Сигурно още от заглавието някои от вас се досетиха за какво ще иде реч:). Стилът на писане, чувството за хумор и кулинарните чудеса на една Вълшебница са толкова добре познати във виртуалното пространство, че няма как да се объркаш.
А пък творческите й фантазии са толкова безгранични, че винаги съм се удивлявала на нестандартните й предложения.
Умелото и майсторство да превръща тикви, картофи и разни други в кулинарни шедьоври, сякаш докоснала ги с вълшебна пръчица впечатляват не само мен, а и многобройните й почитатели. Но всички ние знаем, че за всичко това се изисква търпение, талант и най-вече голямо желание.
Точно по тази причина веднага усетих липсата на Вени в блогпространството и за да се появи отново тук сред нас, реших да я поканя отново на Канапе, да си прегрешим двечките и вие заповядайте!
Канапета има много, вкусотиите са уникални, настроението е на макс и всичко това подсигурено от Вени, благодаря ти, че прие покана ми, това означава много за мен!
В живота си нивга не бях се надявала
на толкова мил комплимент:
покани ме отново Кати
в дома си на канапе
сладко да прегрешим
и въпросът да решим.
В очите и´ радост бе скрита,
и прегрешавайки сладко на туй канапе
махна с ръка и произнесе засмена
"In Картоф Veritas!"
Ще бъда пред теб откровена!
Да поканим любителките на Картофи
като им поднесем сладости страстни
a la Петьофи
и да се заемем с това тесто скандално,
измайсторявайки нещо идеално,
така че да прегрешим дори официално.
Картофеното тесто
си намери ново место,
изпратихме го на гурбет,
настанено в кошница с винце най-отпред
да посети дамите поседнали на канапе
с картофена баклава в ръце.
Вадете лист и химикал
и запишете този уникал,
ще чакаме разбира се в захлас
и вашият вариант от клас.
„Любов, любов сварен картоф,
разрежеш го, а той суров“,
така си тананикахме като деца
и се смеехме на колелца.
Любов, любов сварен картоф,
разрежеш го, а той суров,
пораснахме и станахме жени,
но картофът не успя да се свари
Картофено тесто и тук и там,
кой го е измислил и разпространил,
аз не знам, не знам, не знам.
А сега заповядайте приятели добри
да си побъбрим чак до късни зори
на това канапе от картофено тесто,
където всичко ще си е на место.
Сладко или пък солено, кисело или горчиво
ще е апетитно и малко разтегливо.
Както се разбра,
днес на канапе,
картофена баклава ще се яде
дали ще е вкусно
ще разберем, от това творение изкусно…
Както вече разбрахте, днес отново имам честта да гостувам на моята любимка, Кати. Тази покана възникна не случайно, по-скоро беше предизвикана, но Катето и аз решихме да я превърнем в едно сладко, страстно гостуване, което не само, че ще ви подслади, но и "на пачи яйца насади"... :) нали...в тез горещини, баклава да се твори... :)
А сега се настанете и сладко похапнете. :)
Картофена саралия /картофена баклава с мая/
Продукти:
130 гр сварени картофи
250 гр брашно
100 мл вода
150 гр разтопено масло
80 мл прясно мляко
1 бр. яйце
1 ч. л. мая
3 ч. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол (равна)
За сиропа:
700 мл вода
550 гр захар
1 бр. ванилия захар
щипка лимонтозу
лимонов сок
За пълнежа:
*** орехи
*** евентуално се поръсва и канела
Приготвяне:
Всички продукти, които трябва да са със стайна температура се поставят в купа и с миксера, с бъркалките за тесто, се замесва средно меко тесто. То се оставя да почине около 20 минути
и се разделя на осем части.
Всяка една се разточва на кора, която се намазва с четка с разтопено масло и се поръсват с едро натрошени орехи.
Кората се навива и се поставя в предварително намазана с масло тава.
Готовите разточени кори се оставят да втасат докато удвоят обема си:
и се изпичат в предварително затоплена на 190°С фурна, докато придобият тъмно кафяв цвят. След като се изпекат, се оставят да се охладят напълно.
Аз ги оставих за една цяла нощ
и на следващият ден се заливат с горещ, но не врял сироп и така престояват поне 12 часа (най-добре 24 часа) преди да са добри за консумация.
Уверявам ви, че чакането си заслужава.
Съзнателно разточих една част от тестото с точилка и една част от корите разтегнах с ръце, без да ги точа. Разликата е очевидна. Тези, които са разточени с точилката, не са така пухкави, а тези, които разтегнах (дърпах) с ръце, са много по-пухкави.
♥ ♥ ♥
Мила, Вени, изключително съм благодарна за указаната чест, да си днес, тук с мен и приятелите на блога! Изключително съм благодарна и за поредното изкушение, с което ни нагости и което ще присъства в моят блог! И най-вече съм благодарна, за това, че те познавам дори и само виртуално! Положителните и приятни емоции се усещат дори и през разстоянието!
Толкова приятно, весело и зареждащо ми дойде тази публикация! Чудесен гост си имаш, Катенце! Не мога да вляза в блога на Вени (дава, че не съм поканена), но успях да се насладя на прекрасната и презентация и нестандартната баклава, благодарение на теб! Много усмивки и хубаво настроение, и на двечките! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеБоже ... Катенце :)
ОтговорИзтриванеАми аз ... не знам какво да напиша :)
Уникални сте момичета ! Това само мога да кажа !
Беше ми интересно, забавно и много приятно във вашата компания! А Вени е един поетичен кулинар :)
Вени както винаги е на високо ниво, направо блестяща! Благодаря, Катя, че си успяла да я предизвикаш! Прегръдка и за двете, прекрасно изживяване ни поднасяте!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете ви, дами! Страхотно удоволствие е да присъства човек на срещата ви на канапе!
ОтговорИзтриванеВени отново ни изумява с това преобразуване на картофеното тесто!
Сърдечни прегръдки!
Поздравления и на двете. Страхотна публикация, която усмихна деня ми. А за баклавичката направо нямам думи. Слънчев уикенд и на двете!
ОтговорИзтриванеаууу Вени, ама ти добре стихоплетстваш! Браво, добре ти се отдава!
ОтговорИзтриванеЗа баклава :) ще се наредя на онази другата, нали знаеш :) въпреки, че и тази изглежда много апетитно.
Кате, добро повторение :)
Весели почивни дни, дами!
Вени, прекрасна си :)
ОтговорИзтриванеКатенце, имаш си чудесна гостенка,
която освен добър кулинар е и поетична душа
с чувство за хумор!
Рецептата е нещо ново за мен, което звучи и изглежда много апетитно!
Благодаря ви момичета за доставеното удоволствие и прегръдки от мен!
Страхотна поетеса в кухнята и върху клавиатурата е дошла на гости, поздравления и за двете ви, Кате!Много ме развеселихте!
ОтговорИзтриванестрахотни сте момичета!!!
ОтговорИзтриванеСилни прегръдки
Изработка тъй добра! Уж картоф, а баклава - това ще е от любовта!
ОтговорИзтриванеCandy están dorados y bellos sus pasteles se ve muy deliciosos y esponjosos me sentaría mirando la televisión y comiéndolos todos ,saludos y abrazos.
ОтговорИзтриванеЕх, Кате, чудна гостенка си имаш. Определено ми повдигнахте настроението, а така ме зачудихте с тази картофена баклава...
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер, момичета, чудесни сте! :)
Страхотни сте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили Дами от сърце,
ОтговорИзтриванече посетихте партито на канапе,
където много се яде
и всеки иска да се отдаде
на приказки омайни
и вкусотии незнайни
сътворени от картофено тесто,
попаднало на точното место.
А сега разделям се отново с вас,
а вие започнете да творите
и това, което измайсторите,
ще очаквам аз в захлас
да изпратите у нас... :)
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Кати весела добра
ОтговорИзтриванеприятелка е тя една,
която много си обичам
и любима още я наричам.
Любим приятел се познава,
че в радост, грешки и неволи
споделя, признава и не моли,
също те разбира и подкрепя
макар дружбата да се роди в Интернета. ;)
Приятелството е ценно като любовта,
а двете са безценни чудеса,
които искаме да преживеем,
не само през нощта.
И така накратко,
искам аз сърдечно да благодаря,
за поканата любезна
и отново да се оттегля настрани
до някой друг път по нашите земи.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Благодаря ти, Вени! Страхотно е някой да посвети стих на теб! Невероятна си както винаги! Голяма прегръдка от мен и се радвам много на споделените емоции и приятелство!
ИзтриванеПрекрасна гостенка си поканила, Кате! Пленена съм от уменията й и от рецептата. Сърдечни поздрави и за двете! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички, които се присъединиха на Канапето! Присъствието ви и коментарите винаги зареждат много положително, вдъхновяват и носят прекрасни емоции! Удоволствие е да си в такава компания и то с вкусотиите на Вени! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриване