Страници

Бързи питки, Или / Easy bread rolls


Т

ези питки открих при Или, от "Щъркелово гнездо". Не бях излизала все още да пазарувам и когато синът ми се прибра от училище и стана време за обяд се сетих, че нямаме хляб:). Написах в интернет "Бързи питки" и едни от първите, които видях бяха на Или. Безрезервно се доверявам на нейните рецепти и изобщо не търсих на друго място. Бяха точно това, което ми трябваше - правят се с малко продукти, не изискват продължително втасване, пекат се също толкова бързо и са много вкусни. Като цяло месене, втасване и печене изискват 30-40 минути. Хлебчетата имат леко сладникав вкус, наподобяващ бургер хлебчетата, които се продават в търговските вериги, кората им много ни допадна, а средата им е плътна и мека. Чудесни хлебчета са и наистина много подходящи за сандвичи. Нямам представа как ще са на следващият ден, но за няколко часа, тези останаха меки, като ги държах завити с кърпа. Или, благодаря за рецептата!



Бързи питки




Продукти:

7 гр суха мая
1 ч.ч. топла вода (200 мл)
1/3 ч.ч. олио (70 мл)
1 с.л. захар
1 яйце
1 ч.л. сол
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне на бързи питки:
Маята се разтваря във водата. Прибавят се олиото и захарта, разбърква се и се оставя за около пет минути. Яйцето се разбива с вилица и се прибавя към сместа с маята. Добавя се солта и постепенно брашното, като се разбърква, а след това се меси. Тестото се прехвърля на набрашнен плот и се меси, докато стане меко. Веднага се разделя на 8 части, от които се оформят малки кръгли питки. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Покриват се с кърпа и се оставят за 10 минути.
По желание преди печене може да се намажат с разбит жълтък, или прясно мляко и да се поръсят със сусам. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, до зачервяване - около 15-20 минути.






Няма коментари:

Публикуване на коментар