зеленият боб на едро.
Месото се нарязва на дребни късчета, посолява се леко и се поръсва с черен пипер. В дълбок тиган или тенджера се загрява зехтина и в него се запечатва месото от всички страни, добавят се и се задушват морковите и лука до омекване. Добавят се чесъна и зеленият боб, разбъркват се, задушават се 2-3 минути. Добавя се брашното, разбърква се. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се отново много добре и към сместа се налива вода, да покрие всички продукти, копъра и солта на вкус. Ястието се вари под капак до готовност(30-40 минути).

Няма коментари:

Публикуване на коментар