Страници

Торта с макове


Всяка година в края на месец май по полетата се появяват първите диви макове. Магнетичната им сила привлича хората на изкуството, като фотографи, художници поети, а вдъхновението им се пренася върху декорацията на платове, дрехи, домашен интериор, съдове, прибори, бижута… и в сладкарството.Има нещо много вълшебно в цветовете на мака. Толкова са нежни, а същевременно излъчват такава мощ, изправили се гордо пред силата на вятъра, изглеждайки сякаш танцуват. И макар да знаят, че цветчетата им ще се задържат само ден, те не униват.


Има нещо много вълшебно в цветовете на мака. Толкова са нежни, а същевременно излъчват такава мощ, изправили се гордо пред силата на вятъра, изглеждайки сякаш танцуват. И макар да знаят, че цветчетата им ще се задържат само ден, те не униват.


Очарованието им се крие още в зелената пъпка, която сякаш чака да бъде разтворена, а от вътрешността ѝ се показват венчелистчета, наподобяващи измачкана копринена рокля.


Не за пръв път съм опиянена и аз, а след вълнуващата среща с тях, пренесох вдъхновението в кухнята.


Темата на моята торта естествено е макове, като освен в декорацията отвън, добавих акцент във вкуса, а за целта използвах маково семе.

По света са познати над 100 вида мак, като семената на много от тях не са ядливи. Годните за консумация се отглеждат единствено и само от специализирани земеделски производители. Не се опитвайте сами да събирате маково семе с цел за готвене!

Маковете, които виждате на снимките са диви, полски. Те не са годни за консумация! Макови семена купувам единствено от търговските вериги или производители.


Използваните в кулинарията макови семена се включват при направа на бисквити, сладкиши, хлебчета, използват се като плънка за паста, тесто, козунак, като поръски за хляб, смути, при овкусяване на салати, сосове за меса и др..
Семената от мак не са витаминна бомба, но са богати на други ценни съставки. Желязото поддържа транспортирането на кислород в кръвта, калцият е необходим за образуването на кости и съсирването на кръвта. Другите хранителни вещества, съдържащи се в маковите семена, като магнезий, калций и фосфор, също са полезни за сърцето, мозъка и мускулите, според различни източници на информация. Аминокиселините левцин и лизин имат положителен ефект в комбинация със зърнени храни и картофи: те повишават стойността на наличния протеин.
Гранулите обаче съдържат и морфин! Както при повечето полезни храни и тук големите дози са опасни. Високото количество морфин може да доведе до проблеми с дишането и кръвообращението, както и до сънливост, нарушено съзнание и гадене. Това може да се превърне в сериозна опасност, особено за чувствителни хора като бременни жени и малки деца. Поради това ако не сте консумирали макови семена и имате опасения, че сте податливи на алергии, или сте в група със заболявания, то се консултирайте с лекар, преди да ги включите в храната си.


След общообразователният ми увод, представям и рецептата за моята Торта с макове.
Блатовете на тортата са по рецепта за Добош делта, а крема е сладкарски маслено-сметанов. Тортата е малка, с диаметър 16 см и височина 6 см. Ако е необходима по-голяма торта, дозата на всички продукти за блатове, декорация и крема се удвоява.



Торта с макове

Продукти за блата:
4 яйца
100 гр захар
100 гр брашно
60 гр масло
1 пакетче ванилова захар (8 гр)
75 гр семена от мак(ядливи)

Маслено-сметанов крем:
100 гр меко масло
200 гр пудра захар
100 мл млечна сметана

Декорация:
около 250 гр бял сладкарски фондан или захарно тесто
червена,черна и зелена сладкарска боя

Макове от захарно тесто или фондан:
Около 50 гр от захарното тесто( фондан) се оцветява с червена сладкарска боя. Малка част от тестото се оцветява в зелено.
От червеното тесто се оформят малки топчета, зависмост от желаната големина на цветята. Всяко топче се разточва във форма, наподобяваща елипса. Краищата се изтъняват с помощта на инструмент с топче, или пък с върха на пръста. Правят се и вдлъбнатинки по височината на листото, като това става отново с този инструмент или нещо подходящо за целта. По принцип тези листа се изработват в специални молдове, които ги правят релефни. За полски мак са необходими 4 листенца, но може и 5, а също да се направят и кичести макове. Моите са с по 4 и 5 листенца.
Листенцата трябва да изсъхнат( не напълно) преди да се сглобят, като за целта се поставят в подготвени поставки от алуминиево фолио, например. Поставям алуминиево фолио върху чаша, леко го натискам в чашата, да получи вдлъбнатинка и след това очертавам по ръба на чашата. Това са” гнездата” за нашите листенца.
Семенниците се оформят като от зеленото тесто се правят топчета, с помощта на две клечки се притискат, подобно пинсета или щипки, за да се получат тези релефни чертички. С четка и черна боя се оцветяват. Оставят се да засъхнат. По желание към семениците могат да се прикрепят и тичинки, които не са ядливи, но са за сладкарски цели и се продават в специализираните магазини, също и онлайн.

Когато венчелистчетата са позасъхнали и могат да задържат формата си се сглобяват, като се слепват последователно към семенника. Това може да стане или със сладкарско лепило, или с малко захарно тесто.


Начин на приготвяне на блата:
Фурната се загрява на 200 ° C. Голямата правоъгълна тава на фурната се покрива с хартия за печене. Маслото се нарязва на кубчета и се разтопява. Оставя се настрани. Брашното се пресява в купа. В друга купа се изсипват яйцата, ваниловата захар и захарта и тази купа се поставя върху друг съд с вода, на котлон (т.нар.) водна баня. Водата не трябва да завира! Започва да се разбива с миксер, за около 10 минути, докато се получи хубав крем. Отстранява се от котлона и към сместа се добавят като се редуват масло и брашно. Разбърква се много внимателно с телена бъркалка или шпатула. Обема не трябва да спада. Сместа се изсипва в тавата и се поставя в предварително загрятата на 200 градуса фурна. Пече се за 10 минути. Изважда се, изчаква се 1-2 минути и блата се навива заедно с хартията на руло. (Аз го навих от дългата страна).
Начин на приготвяне на маслено-сметанов крем:
Маслото се нарязва на малки кубчета и се разбива с миксер на крем. Постепенно се добавя пресятата пудра захар, като непрекъснато се разбива. Добавя се на етапи и течната млечна сметана и се разбива до гладкост. Крема се съхранява покрит и на хладно.


Сглобяване на тортата:
След като блата се охлади се развива, хартията се отстранява и блата се нарязва на ленти, като ширината на всяка лента ще определи и височината на тортата. Моите ленти са 5 бр х6 см. Намазват се тънко с крем и първата от тях се навива на руло, а следващите последователно около нея( имитирайки охлюв). Тортата се поставя в ринг, стяга се добре и се прибира за 1-2 часа в хладилник, за да стегне добре.
Изважда се, прехвърля се в тортена чиния, измазва се добре и равномерно с крем и се прибира да стегне отново поне за 4 часа. Ако поставите захарното тесто върху пресен крем, то рискувате да разтопите тестото и да се “свлече” от тортата. Затова бъдете търпеливи и изчакайте.
След като кремът е стегнал, може да “шпакловате” финално тортата, като я изравните прецизно, или да я оставите така. При всички случаи ако нанасяте допълнително крем, ще трябва отново да стяга. Захарното тесто се разточва тънко върху плот, поръсен с натурално нишесте и се поставя върху тортата. Първо се изглажда с шпатула отгоре, като въздуха се изкарва встрани. След това се прилепва и по стените, като това става с движения на шпатулата отгоре надолу, целта отново е въздуха да излезе. Тортата се декорира с маковете, аз направих и малки топчета от тестото за покритие, които поставих в основата.
Готовата торта се прибира в хладилник до момента на поднасянето ѝ.

10 коментара:

  1. Голяма красота ти е тортата, Кате!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни макове, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце, няма втора като теб, прекрасна си във всяко нещо!!Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, колко прелестни, прелестни снимки, Кате! Ще дойда догодина по маково време, да знаеш:)
    А тортата...съвършена, и много моя...Връщам се да чета и гледам, гледам...среднощ...!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    страхотна ти е тортата с макове, такава украса си направила - вълшебна.А дивият мак е ядлив когато листата са съвсем млади, именно от тях можем да приготвим различни неща, да ги вложим в салати.Но листата се берат задължително преди цъфтежа, тогава са годни за консумация.Насладих се на толкова много диви макове, и не само - чудна торта.Както всичко, което твориш с вълшебни ръце.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Не знаех подробностите за полските макове, благодаря ти, че сподели, ти си ми като енциклопедия за тези неща. Поздрави!

      Изтриване