Страници

Пълнозърнест ябълков щрудел

парче ябълков щрудел с пълнозърнесто лимецово брашно

От доста време насам в голяма част от рецепти ми заменям бялото брашно с пълнозърнесто и бялата захар с Мусковадо. Най-вече по желание на големият ми син. Учудващо за мен, не само, че се получава, ами е и по-вкусно. Когато Иван пожела да направя пълнозърнест щрудел обаче се замислих, тъй като всички знаем, че еластичността за такъв тип брашно не е присъща. Разбира се, изпълних желанието му и ето, пълнозърнестият ми щрудел е факт.
На вид се получи почти като класически щрудел, единствено на вкус пълнозърнестото тесто прави кората малко по-суха, но тук ваниловият сос компенсира това.
Използвам базовата си рецепта за щрудел.

Продукти:
Щрудел – тесто:
250 гр пълнозърнесто лимецово брашно
2 гр сол
1 яйце
100 гр топла вода
20 гр олио
олио, за намазване на тестото при престой
краве масло, за намазване на тестото преди и след печене

Плънка:
120 гр пълнозърнеста галета, запечени на тиган с масло
140 гр захар Мусковадо
10 гр цейлонска канела
150 гр стафиди, накиснати за няколко часа в ром
10 мл лимонов сок, за поръсване на ябълките
1 кг ябълки, по-кисел сорт, обелени и нарязани
Ванилов сос:
200 мл прясно мляко
1 с.л. захар Мусковадо
зрънцата на шушулка бурбонска ванилия
1 жълтък
1 ч.л. царевично нишесте


Приготвяне:
Тесто: Брашното се пресява в купа. Добавят се останалите съставки за щрудел тестото и се меси с приставките на миксер или с ръце до получаване на меко тесто, което се отделя от стените на купата. Оформя се на топка и се поставя в купа, намазва се обилно с олио и се оставя да престои за 30 минути.



Плънка: Нарязаните ябълки се поръсват с лимонов сок да не потъмняват. Стафидите се отцеждат от рома. Всички съставки за плънката на щрудела се изсипват в купа и се разбъркват добре.

Оформяне на щрудела:
Приготвя се набрашнена ленена кърпа или друга, върху която тестото няма да лепне. Тестото се поръсва с брашно от всички страни. Разточва се върху кърпата на възможно най- тънка кора. Пълнозърнестото тесто не е толкова еластично, като тестото с бяло брашно и не може да се разтегля във въздуха, но пък с точилка може да се постигне задоволителен резултат.



Плънката се поставя в единият край на тестената кора. С помощта на кърпата започва да се навива на руло. Краищата се завиват и се подпъхват под щрудела или се оставят отсрани като бонбон.
С помощта на кърпата щрудела се пренася в тава, застлана с хартия за печене и се поставя със загъната страна надолу, за да не се разтваря по време на печенето. Намазва се с четка с разтопено масло. Щрудела се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто. Изважда се и се намазва с разтопено масло, оставя се да се охлади и се поръсва с пресята пудра захар, по желание.





Щрудела се поднася с ванилов сос или топка сладолед. Ванилов сос приготвям по следнипт начин:
20 мл от прясното мляко се разбъркват с жълтъка и нишестето. Останалото мляко със захарта се поставят в касерола на котлон. Когато млякото заври, се оттегля и към него се добавя сместта с нишестето. Връща се на слаб котлон, бърка се нпрекъснато, докато се сгъсти( за 2-3 минути). Това е сос, а не крем и трябва да е с течна консистенция.


1 коментар: