петък, 9 август 2013 г.

Да прегрешим отново на канапе, с картофена саралия в ръце


Сигурно още от заглавието някои от вас се досетиха за какво ще иде реч:). Стилът на писане, чувството за хумор и кулинарните чудеса на една Вълшебница са толкова добре познати във виртуалното пространство, че няма как да се объркаш.
А пък творческите й фантазии са толкова безгранични, че винаги съм се удивлявала на нестандартните й предложения.
Умелото и майсторство да превръща тикви, картофи и разни други в кулинарни шедьоври, сякаш докоснала ги с вълшебна пръчица впечатляват не само мен, а и многобройните й почитатели. Но всички ние знаем, че за всичко това се изисква търпение, талант и най-вече голямо желание.
Точно по тази причина веднага усетих липсата на Вени в блогпространството и за да се появи отново тук сред нас, реших да я поканя отново на Канапе, да си прегрешим двечките и вие заповядайте!
Канапета има много, вкусотиите са уникални, настроението е на макс и всичко това подсигурено от Вени! Вени, благодаря ти, че прие покана ми, това означава много за мен!








В живота си нивга не бях се надявала
на толкова мил комплимент:
покани ме отново Кати
в дома си на канапе
сладко да прегрешим
и въпросът да решим.

В очите и´ радост бе скрита,
и прегрешавайки сладко на туй канапе
махна с ръка и произнесе засмена
"In Картоф Veritas!"
Ще бъда пред теб откровена!
Да поканим любителките на Картофи
като им поднесем сладости страстни
a la Петьофи
и да се заемем с това тесто скандално,
измайсторявайки нещо идеално,
така че да прегрешим дори официално.

Картофеното тесто
си намери ново место,
изпратихме го на гурбет,
настанено в кошница с винце най-отпред
да посети дамите поседнали на канапе
с картофена баклава в ръце.
Вадете лист и химикал
и запишете този уникал,
ще чакаме разбира се в захлас
и вашият вариант от клас.

„Любов, любов сварен картоф,
разрежеш го, а той суров“,
така си тананикахме като деца
и се смеехме на колелца.
Любов, любов сварен картоф,
разрежеш го, а той суров,
пораснахме и станахме жени,
но картофът не успя да се свари
Картофено тесто и тук и там,
кой го е измислил и разпространил,
аз не знам, не знам, не знам.


А сега заповядайте приятели добри
да си побъбрим чак до късни зори
на това канапе от картофено тесто,
където всичко ще си е на место.
Сладко или пък солено, кисело или горчиво
ще е апетитно и малко разтегливо.


Както се разбра,
днес на канапе,
картофена баклава ще се яде
дали ще е вкусно
ще разберем, от това творение изкусно…



Както вече разбрахте, днес отново имам честта да гостувам на моята любимка, Кати. Тази покана възникна не случайно, по-скоро беше предизвикана, но Катето и аз решихме да я превърнем в едно сладко, страстно гостуване, което не само, че ще ви подслади, но и "на пачи яйца насади"... :) нали...в тез горещини, баклава да се твори... :)
А сега се настанете и сладко похапнете. :)




Картофена саралия /картофена баклава с мая/

Продукти:


130 гр сварени картофи
250 гр брашно
100 мл вода
150 гр разтопено масло
80 мл прясно мляко
1 бр. яйце
1 ч. л. мая
3 ч. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол (равна)



За сиропа:


700 мл вода
550 гр захар
1 бр. ванилия захар
щипка лимонтозу
лимонов сок


За пълнежа:


*** орехи
*** евентуално се поръсва и канела



Приготвяне:


Всички продукти, които трябва да са със стайна температура се поставят в купа и с миксера, с бъркалките за тесто, се замесва средно меко тесто. То се оставя да почине около 20 минути


и се разделя на осем части.



Всяка една се разточва на кора, която се намазва с четка с разтопено масло и се поръсват с едро натрошени орехи.


Кората се навива и се поставя в предварително намазана с масло тава.



Готовите разточени кори се оставят да втасат докато удвоят обема си:


и се изпичат в предварително затоплена на 190°С фурна, докато придобият тъмно кафяв цвят. След като се изпекат, се оставят да се охладят напълно.


Аз ги оставих за една цяла нощ


и на следващият ден се заливат с горещ, но не врял сироп и така престояват поне 12 часа (най-добре 24 часа) преди да са добри за консумация.


Уверявам ви, че чакането си заслужава.





Съзнателно разточих една част от тестото с точилка и една част от корите разтегнах с ръце, без да ги точа. Разликата е очевидна. Тези, които са разточени с точилката, не са така пухкави, а тези, които разтегнах (дърпах) с ръце, са много по-пухкави.

♥ ♥ ♥


Мила, Вени, изключително съм благодарна за указаната чест, да си днес, тук с мен и приятелите на блога! Изключително съм благодарна и за поредното изкушение, с което ни нагости и което ще присъства в моят блог! И най-вече съм благодарна, за това, че те познавам дори и само виртуално! Положителните и приятни емоции се усещат дори и през разстоянието!


20 коментара:

  1. Толкова приятно, весело и зареждащо ми дойде тази публикация! Чудесен гост си имаш, Катенце! Не мога да вляза в блога на Вени (дава, че не съм поканена), но успях да се насладя на прекрасната и презентация и нестандартната баклава, благодарение на теб! Много усмивки и хубаво настроение, и на двечките! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Боже ... Катенце :)
    Ами аз ... не знам какво да напиша :)
    Уникални сте момичета ! Това само мога да кажа !
    Беше ми интересно, забавно и много приятно във вашата компания! А Вени е един поетичен кулинар :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много се радвам,че станах член на тази кулинарна фамилия. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели, моля те ако имаш блог, да дадеш линк към него, защото към профила ти не излиза. Благодаря за коментара! Поздрави!

      Изтриване
  4. Вени както винаги е на високо ниво, направо блестяща! Благодаря, Катя, че си успяла да я предизвикаш! Прегръдка и за двете, прекрасно изживяване ни поднасяте!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления и за двете ви, дами! Страхотно удоволствие е да присъства човек на срещата ви на канапе!
    Вени отново ни изумява с това преобразуване на картофеното тесто!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления и на двете. Страхотна публикация, която усмихна деня ми. А за баклавичката направо нямам думи. Слънчев уикенд и на двете!

    ОтговорИзтриване
  7. аууу Вени, ама ти добре стихоплетстваш! Браво, добре ти се отдава!
    За баклава :) ще се наредя на онази другата, нали знаеш :) въпреки, че и тази изглежда много апетитно.
    Кате, добро повторение :)
    Весели почивни дни, дами!

    ОтговорИзтриване
  8. Вени, прекрасна си :)
    Катенце, имаш си чудесна гостенка,
    която освен добър кулинар е и поетична душа
    с чувство за хумор!
    Рецептата е нещо ново за мен, което звучи и изглежда много апетитно!
    Благодаря ви момичета за доставеното удоволствие и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна поетеса в кухнята и върху клавиатурата е дошла на гости, поздравления и за двете ви, Кате!Много ме развеселихте!

    ОтговорИзтриване
  10. страхотни сте момичета!!!
    Силни прегръдки

    ОтговорИзтриване
  11. Изработка тъй добра! Уж картоф, а баклава - това ще е от любовта!

    ОтговорИзтриване
  12. Candy están dorados y bellos sus pasteles se ve muy deliciosos y esponjosos me sentaría mirando la televisión y comiéndolos todos ,saludos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Кате, чудна гостенка си имаш. Определено ми повдигнахте настроението, а така ме зачудихте с тази картофена баклава...
    Прекрасна вечер, момичета, чудесни сте! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви мили Дами от сърце,
    че посетихте партито на канапе,
    където много се яде
    и всеки иска да се отдаде
    на приказки омайни
    и вкусотии незнайни
    сътворени от картофено тесто,
    попаднало на точното место.
    А сега разделям се отново с вас,
    а вие започнете да творите
    и това, което измайсторите,
    ще очаквам аз в захлас
    да изпратите у нас... :)

    ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  15. Кати весела добра
    приятелка е тя една,
    която много си обичам
    и любима още я наричам.
    Любим приятел се познава,
    че в радост, грешки и неволи
    споделя, признава и не моли,
    също те разбира и подкрепя
    макар дружбата да се роди в Интернета. ;)
    Приятелството е ценно като любовта,
    а двете са безценни чудеса,
    които искаме да преживеем,
    не само през нощта.
    И така накратко,
    искам аз сърдечно да благодаря,
    за поканата любезна
    и отново да се оттегля настрани
    до някой друг път по нашите земи.

    ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вени! Страхотно е някой да посвети стих на теб! Невероятна си както винаги! Голяма прегръдка от мен и се радвам много на споделените емоции и приятелство!

      Изтриване
  16. Прекрасна гостенка си поканила, Кате! Пленена съм от уменията й и от рецептата. Сърдечни поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря на всички, които се присъединиха на Канапето! Присъствието ви и коментарите винаги зареждат много положително, вдъхновяват и носят прекрасни емоции! Удоволствие е да си в такава компания и то с вкусотиите на Вени! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване