Страници

Трапеза, вдъхновена от билките и цветята: Еньовден е!


Е

ньовден е. Празник на слънцето, билките и цветята. Ден, изпълнен с мистика, традиции и обичаи, някои от които се свързват още с древните траки. В ранни зори се берат билки за здраве, за обич, нозете се къпят в утринна роса, с песни се вият венци. Красив празник е.




Нещо интересно, което научих тази година е, че в Австрия има същия празник, но се нарича Sunnawend и Johannistag и се отбелязва на различни дати - 21 и 24 юни. Във всеки район се чества по различен начин и е свързан с интересни легенди и истории. При всички случи обаче букетите и венците от билки са присъстващ основен елемент, като те се закачват на врати и сгради. Наблюдава се разлика в подбора и броят на билките. На някои места се палят огньове. В някои райони се вярва, че в нощта на празника, Божията майка обикаля домовете и ги благославя.


На Еньовден няма някакви специални изисквания за трапезата, но е добре в храната и напитките да присъстват билки и цветя (разбира се, годни за консумация!). Освен това, хората, които имат здравословни проблеми би трябвало да съобразят какво могат или не могат да консумират. Всеки човек трябва да бъде добре информиран и да знае какво може или не може да консумира, кои растения, билки, цветя, подправки и треви са годни за консумация!
В моето меню днес присъства цял букет от различни съкровища, които открих на фермерския пазар.


Фокача с билки, подправки и цветя


По идея от популярният Инстаграм тренд, който може да проследите в мрежата с хаштаг #gardenfocaccia. Има много красиви идеи, аз съм си набелязала някои, между които макове и дърво с череши. Като картини са тези Фокачи, а наскоро и Ивана показа своята "Фокача Лято".
За целта се използва любимо тесто за фокача, което се гарнира преди печене с различни билки и подправки. Моята фокача направих по тази рецепта.


След печене, цветовете се променят, но това е нормален процес, освен това фокачата може да се направи с различн изеленчуци, които да внесат повече цвят. В случая аз се придържах само към билките и цветята, с изключение на слънцето от жълта чушка, тъй като концепцията ми беше за полянка с такива.


Трюфели от сирена, с билки, подправки и цветя

Идеята видях в търговска верига, която предлагаше козе сирене на хапки, покрити по този начин. Моите трюфели в случая са с краве сирене и извара.
Покритието е със ядливи! сухи розови листенца, лавандула, метличина(само венчелистчетата), розмарин, перца от див лук, лилав босилек, зелен босилек, магданоз и риган.


Сирената се натрошават и разбъркват добре, оформят се топчета, които се овалват в ситно нарязаният микс.


Сол с венчелистчета от метличина


Цветна сол също видях в търговските вериги. Съдържа различни листенца от ядливи цветя. За целта венчелистчета се поставят в съд с вода, измиват се внимателно и се подсушават много добре. Разбъркват се със сол( по желание може да се смелят в кухненски робот). Оставят се за няколко дни на проветриво сенчесто място или пък във фурна на 40 градуса, докато изсъхнат, като през това време се разбъркват на няколко пъти. След това цветната сол се прибира в буркани. Ръси се върху салати или върху ястия.


Сурови тарталети от кайсии със синя метличина


Идеята видях при Бети, естествено. Стане ли дума за цветни вълшебства, там е мястото:).


Сурови кайсии се разделят на две. Бети ги е напълнила с разбита млечна сметана, аз използвах фина извара. По желание може да се добави и мед, но моите кайсии бяха сладки и нямаше нужда от допълнително подслаждане. Декорацията е с цветчета на метличина, на които аз използвах само венчелистчетата, тъй като само те са годни за консумация, но не е проблем да се декорират с цели цветове, да се има предвид. Също така, отново ще предупредя, при консумация на билки и цветя, всеки сам трябва да потърси информация кое е подходящо за него и кое може да бъде дори опасно. Друга опция е да се използват цветчета само за декорация, без да се ядат.

Честит празник! Желая ви вълшебно и вдъхновяващо лято!


Повече за Еньовден и рецепти по темата може да видите тук.

9 коментара:

  1. Кате,
    честит празник на св.Йоан Кръстител.Тематична и вкусна трапеза за този пракрасен празник.И фокачата, и трюфелите ти са страхотни.Много обичам твоите идеи относно всеки празник или традиция.Взаимствам някои неща, страхотна си.
    Бъдете здрави, честити и благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб и близките ти, Ели, здрави и благословени бъдете! Благодаря ти за милите думи, чудесно е да знаеш, че това, което правиш носи вдъхновение и на други хора. В твоят блог пък аз откривам интересна и образователна информация за толкова много продукти. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много е красива, Кате. Точно нещо подобно правих във вторник, за да мога да споделя рецептата вчера, но плановете се объркаха и споделих от миналата седмица фокачата ми с подправки.
    Билките много ме впечатлиха, но тук трудно се намират наоколо. Гледам при теб - избор голям.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Ще ми е интересно да видя и твоето произведение по темата с градинските фокачи. Напоследък са голям хит в Инстаграм. Но пък всичките са различни, като картини са. Колкото до рецептите и отлагането им, май всички имаме дълги списъци от такива:). Но пък защо да се пришпорваме, когато- тогава. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Красоти си сътворила отново, Кате! <3 Много ми беше интересно да прочета всичко! Не бях чувала за цветна сол или дори за метличина... дори не съм сигурна откъде мога да си купя в България... може би сама да си отбера, но както ти каза, трябва добре да се познават билките и цветята - кое е ядливо и кое не. Фокачата изглежда страхотно, особено със слънчицето от жълта чушка :) Сигурна съм, че е била много вкусна! <3

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Такава сол при нас продават в магазините на Интершпар и Меркур, но в България предполагам ако има нещо гурме, ще е в Метро. Поне преди години там търсех такива продукти:). Но сама също можеш да си направиш. Може и да е с билки и подправки. Но с цветенцата е по-колоритно:). Поздрави!

      Изтриване
  4. Красота, Кате! Обожавам синчец. Не знаех, че е ядлив.

    ОтговорИзтриване
  5. Катееее! Как са пропуснала този красив пост! Чудесни, толкова красиви и вкусни неща си приготвила за този цветен и много обичан празник за мен! Цветята и билките са едно вълшебство, което прави животът ни по-красив. Благодаря ти за удоволствието! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване