понеделник, 31 март 2014 г.

Пролет в бутилки и рецепта за вкусен спанак:)


Добро утро в понеделник:)Слънцето грее, птичките пеят и един кълвач почуква по дървото. А аз почуквам по клавиатурата, за да запиша една вкусна рецепта със спанак. Едва ли ще ви изненадам с нея, но пък си заслужава местенцето в блога.
Доста са рецептите за подобни ястия. Могат да се направят със всякакви зеленийки: лапад, спанак, коприва... На места всичко се разбърква и пече, на други спанака се сварява предварително, заливката е от яйца и кисело мляко, или пък с прясно мляко, мисля, че и със заквасена сметана ще е добре, в някои рецепти първо се запича ястието, след което се добавя заливката, изобщо варианти много. Може да се направи в тавичка, гювече, саханче...
Ако все още не сте пробвали спанак по този начин, ето и рецептата:




Спанак в саханче

Продукти:
*За всяка 1 порция / за 1 саханче

20 средни листа от спанак
2 с.л. зехтин Билла
1 ч.л. брашно
2 скилидки чесън
1 яйце
сол
черен пипер

заливка:
1 яйце
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. брашно
1 с.л. настърган кашкавал Билла

допълнително кашкавал за поръсване Билла
зехтин Билла за намазване на саханчето


Приготвяне:
Измийте и подсушете спанака.
Нарежете го на средни парчета/ като зелена салата/.
Налейте зехтина в тиган да загрее на средна температура на котлона и добавете спанака. Гответе го, докато омекне.
Добавете пресованият чесън и брашното, солта и черният пипер, разбъркайте и гответе 2-3 минути.
Отстранете от котлона и добавете яйцето, бъркайте непрекъснато, за да не се сготви яйцето.
Намажете саханче или гювече със зехтин и изсипете сместа в него.
Разбъркайте продуктите за заливката с вилица и ги изсипете върху сместа в саханчето.
Отгоре настържете кашкавал.
* Сместа се навдига при печене, за това не пълнете саханчето! /След изпичане спада обема/
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, може в началото да е по-слаба, за да не се спука саханчето. Печете до зачервяване.




Прекрасна нова седмица на всички!

16 коментара:

  1. Кате, голяма сежест цари при теб! Прекрасна рецепта и с тези бутилки... Чувствам се като на някоя китна полянка. :)
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно. И понеже аз обожавам спанак, не мога да не се възползвам от твоята рецепта.
    А всичко е толкова красиво снимано!
    Пожелавам ти хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  3. Супер е, ще го пробвам, а може и с лапад да го направя :) Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много красиво, свежо и пролетно! Бутилчиците със зеленийките внасят много настроение! И вкусно предложение!
    Хубава пролетна седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна и на теб да е, Кате!
    много апетитен е този кашкавал със спанак :) със сигурност ще го опитаме, докато сме на тема зелении в къщи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, много пролетно и вкусно, а и с тези бутилчици е още по уютно. Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Пролет на масата и пролет в интериора! Кате, ти си пълна с идеи и емоции както винаги!
    Аз винаги имам зелена китка от магданоз на кухненския плот, но твоят парад е страхотен! А тавичката все още ли има половинката съдържание или много закъснях :)
    Усмихнат зелен ден, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно предложение, Кате, свежи бутилки си имаш:)Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, чудесна пролет в бутилки и саханче.....всичко е прекрасно!
    С пролетна усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Чудеса, аз пък не я знаех тази рецепта, така че за мен е изненада! Харесва ми много!
    ...и бутилките, невероятно очарователно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,много свежа рецепта,подходяща за пролетния сезон и не само!Много обичам такива леки ястия,а твоето със сигурност е много вкусно!Връщам се още назад :)

    ОтговорИзтриване
  12. Заради теб и желанието си да ям непрекъснато спанак, ама да не вися с часове по нощите в кухнята, днес купих 2 връзки спанак. Утре съм го приготвила. После ще ти кажа дали ми харесва, но гледайки съставките, нЕма начин да не е така;) прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, че пролетно красиво, много свежо, тематично и неустоимо апетитно предложение, Кате!
    Обожавам спанак и тази рецепта е мой вкус...
    Благодаря за идеята и настроението, хубав и усмихнат пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно пролетно предложение,Кате!
    Малко като клафути в солен вариант :)
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, много зеленичко и пролетно е в твоята кухня!
    Чудесно и вкусно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Това е най- хубавият блог на които съм попадала. Поздравления за всичко което правиш! Изключително много ти се възхищавам, Кате! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване