сряда, 29 януари 2014 г.

Египетска торта


Тази торта доста отдавна ме е пленила. Страхотните й презентации, които показвахте, все повече я изстрелваха в челните позиции на рецептите за изпълнение.
Направих я, получи се страхотна, вкусна и много красива торта! Единственото, което леко не ми харесва е височината, но за съжаление моята форма е с диаметър 24 мм, което повлия на височината / и кремовете и блатовете станаха по-големи, и по-ниски/, но не и на вкусът:). За това ви препоръчвам по възможност да използвате форма с диаметър 20 см.
Благодаря на всички мои вдъхновители!:

moje-grne.com
palachinkablog.com
Рони: thegingercookies.blogspot.com
Надето: sweetsalty-nadia.blogspot.com
Мира: qni.blogspot.com
Дианка и Ели: idapohapnem.blogspot.com
Дарето: vkusenden.blogspot.com






Блатове:
Трябва да се направят 3 блата, но тъй като поради отделното печене е възможно останалата смес да започне да се втечнява ви съветвам да я правите на три пъти, за трите блата.

За всеки блат са ви необходими следните продукти:

2 белтъка
2 с.л. захар
1/2 с.л. брашно
40 гр смлени лешници /лешниково брашно/

Приготвяне:
Разбийте белтъците с миксер, докато се захванат и добавете захарта, разбийте на твърд сняг.
Разбъркайте пресятото брашно със смлените лешници.
Постепенно започнете да добавяте от сухата смес към белтъците, като разбърквате внимателно със шпатула по метода загребване-обръщане, за да не спадне обема.
Намажете с олио и поръсете с брашно форма с падащ борд с диаметър между 20-24 см. Може да застелите хартия за печене.
Моята форма е 24 см и блатовете станаха по-тънки, но това не вреди на вкусът.
Изсипете сместа за единият блат, разнесете я равномерно, загладете доколкото е възможно.
Изпечете в предварително загрята фурна на 170 ° C за около 25 минути или докато започне леко да покафенява.
Направете и другите блатове.
Оставете ги да се охладят с хартията върху решетка.






Жълт крем

Продукти:
10 жълтъка
10 с.л. захар
5 1/2 с.л. пресято брашно
2 пакетчета ванилена захар Др. Йоткер
340 мл прясно мляко
170 гр краве масло, на стайна температура

Приготвяне:
Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилената захар, добавете брашното, разбийте отново и добавете половината част от прясното мляко, разбийте добре, до еднородност.
В съд с дебело дъно налейте останалото мляко и го поставете на котлон да заври. Отстранете от котлона, към него добавете на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с миксер сместа с жълтъците.
Върнете на котлона и оставете да ври на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане. при мен се сгъсти за около 20 минути.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го оставете да се охлади на стайна температура.
Разбийте с миксер маслото на крем и го добавете към яйчният крем. Разбийте добре, до хомогенност.
Покрийте крема с прозрачно фолио и го приберете в хладилник да се охлажда.


Крем с крокант

500 мл течна сладкарска сметана
около 100 гр опечени и нарязани на едро лешници
100 гр захар

Разтопете захарта в съд на котлон, да се карамелизира до златисто, внимавайте да не загори, за да не горчи.
Изсипете лешниците на един пласт върху хартия за печене.
Изсипете карамела върху тях и оставете да стегне.
Покрийте с лист хартия за печене и минете отгоре с точилка, за да натрошите ядките с карамела. Трябва да има частички, не натрошавайте прекалено.
Разбийте сметаната с миксер.
Изсипете счукани лешници и карамел в сметаната и разбъркайте с шпатула.


Сглобяване:
Поставете един блат във формата за торта с падащ ринг, намажете блата с 1/3 от жълтият крем, след това намажете с 1/3 от белият крем.
И така редете тортата: блат-жълт крем - бял крем...
Приберете тортата в хладилник и я оставете да се стегне за няколко часа.
Отстранете ринга внимателно и декорирайте тортата с натрошен карамел.





23 коментара:

  1. Кате тортата изглежда умопомрачително!!! Аз само веднъж съм я опитвала и ужасно ми допадна вкуса и, но ми се струва много трудоемка за изпълнение.
    Поздрави и пожелания за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Трудоемка ли? Даже ми изглежда лесна :) Ще я приготвя още тази седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина пленителна торта, Кате -
    страхотна е и в твоето изпълнение и представяне! Комплименти!
    Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. О, остави ме без думи, Кате! Ще си взема чинийката с парчето, невероятна е! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце, приказна вкусотия си сътворила отново! Ама то всичко, приготвено от теб, е такова. :)
    За формата... И аз имам същия проблем и се чудя откъде да намеря този прословут 20-сантиметров диаметър...
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. ¸.•°♡♡♫° ·.

    Muito bonito, muito apetitoso!
    Boa semana!
    °º✿♫ Beijinhos

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна е, не са и нужни думи да описвам какво виждам тук, снимките сами говорят. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглежда, Кате, поднасяш я с много финес! Азз също така и не мога да се снабдя с форма 18 или 20 см, а имам такъв поднос и все се налага да режа блатовете, ако искам да го ползвам.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно изглежда тортата, а и с тези продукти - няма как да не е!
    А форма с падащ борд 20 см съм си купила от Икея, беше в комплект с някаква тартена форма.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, страхотна ти е тортата! За пръв път я видях тази Египетска торта в блога на Палачинка, приятелка ми я преведе... .и така си стои превода. сега ме убеждаваш, че съм изгубила, като не съм я направила :)

    ОтговорИзтриване
  11. Тортата е наистина много вкусна! Представила си я по много изкушаващ начин!

    И аз предпочитам с по-малък доаметър, но по-високи торти :)
    Поздрави и усмихнат ден, мила Катя!

    ОтговорИзтриване
  12. С удоволствие бих хапнала към кафето!

    ОтговорИзтриване
  13. Вкуснооо! И аз съм и се мераклисала на египтянката, ама ще видим кога ще и дойде ред. Ако можех бих откарднала от теб ;)

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, Кате, от къде я извади тази рецепта. Не трябва да ям сладко, а само ме подвеждаш:) Няма как, ще се прави. При тези подробни обяснения е грехота да не я направя за децата.

    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  15. Кате,страхотна вкусотия си сътворила.Страшна подстрекателка си :)Като чета съставките си представям колко е вкусна и как ми се прияде...,като гледам това хубаво парченце.

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна торта Бонбон :) Не бих могла да устоя на такъв разкош! За момента ще се задоволя с едно виртуално парченце :))
    Прегръдки Катенце :)

    ОтговорИзтриване
  17. Кате, браво мила! Искам да я направя и аз, от кога и се каня! Красива торта, красиви снимки!
    Целувки! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасна, торта Кате! Чудесни блатове и кремче! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  19. Кате, и аз от много време и се каня на тази торта! Сега като гледам ти как хубаво си я направила, направо ме засърбяха ръцете :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате,страхотна се е получила и в твое изпълнение,не й дири недостатъци,защото такива няма!
    Единствен недостатък е,че не мога да я материализирам сега пред себе си и да я започна с голямата лъжица!
    Прегръдка,мила!

    ОтговорИзтриване
  21. Кате, и аз съм и хвърлила око, а твоята торта е страхотна. Красиво поднесена и със сигурност вкусна. Целувки, бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  22. Разкош :)
    Кате и да искам не мога да те отразя Слънце ... твоето темпо на публикации е на светлинни години напред от моите коментари даже!
    Толкова си идейна и организирана, че само мога да си мечтая за подобно нещо!
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам се, че ви допадна и в мое изпълнение! Мария, благодаря ти за информацията! На всички ви благодаря за прекрасните думи! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване