Страници

Притча за маковете, обичта и ... храната


"
Е

то ни тук, сред безкрайното поле от макове... Разхождаме се из него, а очите ни се къпят в красотата му. Изведнъж погледът ти е привлечен от едно стръкче, уж всичките еднакви, а това е различно, не можеш да откъснеш очи от него..." Сещам се за тази притча, винаги когато зърна безкрайните полета с макове. Притча, описваща една история за страстта, любовта и обичта, обяснена чрез красотата на тези забележителни цветя.


макове лилав бяло


В нея се разказва за млад мъж, който вървял със своя учител през полето, а когато достигат до окъпаната с макове поляна, учителят започнал да обяснява по интересен начин каква е разликата между страстта, любовта и обичта. Страстта, която те кара да желаеш толкова силно, а след това да захвърлиш и забравиш. Любовта, която те кара да изпитваш непознати чувства, грижа, желание и мъка. Обичта, която те кара да намериш себе си и която всъщност дава смисъл на целият ти живот. 

лилаво бели макове

.".. Продължаваш да вървиш сред полето. Погледът ти танцува с вятъра. Изведнъж го виждаш. Стръкче мак, което сякаш е създадено за тази ваша среща. Сякаш ти си бил създаден за тази ваша среща. Сядаш близо до него. Не можеш да откъснеш очи. Знаеш, че най-сетне си намерил мястото, на което принадлежиш. Намерил си себе си. Това стръкче мак става смисълът на твоето съществуване. Грижата за него става твоята мисия. Правиш всичко възможно, за да го опазиш и да удължиш живота му. И оставаш там завинаги... Това е Обичта."

Жена с макове, поле с макове

Цялата притча може да се прочете на много места в интернет, за съжаление никъде не се посочва нейният автор, но ако някому е известен, ще съм благодарна да сподели. 

поле с бяло-лилави макове

В продължение на историята за обичта,  ще ви споделя за един от начините по който изразявам своята към любимите ми хора, а именно чрез храната, която приготвям за тях.

паста с маково семе

Рецептата е популярна в австрийската кухня. Mohnnudeln са тестени изделия, вид паста. Разновидност са на Schupfnudeln, като характерното тук е, че се сервират с масло, маково семе и захар. Тестото им съдържа картофи, а на вид наподобяват също и хърватските Плюканци. В предишната публикация обърнах внимание на маковото семе, затова сега само ще оставя предупреждението да използвате в кухните си само и единствено маково семе, закупено от хранителни вериги или производители, в никакъв случай не се събира самостоятелно, тъй като маковете подходящи за целта са сорт, отглеждан специално за това.


Mohnnudeln - австрийска паста с маково семе

Продукти: 1/2 кг картофи 
250 гр брашно(griffig) 
30 гр масло 
1 яйце 
щипка сол 

за сервиране: 
маково семе 
краве масло 
захар 
ванилова захар 
по желание плодове, конфитюр и др.

полета с макове

 *Подходящият сорт брашно за целта е тип griffig. Това брашно е малко по-грубо смляно, държи се различно от останалите сортове и е много подходящо за направа на паста, кнедли и картофени теста, разбира се и други. 
Начин на приготвяне: Картофите се сваряват цели, отцеждат се, охлаждат се, белят се и се пресоват с ръчна преса. Омесват се с брашното, маслото, яйцето и солта. При нужда може да се добави още малко брашно. Правят се малки топчета, които се оформят на фитилчета, подреждат се върху добре набрашнена кърпа или хартия за печене. В голяма тенджера се налива вода и към нея се добавя малко сол. Когато заври, в тенджерата се пуска пастата и се вари 10 минути на средна степен на котлона. Изважда се и се отцежда. В голям тиган се загрява масло, добавя се отцедената паста, поръсва се макови семена, захар, ванилова захар и се разбърква за няколко минути на котлона. Пастата се сервира топла.






9 коментара:

  1. Обожавам макове. За мен са най-нежните цветя...
    Пастата изглежда изкушаващо и ще я опитам със сигурност.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са красиви наистина, едновременно нежни, а толкова силни, горди някак дори. Пастата вече я коментирахме:), така че сега вместо отговор, само прегръдки от мен:)

      Изтриване
  2. Прекрасно! Не бях виждала друг цвят макове освен червени 🙂
    Умееш да раздаваш любов ти ♥️

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестни макове, никога не съм виждала такива, а камо ли накуп...Колкото до пастата, не е моето, но другото твое светоусещане - да се раздаваш е напълно моето, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има толкова много цветове макове и бих искала да ги зърна всичките, но някой ден може би и те ще ме изненадат, точно както и тези. Пастата на вкус много наподобява нашенските макарони със захар от едно време, но ако не си любител на този тип тестени, те разбирам:).
      И за останалото те разбирам, нали затова толкова много държа на блоговете и използването им като такива, заради виртуалното приятелство с чудесни и положително настроени хора.
      Поздрави, Веси!

      Изтриване
    2. Прегръдка! Позагърбихме блоговете, с този ФБ, и не само..

      Изтриване
  4. Кате,
    иненада ме както с тези макове, които не бях виждала никога до сега така и с пастатата и рецептата за нея.Прекрасна публикация , чудесна рецепта с маково семе.Използвам го често и в солени, и в сладки печива.Ще изпробвам и твоята версия за тази прекрасна паста.
    Лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цветът им наистина е интересен. Миналата седмица видях в магазин за цветя да продават жълт. Наподобяваше полски червен мак, но в жълт цвят. Поздрави, Ели!

      Изтриване