Отново се включвам в Приятелското предизвикателство, и днес ще отговоря на въпросите на Джинджър - Ginger cookies. Рони, благодаря ти!
Ако сте пропуснали първа част на моето "блестящо интервю" :))), може да го видите точно тук: Предизвикателство с въпроси.
Отново каня всеки, който има желание да се включи в предизвикателството, въпросите си зададох в предишната публикация.
Има и почерпка, така, че на който не му се чете, може да врътне с мишката и да премине директно към нея:)
Приятелско предизвикателство
1. Какво ви накара да си направите блог?
Доста време публикувах рецепти в личният си профил във Фейсбук. Непрекъснато получавах комплименти за ястията, които приготвям, въпреки че тогава готвех нещо вкусно, снимах го набързо и споделях рецептата, за да може и други да си го приготвят. Снимките ми бяха вечерни, понякога снимани с телефон, без излишни декорации, просто храната, но и сега като ги гледам са ми толкова апетитни...
Тогава открих блоговете на Румяна Пулчева и Вероника. Готвех с Рони, посред нощите, не веднъж съм го казвала. Постепенно открих и други блогове и започнаха много да ми харесват и реших да си направя и аз. Идеята дойде спонтанно, на рожденият ден да малкият ми син, бях на работа и ей така, кликнах - създаване на блог.:)Идеята ми беше да създам местенце в което да събирам рецепти, емоции и др.
2. Коя според вас е ключовата “подправка”, за да едно ястие да се превърне от просто храна- в шедьовър?
Всяка храна може да изглежда като шедьовър, зависи как ще се поднесе, а когато е приготвена от душа и сърце за любими хора - тогава е най-вкусната храна на света!
3. Коя е любимата ви рецепта? Споделете я!
Много любими рецепти имам, въпреки, че рядко повтарям една и съща, просто обичам да правя все нови и нови неща. Но всичко, което съм споделила в блога ми харесва.
4. Обичате ли да експериментирате в кухнята или се придържате към добре познати рецепти?
И двете. Зависи от настроението, продуктите. Харесвам експериментите, но харесвам и класиката.
5. Кой човек изигра най-голяма роля в това да обикнете готвенето и от кой научихте най-много за това как да приготвяте най-вкусните ястия, които да карат гостите ви да искат допълнителна порция?
Близките ми и признанието за това, което правя. Много от нещата съм научила от мама, от бабите ми. Много научавам от вашите блогове, от кулинарни сайтове, книги, списания, предавания...
6. Коя чуждестранна кухня ви е любима и защо?
Гръцката. Обожавам я, всяко ястие от нея ми е любимо! Влюбена съм в тази кухня, от момента, в който се докоснах до нея!
7. За кого сте вдъхновен/а да сготвите = да творите?
За близките ми и за всеки, който би го оценил.
8. Как би изглеждала перфектната закуска?
С роза до/в чинията:)
9. Какво четете?
В момента чета детски книжки.
10. Мъжете или жените са по-добри кулинари?
И мъжете и жените са добри.
Баклава с бутер тесто, шам фъстък и шоколад
Много мислех да я нарека "баклавата бонбон", защото е като вкусни шоколадови бонбони...Преди време в Лидъл имаше гръцка седмица, и като любители на тази кухня, нямаше как да не я отбележим.
Тогава си взехме и едни много вкусни баклавички с кашу. Така ми се усладиха, но вече ги няма. Реших да направя в къщи подобни, като вместо кашу използвах шам фъстък и всъщност си нямам и на представа каква точно е технологията, но се получиха страшно вкусни мини баклавички и се харесаха на абсолютно всички.
Продукти:
1 прясно бутер тесто
плънка:
150-200 гр суров шам фъстък
2 ч.л. канела
2 с.л. захар
2 с.л. разтопено краве масло
сироп:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
ванилия
Приготвяне:
Пригответе плънката:обелете и смелете шам фъстъка. Добавете към него канелата и захарта.
Разстелете тестото и го разрежете на две части.
В намаслена тава поставете едната част и я намажете с разтопено масло.
Поръсете с плънката.
Отгоре поставете втората кора. Нарежете я на квадратни парчета. Полейте с разтопено масло в получените процепи и намажете отгоре върху баклавата.
Изпечете баклавата в предварително загрята фурна на градуса до зачервяване.
Извадете и оставете да се охлади.
Докато се охлажда може да се забавлявате с черупките на шам фъстъка:)
Направете сиропа:
Сложете захарта и водата в съд на котлон да заври. Оставете да се вари около 5 минути, след което добавете ванилията и отстранете от котлона. Оставете за около 5 минути, настрани от котлона, след което го излейте равномерно с помощта на лъжица, върху баклавата.
Покрийте с алуминиево фолио и оставете баклавата да поеме сиропа. Оставете за няколко часа.
Извадете кубчетата баклава в чиния да се отцедят.
Разтопете шоколада / начупете го на парченца и го поставете в купа, в микровълнова за общо 90 сек. на макс, като отваряте и разбърквате със суха лъжица през 30 сек./.
Потопете баклавичките в шоколад и ги подредете върху хартия за печене. Приберете в хладилник, да стегне шоколада.
Цялата публикация е сладка като теб, Бонбон :) Подслади утрото ми :) Ще я направя тази баклава, че на няколко пъти ми се намеква за нещо сиропирано (т.е. пускаш ми я по поръчка). Картините от шам фъстък люспите са супер забавни. Много усмивки и добро настроение през днешния ден!
ОтговорИзтриванеКатенце, ти си абсолютна душица, да знаеш.:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сърдечно за хубавите думи, за мен означават много.
Радвам се, че аз съм била една от музите ти да започнеш да водиш този прекрасен блог, защото той е един от най-хубавите.
А баклавата ти ме остави без думи- умирам си за такива неща, а твоята е умопомрачителна.
Пожелавам ти прекрасна седмица.
Поздрави. :))))
Голяма флотилия си спретнала,Кате.......Хич няма да се замислям на коя лодка да се кача като знам ,че ще ме докара до тази шоко-баклава:))Приказна се е получила!Браво!
ОтговорИзтриванеЕх, Кате, от това по-лесна баклава, здраве му кажи!! Страхотна е!
ОтговорИзтриванеБеше ми интересно отново да науча нещо повече за теб бонбонче :)А баклавичките са страхотни.Не съм приготвяла баклава с бутер тесто,ще си я приготвя и в твоя вариант.Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеКате, направо ми спря дъха с тази баклава, страхотна е и си записвам за проба. Беше ми много приятно в твоята компания и се радвам, че сподели с нас още за теб. Целувки, бонбон!
ОтговорИзтриванеЕх,какви симпатични шоколадови възглавнички,Кате!Със сигурност са страшно сочни!Благодаря за споделеното с нас!Сърдечна прегръдка от мен! :)
ОтговорИзтриванеКатенце, страхотен човек си, а баклавата е неустоима! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеЛе-ле, Катееее :) неустоими са!!! Взимам си една с шоколад ;) и една без - да оценя разликата... Беше ми много приятно да чета отговорите ти на предизвикателството :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!!!
Просто приказка! Струи усмивка от всяка теоя дума и ми е все приятно да чета отговорите ти! :)
ОтговорИзтриванеЗа баклавата нямам думи! Изглежда зашеметяващо! :)
Кате, как така ще подминем и направо на почепката... Та то е толкова приятно да се бъбри с теб, а щом и десерт има накрая, да знаея, че няма да се отървеш от мен. Шегувам се, всичко е прекрасно и най-вече ти!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Ох, Кате :) много ги обичам тези баклавички :) и те ме обичат, толкова че като прекаля с тях не искат да се отлепят от талията ми :)
ОтговорИзтриванеЗа мен е удоволствие :) да прочета нещо за теб от теб :*
Неустоимо изкушение, няма заспиване тази нощ, Кате! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЕх, да му се не види, сега излапах един сладолед четейки, обаче си представих, че до мен има и от тези баклави, страшна идея с бутер тесто! Прегръдка
ОтговорИзтриванеЕй, Кате, завиждам ти за ентусиазма да правиш такива сложни десерти - аз по тях хич ме няма, пък и не обичам особенно...но бих опитала веднага едно такова баклавяно бонбонче, разбира се!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Чудесни са тези баклавички-и то шоколадови...Поздравления,Катюшка-страхотна кулинарка си!
ОтговорИзтриванеНямаш спиране ти бонбонче толкова е хубаво при теб и вкусно ...Страхотна наслада за очите и небцето си измайсторила!
ОтговорИзтриванеСамо съжалявам ,че нямам много време да ви следя и пиша ,но не съм те забравила да знаеш!
Прегръдки!
Прекрасна баклава!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те
Me encanta Candy me hace sufrir una exquisitez verdadera,saludos.
ОтговорИзтриванеНевероятно сладко предложение! Снимките ти са толкова примамливи!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се да науча още нещо интересно за теб!
Охооо, това е нещо любимо.
ОтговорИзтриванеВзимам си парченце с кафето.
Усмихнат ден, Кате!
Сладуранки, много ме развеселихте, зарадвахте и ощастливихте с вашите коментари! Радвам се, че мнението ви за мен е толкова положително! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, а какъв точно шоколад сте ползвали? Преди време разтопих за една друга рецепта черен шоколад, но сутринта нещата бяха на бели петна, а аз не бях го прегряла или нещо от сорта? На снимката виждам, че при Вашата рецепта няма такъв проблем, което ме навежда на мисълта, че може би да зависи от типа шоколад? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, шоколадите които използвам са: Милка черен, Линд 70 % и много рядко Своге, черен. Но не съм имала досега такъв проблем. Стопявам го, като го начупвам на парчета и поставям в суха купа в микровълновата за общо 90 секунди на макс, но отварям и разбърквам през 30 секунди със суха лъжица/вилица. Понякога са нужни по-малко секунди. Изваждам го, когато са останали много малки парченца, разбърквам докато се разтопят. Такива петна, които описвате съм виждала само на шоколадови изделия, купени от магазин, и съм чувала, че се получават ако шоколада се е разтопил и са го замразили във фризера, за да стегне. Нямам представа. Дано съм ви била полезна. Поздрави!
ИзтриванеИзвинявам се за късния отговор, но нямам как да следя страницата по мейла, а я търсих в гугъл, за да намеря какво сте ми писали. Благодаря ви!
ИзтриванеИмате ли опция за абонамент по мейл всъщност, може би не съм видяла правилно?
Здравейте, честно казано не съм се замисляла. но най нямам такава опция за следене:). Ще се опитам да открия как да улесня следенето и по имейл. Благодаря ви за отговора! Поздрави и лека вечер!
Изтриване