Лятото е времето, когато свежестта и лекотата в кухнята са на преден план, а тиквичките са чудесен избор за приготвяне на разнообразни и вкусни ястия през този сезон.
В тази публикация споделям рецепта за лятна мусака с тиквички и ориз, едно вкусно и свежо ястие, което е добър избор за обяд или вечеря.
В тази публикация споделям рецепта за лятна мусака с тиквички и ориз, едно вкусно и свежо ястие, което е добър избор за обяд или вечеря.
Мусака с тиквички и ориз
* за тава с размер 17х26 см
1 глава лук или 6 стръка пресен лук, бялата част
50 мл зехтин
2-3 тиквички
1 ч.ч. ориз
2-3 тиквички
1 ч.ч. ориз
1 с.л. доматено пюре
1/2 ч.ч. нарязани домати
сол
1/2 ч.ч. нарязани домати
сол
черен пипер
копър
3 ч.ч. вода
заливка
3 яйца
250 гр кисело мляко
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. сол
заливка
3 яйца
250 гр кисело мляко
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава до омекване в тиган със зехтина. Добавят се нарязаните на кубчета тиквички, разбърква се за 1-2 минути, добавя се ориза, разбърква се, следват доматите и доматената паста, като отново се разбърква добре. Всичко се подправя с черен пипер и копър, посолява се и се изсипва в тава. Налива се водата, разбърква се добре и се поставя да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност - за около 40 мин.
Приготвя се заливката, като в купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, киселото мляко, брашното и солта. Сместа се разпределя равномерно върху ориза с тиквички и се връща във фурната. Мусаката се пече до готовност и златист загар.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава до омекване в тиган със зехтина. Добавят се нарязаните на кубчета тиквички, разбърква се за 1-2 минути, добавя се ориза, разбърква се, следват доматите и доматената паста, като отново се разбърква добре. Всичко се подправя с черен пипер и копър, посолява се и се изсипва в тава. Налива се водата, разбърква се добре и се поставя да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност - за около 40 мин.
Приготвя се заливката, като в купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, киселото мляко, брашното и солта. Сместа се разпределя равномерно върху ориза с тиквички и се връща във фурната. Мусаката се пече до готовност и златист загар.
Мусаката с тиквички и ориз се сервира както топла, така и студена, като най-често се поднася с кисело мляко и копър за допълнителна свежест.
Кате,
ОтговорИзтриванетази мусака е класика, много вкусна и лесна за приготвяне.С тиквички - неустоима.
Поздрави сърдечни
Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)
ОтговорИзтриване