Страници

Старо Стефаново, "Дедовите къщи" и един вкусен сач


Със сигурност вече знаете, че моите любими дестинации са местата, където има много природа и старинна архитектура.
В България има много известни архитектурни резервати, има и такива, които са почти непознати.
Това, което ще ви покажа днес е едно от тези, малко известните. Незнайно по какви причини, не се рекламира в туристически сайтове, или поне аз не съм го срещала, а се води архитектурен резерват. Обстановката, мястото, времето тук са различни, а тишината можеш да доловиш отдалеч и навсякъде. Имах мнението, че тук не живеят хора, но открехнатите прозорчета на къщичките показваха, че кипи живот.
Открих го случайно, ровейки се в интернет попаднах на продажба на къща в Архитектурен резерват Старо Стефаново, до Априлци. Както се казва, почти ми е в района. Любопитна да разбера повече се разтършувах в нета и за моя изненада открих пътеписа на Мартин Петров. Освен, че разказва доста увлекателно, публикацията му е придружена с много красиви снимки, а и с една изненада, която може да разгледате в близост до селото, ако сте малко по-смели:).
Продължавам с моите впечатления от местенцето, като на финал съм приготвила и нещо вкусно:)
Стари къщурки, каменни покриви, някои от тях запустели, но пак очарователни, други пък стъкмени и накичени с цветенца, а дръвцата създаваха допълнителен уют.

      

Дворчето на църквата беше заключено, но все пак успяхме да надникнем над оградата.

        

Предполагам, че това е центъра на селцето, където се намира и смесеният магазин, с много красива градинка отпред и масичка с дървени столчета.По уличките на селцето разходката е много приятна, всички къщички се различават с уникалността си, въпреки, че времето не е пожалило много от тях, все пак има някакъв чар това място. Любопитна да видя възможно най-много от това друго време, доста обиколих наоколо.

         В самото селце има обособен много красив комплекс с реставрирани сгради паметници на културата "Дедовите къщи - сайт "


        


               

       


Районът е богат на билки и гъби, а тези красавици го доказват неоспоримо:
Ранията е местенцето, където се похапват вкусотийки, а освен това е толкова прохладно, че никак не ни се излизаше навън:)

      
Ето го и Дедото пред Дедовите къщи, така сладко си режеше гъбки, такова спокойствие излъчва този човек!


И след разходката естествено и рецепта и то не каква да е, а за един вкусен

Сач с пилешко месо и зеленчуци


Продукти:
пилешко филе - около 300 гр
соев сос
черен пипер

1/2 тиквичка
1 морков
1 голям картоф
1 глава лук
1 чушка

1 с.л. Териаки сос

2 с.л. закасена сметана
Кашкавал
чушлета


Приготвяне:
Нарежете филето на кубчета и го мариновайте в соев сос и черен пипер за няколко часа.
Нарежете зеленчуците: картофа и лука на филийки; тиквичката, моркова и чушката на лентички.

Поставете сача върху котлона, намажете го обилно със зехтин. Включете котлона на най-слаба степен да загрее. След малко увеличете на средна степен.
Когато се е загрял добре поставете месото, лука и картофите. Разпределете ги равномерно. Може да сложите и чушлетата да се пекат.
С помощта на шпатула обръщайте месото и зеленчуците и след около 1о минути добавете останалите зеленчуци. Когато омекнат леко, след около 5 минути, добавете Териаки соса. Разбъркайте и оставете до готовност.
Изключете котлона, добавете сметаната, разбъркайте и добавете настърганият кашкавал. Оставете на изключеният котлон за 1-2 минути, след което преместете внимателно горещият сач / внимавайте да не се изгорите!/върху поставката и поднесете.

Ами това за днес:) Хубава сряда и много усмивки!

24 коментара:

 1. Кате, благодарение на теб обикалям
  България!
  Знаеш, че имаме прекрасни места, но и много запуснати, за съжаление!
  А и не сме силни в рекламата, а тя е в основата.
  Както винаги предложението ти е толкова апетитно!
  Прегръдка и хубава сряда :)

  ОтговорИзтриване
 2. Много обичам да пътувам с теб, Катенце! Ех, ако съм знаела за Старо Стефаново, когато бях на Орешак... Много ми хареса - снимките, атмосферата и как си написала всичко. Водя си записки "по стъпките на Катето" :))). А за сача, знаеш, че не мога да устоя :)- любима кухня. Изглежда вълшебно!
  Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубав ден и още маркери на картата!

  ОтговорИзтриване
 3. Много обичам да пътувам с теб, Катенце! Ех, ако съм знаела за Старо Стефаново, когато бях на Орешак... Много ми хареса - снимките, атмосферата и как си написала всичко. Водя си записки "по стъпките на Катето" :))). А за сача, знаеш, че не мога да устоя :)- любима кухня. Изглежда вълшебно!
  Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубав ден и още маркери на картата!

  ОтговорИзтриване
 4. Природата около Старо Стефаново и близките селца е невероятна.Атмосферата на старите къщи не може да се опише- живея в такава, която е на над 120 г.
  В Старо Стефатово и в един хан по пътя е сниман филма "Хайка за вълци"
  Благодаря ти, че по толкова вкусен начин ни показваш красотата на България!

  ОтговорИзтриване
 5. Уникално местенце ,Кате!
  приканва да тръгнеш веднага и да оставиш всичко зад гърба си!!!
  Огромно БЛАГОДАРЯ за всички прекрасни места,които обиколих благодаряение на теб!
  Да се надявам да не е само виртуално!
  Прегръдки мила

  ОтговорИзтриване
 6. Кате,чак тук ми замириса от този апетитен сач!Уникално вкусно си го приготвила,комплименти,мила!И благодаря за поредната страхотна разходка,която ми позволи да открия още едно неподправено кътче!Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 7. Кате, страхотна разходка и снимки, а сача е великолепен. Моите адмирации и поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Много красиво местенце! А сачът ни е любим, подсещаш ме да направя:)

  ОтговорИзтриване
 9. Кате, определено знаеш как да ни предразположиш, как да ни омаеш с разходките си и после така сладко да ни нахраниш. Чудесно е винаги при теб.
  Сърдечни поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 10. Кате страхотна разходка и снимки.Благодарение на твоите разходки се докосвам до красиви и уникални омайни местенца.А сачът е страхотен много апетитен финал на разходката.И с това люто чушле..неустоимо ястие.Прегръдки!

  ОтговорИзтриване
 11. Кате, и аз обичам такива запустели селца, макар че това и е пусто, и не е...
  И сача е чудесен, то с тия продукти - няма начин...
  С усмивка
  Мария

  ОтговорИзтриване
 12. мн обичам такива места да откривам, добавя ми много към усещането за цялостност. А сача изглежда уоу..

  ОтговорИзтриване
 13. "Ранѝята - тука раним и поѝм" - много ми хареса този надпис!
  Катя, благодаря за поредната интересна разходка, с която ни запознаваш с интересни места в България!
  Сачът е неустоимо вкусен!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 14. О, колко е прекрасно! За мое огромно съжаление не съм ходила по тези земи, а желанието ми е огромно, но добре, че си ти да ни облагородяваш! Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 15. Хубаво е в Старо Стефаново, Кате :) А ти още по-хубаво си разказала. Не стига това, но и вкусно си сготвила :)

  ОтговорИзтриване
 16. Колко ми е хубаво да пътувам с теб, а после и да хапна! Знаеш как да ми доставиш удоволствие и наслада. Усмивки! :))

  ОтговорИзтриване
 17. Бонбон, вече ти свикнах, взех и да не ти завиждам, а да споделям удоволствието, което ти си изпитала, разхождайки се по тези местенца. Давай, обогатяваш ни. Един ден като се пенсионирам, ще ти изпринтя всичките ти публикации и тръгвам на туризъм. Дано ми стигне живота тогава, да те настигна;)
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 18. Интересно и красиво село! Харесва ми да се разхождам с теб, Кате!

  ОтговорИзтриване
 19. Много дух, спокойствие и носталгия има в снимките ти, Кате! Благодаря ти за споделената разходка!
  Всичко приготвено на сач е изключително вкусно и убедена съм, че пилето със зеленчуци е божествено.
  Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

  ОтговорИзтриване
 20. Селцето е по мой вкус, ама дядото е малко младичък, ама да не придирям и аз чак толкова :))
  Чудесни снимки от родната действителност, Кате!

  ОтговорИзтриване
 21. На 6 май с приятели се разхождахме в района. Отбихме се в махала Старо Стефаново. Естествено комплекса Дедови къщи впечатлява с външния вид и се насочихме, за да го разгледаме. От вратата на кафето излезе един господин и ни посрещна с думите:" Няма места, не можем да Ви дадем закуска, не вдигайте шум...." и подобни отрицания без да сме предявили каквито и да е искания....
  Явно тези хора не са балканджии, а просто поредните новоизлюпени богаташчета с желание за бързи пари. Явно не са и чували за личната реклама тип " от уста на уста". Е , сега аз казвам на всички -НЕ ХОДЕТЕ ТАМ!НЕ,не стъпвайте в Дедовите къщи!
  Старо Стефаново си заслужава като местенце за посещение, месното население са уникални хора, истински балканджии, кметицата е невероятен човек,препоръчвам да се посети района, но не отсядайте в Дедовите къщи.
  Запитахме месните защо ни посрещнаха така в Дедовите къщи и ни беше обяснено, че това са нови собственици, което обяснява и добрите стари отзиви за комплекса...явно лежим на стари лаври ...
  От един пътешественик и любител на Балкана, посетил какви ли не места в България, посрещан къде ли не, този комплекс получава един голям минус за отвратително посрещане.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не познавам старите собственици, нито новите, нямам представа кой и защо така грубо се е държал с вас. Споделила съм моите впечатления тогава от мястото, сега не знам как е, но предполагам, че е добре да информирате собствениците, за да може да вземат мерки. Дано да е било инцидентно просто, ще е жалко такова хубаво място да се съсипе заради лошо отношение. Моите впечатления бяха добри, бяхме посрещнати добре и нагостени вкусно. Прекрасен ден Ви желая!:)

   Изтриване
 22. Старо Стефаново е уникално местенце, с изключение на новодошлите, за които споменах в по-горния си пост, всички хора там са невероятни. Заслужават си да се видят и Параклиса, както и Стената на артистите. За строежа на Параклиса за спойка между камъните е използвано мляко. Наистина района има с какво да впечатли.
  На Вас пожелавам много вълнуващи пътешествия и последващи споделяния след това!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, и мен ме впечатли, харесвам такива тихи и уютни места, с красива старинна и запазена архитектура. Благодаря Ви за пожеланията, нека Ви се връщат:) Вълнуващи пътешествия и прекрасни мигове Ви пожелавам!

   Изтриване