Страници

Нашето гръцко приключение/ Kavala


Беше малко щуро да изберем Кавала за лятната си почивка, имайки предвид факта, че този град през летният сезон е всичко друго, но не и спокоен. “Лудницата” на моменти бе толкова голяма, че понякогa се чувствахме като в комедиен сериал. Но пък този ни избор стана повод да открием прекрасни плажове в близост до София, да се насладим на чудесната гръцка кухня, но най-вече да прекараме една вълнуваща семейна седмица, наситена с разнообразни емоции.



Въпреки близостта на Кавала и София, до сега бяхме посещавали града веднъж и то далеч извън сезона. Хареса ни и тогава и сега. Малко повече напрежение се създава през лятото, но това е напълно нормално, все пак оживлението от толкова туристи се усеща. По принцип за лятна почивка в Гърция винаги сме избирали дестинации, които да ни предлагат най-вече природа, море, плажове, да има старинна архитектура, за нашите разходки, както и разбира се изградена инфраструктура за основни необходимости като лекари, полиция, магазини за хранителни стоки. В някои случаи е невъзможно да се открие всичко това на едно място, необходимо е да се пътува встрани от мястото, на което сме отседнали, но за нас това не е представлявало проблем.


Силно ме привлича островната част на Гърция, но за такава почивка в повечето случаи се иска предварително планиране, особено за нашия начин на живот. В последният момент решихме, че ще прекараме морската си ваканция в Гърция и така, това лято почивахме на Кавала, плажувахме на близките до града плажове, хранихме се в града и околностите и в крайна сметка опознахме района. Вярно, че се колебаех дали би ни харесало, но сега, докато пиша тази публикация и въпреки лекият стрес от натовареността на града, съвсем откровено мога да кажа, че с тази почивка в албума със семейни спомени добавяме още прекрасни такива.


Кавала, стария град

Разхождайки се по калдъръмените улички на Стария град, ние се любувахме не само на старинните къщи, а и на гледките, които се откриваха тук-там между тях. Цветята, надвиснали от балконите, котките, препичащи се на слънце, цветните врати и прозорци, туристическите забележителности, всичко това бе в един невероятен синхрон и създаваше някак си една съвършена картина на нашата разходка назад във времето.
Въпреки, че шумотевицата в Кавала бе на една ръка разстояние Старият град бе някак изолиран от всичко това и в него наистина се усещаше онова типично гръцко безвремие.













На върха на Стария град се намира крепостта Christoupoli ( старото име на Кавала). Първата крепостна стена е била построена през V век пр. Хр., за да защитава тогавашния град Неаполис. През вековете крепостта била възстановявана и разширявана няколко пъти, като няколко епохи на историята са оставили своите следи върху нея.
Наричана Кастро(Крепост) днес освен туристическа атракция е и развлекателен център. Има театър, на сцената се провеждат различни музикални събития, а в двора на крепостта има и кафене.







Когато стъпваш по хилядолетна история се чувстваш миниатюрен като мравка и изглеждаш така.


Изгледите от крепостта са невероятни, толкова обширни гледки към Кавала, морето, пристанището и покривите на старинните къщи се разкриват пред очите.






Плажовете на и около Кавала

Плажовете на Кавала са три( или поне аз знам толкова). Посока Керамоти, в близост до малкото рибарско пристанище с таверни се намира плаж Perigiali, в центъра на града е Rapsani, а в покрайнините на Кавала, посока Неа Перамос се намира Kalamitsa. Централният плаж Рапсани не ни впечатли, но все пак е опция, за хората, които няма как да пътуват насам-натам. Като цяло разстоянията в Кавала най-често се преминават с автобус или автомобил. Опцията от единият край до другият пеша е наистина натоварваща и става въпрос за няколко км. Например от плаж Каламица до Перигиали разстоянието е около 8 км. Добре е когато се избира място за нощувка да се съобрази в близост до плаж, център или др. каквото предпочитате. Ние избрахме Кавала за нощувките ни, като бяхме в близост до плаж Каламица, до центъра обаче разстоянието беше 4 км. Има добре организиран автобусен транспорт, за хората, които не са с личен автомобил, или пък не желаят да шофират в града. Билетчета за автобуса се купуват от магазините и доколкото разбрах важат за една посока и един автобус(не са на час).

Paralia Kalamitsa




Paralia Rapsani


От Кавала посока Неа Перамос се редуват чудесни плажове. Това са Batis, Tosca – и двата са затворени комлекси, до които е разрешен достъп след заплащане на такса. За Batis таксата е 1,5 Евро, като в нея са включени чадър и шезлонг. Следват Secret bay, Glastres, Palio, плажовете на Nea Iraklitsa, Nea Peramos и Ammolofoi. Всичките плажове имат свободна и платена зона, която всъщност е към заведение и с консумацията на напитка или др. от заведението се получава целодневен достъп до шезлонг и чадър. Единствено когато посетихме Glastres не видях да има платена зона, нямаше заведение.
Всички плажове са с чиста и плитка вода, но за семейства с малки деца препоръчвам Glastres, водата е много плитка навътре в морето, Ammolofoi също е много подходящ за деца и стана нашият любим плаж в този район.

Batis


Glastres






Nea Peramos



Нашият любим плаж Ammolofoi











Храната в Кавала

Една от причините, заради която посещаваме Гърция е вкусната гръцка кухня. Тя е изключително разнообразна, но тъй като имаме любими ястия, често си хапваме само тях, като понякога опитваме и нещо ново. Каквото и да сме поръчали винаги сме останали доволни. Нямам поглед върху всички заведения в района, за да се наема със задачата да определям кое е най-добро, но ще споделя заведенията, в които се хранихме ние и останахме доволни.
Бих искала да обърна внимание и на нещо, което тази година за пръв път ми направи впечатление и което смятам за нужно да се знае, за да няма неприятни изненади. В заведенията когато седнеш на масата ти носят хляб и вода. Те се калкулират в сметката, като бутилка вода навсякъде беше 1 евро, а хлябът по 80 цента на човек. Първоначално мислех, че тези 80 цента са някаква такса обслужване, но Мария поясни, че това всъщност е хляба. Не е проблем заплащането, ние така или иначе поръчваме вода и хляб, просто исках да го споделя, особено за хората, които тепърва ще посещават Гърция. По принцип преди сметката винаги се носи някакъв десерт като комплимент и той не се заплаща допълнително, на нас ни носеха винаги, но Пепчо поясни, че при тях се сервирал само при висока сметка. В Гърция винаги сме оставали доволни от обслужването, но тук мъничко ни подразни факта, че след като сме посрещнати и обслужени, след това се налагаше да почакаме малко повече, докато ни вземат сметката. Отдавам го на факта, че ние се храним и ставаме, не обичаме да стоим дълго в заведение. Нека това не се приема като оплакване, а просто споделено впечатление. Доволни сме както от храната, така и от гостоприемството. Относно цените: Гръцка салата(чиния достатъчно голяма за трима човека) бе средно около 5 – 5,50 евро, основните ястия варираха от 6 евро нагоре, риби, октопод, около 10 евро, Дзадзики около 3- 3,50 евро. Относно бакшиша, също въпрос, който вълнува доста хора, доколкото знам, в Гърция не е задължителен. Най-много ни харесаха заведенията около малкото пристанище с рибарски лодки, в близост до плаж Перигиали. Заради отдалечеността от централната част, атмосферата там е по-спокойна, от всички таверни има прекрасна гледка към пристанището, персоналът ни обясняваше коя риба е прясна или замразена, препоръчваха ни ястия.


Таверна “Meltemi”, ул. ΘΑΣΟΥ 3, 65201 Kavála, GreeceГръцка селска салата Хориатики, Плато микс, от морски, рибни, салати и разядки, Паста с доматен сос и гръцко сирене Кефалотири, Сувлаки( гръцки шишчета), Пържени калмари и десерт комплимент.



Таверна “Savvas”, ул. Thassou 29, 65201 Kavála, Greece


Октопод на грил, Пържен барбун, Плато от пържени зеленчуци по гръцки: Тиквички, патладжан, чушки, сервирани с Дзадзики, Шницел и Десерт комплимент.



Барбекю ресторант “Sousouro”, ул.Αγίου Νικολάου 4, 654 03 KaválaГръцка салата Хориатики, Гръцка мусака, Контосувли+ пържени картофи, които се поръчват отделно.



Таверна “Ta Tria Pitharia”, ул. Θεσσαλιας 1, Nea PeramosСирене Саганаки, Гръцка салата Хориатики, Патладжан папуцаки, Спагети с кайма.



Уличната храна в Кавала: Гирос, Палачинки, Царевица- предлага се печена и варена.


Нашите закуски в Кавала основно бяха Банички в Пекарната на Лемонидис(станаха ни любими) и Брънч в Tsalapeteinos.

Кафе клуб “Tsalapeteinos”, площад Πλατεία Καραολή, в близост до главното пристанище на Кавала: Бургер, Омлет, Клуб сандвич.


Пекарна “Lemonidis”, ул. Kountouriotou 2, Кавала, в близост до главното пристанище на Кавала: Бугаца със сирене и Бугаца с крем и канела.


Бугаци, понички и тиропита от различни пекарни:

Майсторски направени и много вкусни, но прекалено сладки за нас бяха всички баклави и сиропирани сладкиши.


От много места в Кавала може да се закупи прясна риба. В града има и няколко големи хранителни магазина.


Още полезна информация:
Как да стигнем до Кавала с автомобил? – Определено зависи от коя част на България се тръгва, като граничните пунктове между Гърция и България са: Маказа-Нимфея, Златоград-Термес, Илинден- Ексохи, Кулата – Промахон, Ивайловград – Саръхадър.
Пътни такси: За автомобил платихме 2,40 магистрална такса от Кулата до отбивката за Кавала. Магистралата свързва Кулата със Солун. Плащането се извършва непосредствено преди влизането на платения участък от пътя, поставени са бариери на самият път и таксата се заплаща там.
Важно! В Кавала не открихме банка или чейндж бюро, което да обменя български левове в евро. Имайте го предвид! 


Опитах се да обърна внимание на основните неща, като плажовете, храната и самият град Кавала. Тъй като градът е посещаван от много българи, ще се радвам ако се включите в коментар с информация за района, по този начин ще бъдем полезни и на други хора, особено когато за пръв път посещават мястото. Следващите ми рецепти естествено ще са вдъхновени от ваканцията ни в Кавала:).


10 коментара:

  1. Кате,
    посещавала съм Гърция само веднъж и в частност този град Кавала и крепостта там.Но за много кратко време, не разглеждахме основно града или старият град.Чудесна публикация.Храната в Гърция наистина е чудесна, с много добро качество и прясна.Ще се радвам да представиш и гръцки рецепти.Чудесна е гръцката средиземноморска кухня.Нямам наблюдение за плажавете, защото нямахме време да ги посетим.Но не се съмнявам, водата е много чиста.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласна съм с всяка твоя дума, Ели, а колкото до рецептите, не съм планирала много като нови, имам голяма колекция в блога с рецепти от гръцката кухня, след ваканцията направих доста, но обнових стари мои публикации. Искаше ми се да направя тези банички, защото много ни харесаха и бяха доста различни, планирам и още нещо, но да видим дали ще успея. Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотна приказка си ни разказала отново, Кате! Гледах снимките през фейсбук, мечтаех си за морето и поглъщах жадно вкусотиите, макар и виртуално. Вчера на чаша ароматно кафе, седнах да прочета отново целия разказ на голям екран и беше страхотна неделна сутрин! Благодаря за разходката из това прекрасно кътче, което е още по-очарователно, разказано през твоите очи! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, че намираш време да напишеш мили думи и да споделиш отзиви, Сонче. Като блогър знаеш, че това вдъхновнява и аз наистина се радвам винаги когато прочета твой коментар. Виртуалните ни разговори са изключително приятни и често споделяме кафето заедно:), както за теб, така и за мен е удоволствие да посещавам твоят блог. Целувки и от мен!

      Изтриване
  3. Здравей Кате! Страхотна почивка. Много красиво място. Благодаря че сподели с нас. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Веси! Морето навсякъде е красиво, обожавам природата, а и е важно с кого си в крайна сметка, това определено влияе на положителните емоции:). Въпреки, че този тип публикации са малко по-трудоемки, все пак е хубаво са се споделят дестинации и подробности за тях. Все пак така откриваме своите бъдещи такива:). Радвам се, че ти е харесала нашата вакнация. Поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасен разказ и снимки, Кате, част от тях видях и във ФБ, но не можех много да коментирам, че бяхме на почивка и от телефона не обичам да пиша. Много пъти сме се канили да идем до Кавала, дори на екскурзия само, но все не сме стигали до осъществяване, сега ти подстрекаваш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Старата част на Кавала, морето, храната, наистина са впечатляващи, но ако сте на екскурзия препоръчвам извън сезона, наистина градът е много натоварен през лятото. Макар, че старата му част е някак изолирана от това. Пожелавам ти да посетиш всяко кътче, за което мечтаеш! Поздрави!

      Изтриване
  5. Много интересно разказано и красиво показано, Кате.Още много такива места където да събирате семейни спомени пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! В твоите пътувания откривам същото. Желая и на теб прекрасни дестинации, за които да разказваш. Поздрави!

      Изтриване