П
|
оредното вдъхновение от пътуването ни до Ровин е тази рецепта. Заради местоположението на града, на брега на морето, рибите и морските дарове са една от основните храни в района. Повечето от начините за приготвянето им са популярни в почти всички морски райони на Италия и Гърция. Пържени калмари, рибни и морски дарове на грил, миди, скариди... Показвала съм тези рецепти в блога, за това и рецептата на която се спрях, избрах да е различна. Може би по-популярна е в изпълнение със скариди, все пак Ровин е известен с норвежкият си омар (Skampi) и в много заведения се предлага именно тази версия. Тъй като скариди включих в Рецептата с паста, то в тази разнообразявам със също толкова любимите ни калмари. Използвам базова рецепта за Скариди бузара, като заменям с калмари. Ястието може да се сервира с гарнитура от варен бял ориз или полента.
Калмари ала Бузара
източник: Ledo
Продукти:
500 гр калмари туби (почистени, измити, отцедени)
50 мл зехтин
1 глава лук
50 гр пасирани домати
1 скилидка чесън
100 мл вода
100 мл бяло вино
1 с.л. галета
сол
черен пипер
Начин на приготвяне на Калмари ала Бузара:
В дълбок тиган се загрява зехтина, добавят се лука и чесъна, нарязани на ситно. Задушават се до омекване и към тях се добавят калмарите, нарязани на шайби. Задушават се докато останат на мазнина. Подправя се с черен пипер. Прибавят се пасираните домати и се разбъркват, след 1 минута се добавят галетата, отново се разбърква, налива се водата и се варят за 10 минути. Налива се виното, хубаво се разбърква, като се обира и по дъното на тигана и ястието се готви докато течността се редуцира и калмарите омекнат. (Когато се забоде вилица в тях, то това трябва да се случва без усилие). Отнема общо около 25 минути. В края на варенето се посолява.
♥
Леле, Кате! Не спирам да се наслаждавам на виртуалния гурме тур из Истрия, през който ме превеждаш! Преглъщам, ахкам, записвам и тръпна в очакване на следващата рецепта! Благодаря ти, Кате, за старанието, за обясненията, за чудесните рецепти и още по-чудесните снимки! Целувки!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че предизвиквам подобни вълнения, Сонче. Приятно е когато някой споделя отзиви, още повече облечени в толкова прекрасни думи, както правиш ти. Аз ти благодаря, знаеш, че това вдъхновява. Прегръдки!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванене съм приготвяла никога калмари, но знам,че се готвят или много кратко или по - дълго, иначе стават като гумени.Определено твоята рецепта е чудесна за горещите летни дни и си струва да се опита този морски специалитет от Истрия.
Поздрави !