Страници

Да прегрешим отново на канапе, с картофена саралия в ръце


Сигурно още от заглавието някои от вас се досетиха за какво ще иде реч:). Стилът на писане, чувството за хумор и кулинарните чудеса на една Вълшебница са толкова добре познати във виртуалното пространство, че няма как да се объркаш.
А пък творческите й фантазии са толкова безгранични, че винаги съм се удивлявала на нестандартните й предложения.
Умелото и майсторство да превръща тикви, картофи и разни други в кулинарни шедьоври, сякаш докоснала ги с вълшебна пръчица впечатляват не само мен, а и многобройните й почитатели. Но всички ние знаем, че за всичко това се изисква търпение, талант и най-вече голямо желание.
Точно по тази причина веднага усетих липсата на Вени в блогпространството и за да се появи отново тук сред нас, реших да я поканя отново на Канапе, да си прегрешим двечките и вие заповядайте!
Канапета има много, вкусотиите са уникални, настроението е на макс и всичко това подсигурено от Вени, благодаря ти, че прие покана ми, това означава много за мен!






В живота си нивга не бях се надявала
на толкова мил комплимент:
покани ме отново Кати
в дома си на канапе
сладко да прегрешим
и въпросът да решим.

В очите и´ радост бе скрита,
и прегрешавайки сладко на туй канапе
махна с ръка и произнесе засмена
"In Картоф Veritas!"
Ще бъда пред теб откровена!
Да поканим любителките на Картофи
като им поднесем сладости страстни
a la Петьофи
и да се заемем с това тесто скандално,
измайсторявайки нещо идеално,
така че да прегрешим дори официално.

Картофеното тесто
си намери ново место,
изпратихме го на гурбет,
настанено в кошница с винце най-отпред
да посети дамите поседнали на канапе
с картофена баклава в ръце.
Вадете лист и химикал
и запишете този уникал,
ще чакаме разбира се в захлас
и вашият вариант от клас.

„Любов, любов сварен картоф,
разрежеш го, а той суров“,
така си тананикахме като деца
и се смеехме на колелца.
Любов, любов сварен картоф,
разрежеш го, а той суров,
пораснахме и станахме жени,
но картофът не успя да се свари
Картофено тесто и тук и там,
кой го е измислил и разпространил,
аз не знам, не знам, не знам.


А сега заповядайте приятели добри
да си побъбрим чак до късни зори
на това канапе от картофено тесто,
където всичко ще си е на место.
Сладко или пък солено, кисело или горчиво
ще е апетитно и малко разтегливо.


Както се разбра,
днес на канапе,
картофена баклава ще се яде
дали ще е вкусно
ще разберем, от това творение изкусно…



Както вече разбрахте, днес отново имам честта да гостувам на моята любимка, Кати. Тази покана възникна не случайно, по-скоро беше предизвикана, но Катето и аз решихме да я превърнем в едно сладко, страстно гостуване, което не само, че ще ви подслади, но и "на пачи яйца насади"... :) нали...в тез горещини, баклава да се твори... :)
А сега се настанете и сладко похапнете. :)




Картофена саралия /картофена баклава с мая/

Продукти:


130 гр сварени картофи
250 гр брашно
100 мл вода
150 гр разтопено масло
80 мл прясно мляко
1 бр. яйце
1 ч. л. мая
3 ч. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол (равна)



За сиропа:


700 мл вода
550 гр захар
1 бр. ванилия захар
щипка лимонтозу
лимонов сок


За пълнежа:


*** орехи
*** евентуално се поръсва и канела



Приготвяне:


Всички продукти, които трябва да са със стайна температура се поставят в купа и с миксера, с бъркалките за тесто, се замесва средно меко тесто. То се оставя да почине около 20 минути


и се разделя на осем части.



Всяка една се разточва на кора, която се намазва с четка с разтопено масло и се поръсват с едро натрошени орехи.



Кората се навива и се поставя в предварително намазана с масло тава.



Готовите разточени кори се оставят да втасат докато удвоят обема си:


и се изпичат в предварително затоплена на 190°С фурна, докато придобият тъмно кафяв цвят. След като се изпекат, се оставят да се охладят напълно.


Аз ги оставих за една цяла нощ


и на следващият ден се заливат с горещ, но не врял сироп и така престояват поне 12 часа (най-добре 24 часа) преди да са добри за консумация.


Уверявам ви, че чакането си заслужава.





Съзнателно разточих една част от тестото с точилка и една част от корите разтегнах с ръце, без да ги точа. Разликата е очевидна. Тези, които са разточени с точилката, не са така пухкави, а тези, които разтегнах (дърпах) с ръце, са много по-пухкави.

♥ ♥ ♥


Мила, Вени, изключително съм благодарна за указаната чест, да си днес, тук с мен и приятелите на блога! Изключително съм благодарна и за поредното изкушение, с което ни нагости и което ще присъства в моят блог! И най-вече съм благодарна, за това, че те познавам дори и само виртуално! Положителните и приятни емоции се усещат дори и през разстоянието!


18 коментара:

  1. Толкова приятно, весело и зареждащо ми дойде тази публикация! Чудесен гост си имаш, Катенце! Не мога да вляза в блога на Вени (дава, че не съм поканена), но успях да се насладя на прекрасната и презентация и нестандартната баклава, благодарение на теб! Много усмивки и хубаво настроение, и на двечките! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Боже ... Катенце :)
    Ами аз ... не знам какво да напиша :)
    Уникални сте момичета ! Това само мога да кажа !
    Беше ми интересно, забавно и много приятно във вашата компания! А Вени е един поетичен кулинар :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вени както винаги е на високо ниво, направо блестяща! Благодаря, Катя, че си успяла да я предизвикаш! Прегръдка и за двете, прекрасно изживяване ни поднасяте!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления и за двете ви, дами! Страхотно удоволствие е да присъства човек на срещата ви на канапе!
    Вени отново ни изумява с това преобразуване на картофеното тесто!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления и на двете. Страхотна публикация, която усмихна деня ми. А за баклавичката направо нямам думи. Слънчев уикенд и на двете!

    ОтговорИзтриване
  6. аууу Вени, ама ти добре стихоплетстваш! Браво, добре ти се отдава!
    За баклава :) ще се наредя на онази другата, нали знаеш :) въпреки, че и тази изглежда много апетитно.
    Кате, добро повторение :)
    Весели почивни дни, дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Вени, прекрасна си :)
    Катенце, имаш си чудесна гостенка,
    която освен добър кулинар е и поетична душа
    с чувство за хумор!
    Рецептата е нещо ново за мен, което звучи и изглежда много апетитно!
    Благодаря ви момичета за доставеното удоволствие и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна поетеса в кухнята и върху клавиатурата е дошла на гости, поздравления и за двете ви, Кате!Много ме развеселихте!

    ОтговорИзтриване
  9. Изработка тъй добра! Уж картоф, а баклава - това ще е от любовта!

    ОтговорИзтриване
  10. Candy están dorados y bellos sus pasteles se ve muy deliciosos y esponjosos me sentaría mirando la televisión y comiéndolos todos ,saludos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  11. Ех, Кате, чудна гостенка си имаш. Определено ми повдигнахте настроението, а така ме зачудихте с тази картофена баклава...
    Прекрасна вечер, момичета, чудесни сте! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви мили Дами от сърце,
    че посетихте партито на канапе,
    където много се яде
    и всеки иска да се отдаде
    на приказки омайни
    и вкусотии незнайни
    сътворени от картофено тесто,
    попаднало на точното место.
    А сега разделям се отново с вас,
    а вие започнете да творите
    и това, което измайсторите,
    ще очаквам аз в захлас
    да изпратите у нас... :)

    ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  13. Кати весела добра
    приятелка е тя една,
    която много си обичам
    и любима още я наричам.
    Любим приятел се познава,
    че в радост, грешки и неволи
    споделя, признава и не моли,
    също те разбира и подкрепя
    макар дружбата да се роди в Интернета. ;)
    Приятелството е ценно като любовта,
    а двете са безценни чудеса,
    които искаме да преживеем,
    не само през нощта.
    И така накратко,
    искам аз сърдечно да благодаря,
    за поканата любезна
    и отново да се оттегля настрани
    до някой друг път по нашите земи.

    ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вени! Страхотно е някой да посвети стих на теб! Невероятна си както винаги! Голяма прегръдка от мен и се радвам много на споделените емоции и приятелство!

      Изтриване
  14. Прекрасна гостенка си поканила, Кате! Пленена съм от уменията й и от рецептата. Сърдечни поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички, които се присъединиха на Канапето! Присъствието ви и коментарите винаги зареждат много положително, вдъхновяват и носят прекрасни емоции! Удоволствие е да си в такава компания и то с вкусотиите на Вени! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване