Страници

Мусака с тиквички и ориз


Т

ази рецепта е чудесна за пролетно-летния сезон. Към продуктите може да се добави и смляно месо. Рецептата е от домашният ми рецептурник. Количеството на продуктите е ориентировъчно, като в рецептата, по която се ръководя има само списък с продукти, без да е отбелязано тяхното количество. Тук записвам количеството, което измерих от скорошното ми възпроизвеждане на Муската с тиквички и ориз и което ми допада като съотношение, но пак казвам, всичко е просто ориентировъчно.





Мусака с тиквички и ориз

Продукти:
* за тава с размер 17х26 см

3 бр тиквички( 700 гр)
6 стръка зелен лук
2 скилидки чесън
1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. вода
сол
пресен копър
черен пипер
50 мл зехтин или олио

**заливка:
1 яйце
200 гр кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол


Начин на приготвяне на Мусака с тиквички и ориз:
Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на малки кубчета. Бялата част на лука и обелените скилидки чесън се нарязват на филийки. В дълбок тиган се загрява зехтин или олио и тиквичките и лука се задушват до омекване и докато останат на мазнина.
Добавя се ориз,а предварително измит и отцеден. Запържва се до стъкловидност. Добавят се солта, черният пипер и ситно нарязаният копър, смета се прехвърля в леко намаслена тавичка, налива се водата и мусаката се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (докато ориза поеме водата).
Яйцето за заливката се разбива в купа с вилица, добавя се брашното и солта, разбива се, след което се добавя киселото мляко и сместа се разбива до хомогенност. Изсипва се равномерно върху мусаката и тавата се връща във фурната на горен реотан да се запече до зачервяване. Поднася се с кисело мляко, таратор и др.

**За Веган вариант заливката може да се направи като се разбият 300 мл прясно ядково мляко с брашно и сол на вкус, до получаване на смес сходна на сместа за палачинки.

2 коментара:

  1. Кате,
    тази мусака е класика, много вкусна и лесна за приготвяне.С тиквички - неустоима.
    Поздрави сърдечни

    ОтговорИзтриване
  2. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ОтговорИзтриване