Страници

Хорта враста / Horta Vrasta


Х

орта Враста е ястие от гръцката кухня, което се приготвя от сварени на пара, задушени или сварени във вода местни, най-често диви зеленолистни. Сервира се топло и студено и с гарнитури от маслини, лимон, а и самото ястие може да служи като гарнитура.




Не мисля, че има нужда от някаква рецепта, но все пак, за тези, които не знаят как да приготвят зеленолистни по този начин, записвам. В Гърция тези зеленолистни се събират най-често сред природата, като е нужен опит и познание, за да не се объркат. В градски условия обаче могат да се купят от магазин, а в случай, че не се откриват точно тези видове, могат да се използват сходни от рода на спанак, манголд, зелен амарант (влита), ядливи билки, ядливи треви, градински кострец, ендивия, цикория, листа от глухарче, листа от цвекло или микс от различни видове. Терминът "Хорта" се използва за описване на дивите зелении, като това може да включва един или няколко вида от тях.

Продукти:
зеленолистни по избор
лимонов сок
зехтин
сол

Приготвяне:
Зеленолистните се почистват от изсъхнали и потъмнели листа, измиват се много старателно, за да се отстранят всякакви пясъчинки др. Най- добре е измиването да става като голям съд се напълни с вода, листата се поставят в него и с ръка се раздвижват. Процедурата се повтаря няколко пъти с чиста вода. Отцеждат се. В голяма тенджера се налива вода, посолява се леко (напр. на 1 л вода - 1/4 ч.л. сол) и когато заври, в нея се пускат зеленолистните. Варят се на умерена температура докато твърдите части също омекнат, като се внимава да не се преварят. Средно се сваряват за около 20 минути, но някои по-крехки видове може да е необходимо и по-малко време или дори само бланширане. (Могат да бъдат приготвени и на пара). Изваждат се, отцеждат се добре и се поднасят с лимонов сок, зехтин, сол. Могат да се сервират топли или студени, но се овкусяват непосредствено преди поднасянето.





1 коментар:

  1. Кате,
    точно по този начин сервират зеленолистните зеленчуци в Гърция и ги поднасят като гарнитура.По пазарите там продават и диви треви, но името Хорта това е всъщност култивирани листа подобни на глухарче.Те са много едри и свежи.Много по - големи от листата на глухарчето, но с подобен леко горчив вкус.Хортата се засява и по градините от семена.
    Жалко, че в България не сме свикнали така да използваме зеленината, за разлика от Гърция където зеленолистни се поднасят и по ресторантите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване