Страници

Вкусове от Истрия: Калмари ала Бузара / Lignje na buzaru


П

оредното вдъхновение от пътуването ни до Ровин е тази рецепта. Заради местоположението на града, на брега на морето, рибите и морските дарове са една от основните храни в района. Повечето от начините за приготвянето им са популярни в почти всички морски райони на Италия и Гърция. Пържени калмари, рибни и морски дарове на грил, миди, скариди... Показвала съм тези рецепти в блога, за това и рецептата на която се спрях, избрах да е различна. Може би по-популярна е в изпълнение със скариди, все пак Ровин е известен с норвежкият си омар (Skampi) и в много заведения се предлага именно тази версия. Тъй като скариди включих в Рецептата с паста, то в тази разнообразявам със също толкова любимите ни калмари. Използвам базова рецепта за Скариди бузара, като заменям с калмари. Ястието може да се сервира с гарнитура от варен бял ориз или полента.



Калмари ала Бузара


източник: Ledo  

Продукти:
500 гр калмари туби (почистени, измити, отцедени)
50 мл зехтин
1 глава лук
50 гр пасирани домати
1 скилидка чесън
100 мл вода
100 мл бяло вино
1 с.л. галета
сол
черен пипер


Начин на приготвяне на Калмари ала Бузара:
В дълбок тиган се загрява зехтина, добавят се лука и чесъна, нарязани на ситно. Задушават се до омекване и към тях се добавят калмарите, нарязани на шайби. Задушават се докато останат на мазнина. Подправя се с черен пипер. Прибавят се пасираните домати и се разбъркват, след 1 минута се добавят галетата, отново се разбърква, налива се водата и се варят за 10 минути. Налива се виното, хубаво се разбърква, като се обира и по дъното на тигана и ястието се готви докато течността се редуцира и калмарите омекнат. (Когато се забоде вилица в тях, то това трябва да се случва без усилие). Отнема общо около 25 минути. В края на варенето се посолява.


3 коментара:

  1. Леле, Кате! Не спирам да се наслаждавам на виртуалния гурме тур из Истрия, през който ме превеждаш! Преглъщам, ахкам, записвам и тръпна в очакване на следващата рецепта! Благодаря ти, Кате, за старанието, за обясненията, за чудесните рецепти и още по-чудесните снимки! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че предизвиквам подобни вълнения, Сонче. Приятно е когато някой споделя отзиви, още повече облечени в толкова прекрасни думи, както правиш ти. Аз ти благодаря, знаеш, че това вдъхновява. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Кате,
    не съм приготвяла никога калмари, но знам,че се готвят или много кратко или по - дълго, иначе стават като гумени.Определено твоята рецепта е чудесна за горещите летни дни и си струва да се опита този морски специалитет от Истрия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване