"Eто ни тук, сред безкрайното поле от макове... Разхождаме се из него, а очите ни се къпят в красотата му. Изведнъж погледът ти е привлечен от едно стръкче, уж всичките еднакви, а това е различно, не можеш да откъснеш очи от него..." Сещам се за тази притча, винаги когато зърна безкрайните полета с макове. Притча, описваща една история за страстта, любовта и обичта, обяснена чрез красотата на тези забележителни цветя.
В нея се разказва за млад мъж, който вървял със своя учител през полето, а когато достигат до окъпаната с макове поляна, учителят започнал да обяснява по интересен начин каква е разликата между страстта, любовта и обичта. Страстта, която те кара да желаеш толкова силно, а след това да захвърлиш и забравиш. Любовта, която те кара да изпитваш непознати чувства, грижа, желание и мъка. Обичта, която те кара да намериш себе си и която всъщност дава смисъл на целият ти живот.
.".. Продължаваш да вървиш сред полето. Погледът ти танцува с вятъра. Изведнъж го виждаш. Стръкче мак, което сякаш е създадено за тази ваша среща. Сякаш ти си бил създаден за тази ваша среща. Сядаш близо до него. Не можеш да откъснеш очи. Знаеш, че най-сетне си намерил мястото, на което принадлежиш. Намерил си себе си. Това стръкче мак става смисълът на твоето съществуване. Грижата за него става твоята мисия. Правиш всичко възможно, за да го опазиш и да удължиш живота му. И оставаш там завинаги... Това е Обичта."
Цялата притча може да се прочете на много места в интернет, за съжаление никъде не се посочва нейният автор, но ако някому е известен, ще съм благодарна да сподели.
В продължение на историята за обичта, ще ви споделя за един от начините по който изразявам своята към любимите ми хора, а именно чрез храната, която приготвям за тях.
Mohnnudeln - австрийска паста с маково семе
Продукти: 1/2 кг картофи250 гр брашно(griffig)
30 гр масло
1 яйце
щипка сол
за сервиране:
маково семе
краве масло
захар
ванилова захар
по желание плодове, конфитюр и др.
*Подходящият сорт брашно за целта е тип griffig. Това брашно е малко по-грубо смляно, държи се различно от останалите сортове и е много подходящо за направа на паста, кнедли и картофени теста, разбира се и други.
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват цели, отцеждат се, охлаждат се, белят се и се пресоват с ръчна преса. Омесват се с брашното, маслото, яйцето и солта. При нужда може да се добави още малко брашно. Правят се малки топчета, които се оформят на фитилчета, подреждат се върху добре набрашнена кърпа или хартия за печене. В голяма тенджера се налива вода и към нея се добавя малко сол. Когато заври, в тенджерата се пуска пастата и се вари 10 минути на средна степен на котлона. Изважда се и се отцежда. В голям тиган се загрява масло, добавя се отцедената паста, поръсва се макови семена, захар, ванилова захар и се разбърква за няколко минути на котлона. Пастата се сервира топла.
Обожавам макове. За мен са най-нежните цветя...
ОтговорИзтриванеПастата изглежда изкушаващо и ще я опитам със сигурност.
Прегръдки
Много са красиви наистина, едновременно нежни, а толкова силни, горди някак дори. Пастата вече я коментирахме:), така че сега вместо отговор, само прегръдки от мен:)
ИзтриванеПрекрасно! Не бях виждала друг цвят макове освен червени 🙂
ОтговорИзтриванеУмееш да раздаваш любов ти ♥️
Алби ♥️
ИзтриванеПрелестни макове, никога не съм виждала такива, а камо ли накуп...Колкото до пастата, не е моето, но другото твое светоусещане - да се раздаваш е напълно моето, прегръдка!
ОтговорИзтриванеИма толкова много цветове макове и бих искала да ги зърна всичките, но някой ден може би и те ще ме изненадат, точно както и тези. Пастата на вкус много наподобява нашенските макарони със захар от едно време, но ако не си любител на този тип тестени, те разбирам:).
ИзтриванеИ за останалото те разбирам, нали затова толкова много държа на блоговете и използването им като такива, заради виртуалното приятелство с чудесни и положително настроени хора.
Поздрави, Веси!
Прегръдка! Позагърбихме блоговете, с този ФБ, и не само..
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеиненада ме както с тези макове, които не бях виждала никога до сега така и с пастатата и рецептата за нея.Прекрасна публикация , чудесна рецепта с маково семе.Използвам го често и в солени, и в сладки печива.Ще изпробвам и твоята версия за тази прекрасна паста.
Лека седмица !
Цветът им наистина е интересен. Миналата седмица видях в магазин за цветя да продават жълт. Наподобяваше полски червен мак, но в жълт цвят. Поздрави, Ели!
Изтриване