вторник, 15 юли 2014 г.

Тарт с кайсии


Актуално за сезона на кайсиите:)е днешното ми предложение.
Тестото е от тук: mycandykitchen.blogspot.com - apple-rose-pie . Направих 1/2 доза, тъй като е достатъчна за моята форма. За пълнеж избрах комбинация от яйца, заквасена сметана и извара, първоначално мислех да използвам крем, или пудинг, както при ябълковият пай, но някак с кайсиите ми се стори по-подходяща тази комбинация. Разбира се тези продукти могат да се заменят с каквито други прецените, примерно с рикота, крема сирене и т.н.
Ето и рецептата:




Тарт с кайсии

за тестото:

продукти:
130 гр брашно
80 гр студено краве масло
1 жълтък
50 гр пудра захар
1 ч.л. Бурбонска ванилена захар, Др. Йокер
1 щипка сол

Приготвяне:
Пресейте брашното и пудрата захар в купа. Добавете маслото, нарязано на малки парченца, солта жълтъка и ванилената захар и замесете с бързи движения на пръстите тесто. Първоначално се получават маслени трохи, след което вече се получава твърдо тесто. Оформете го на топка и го увийте с прозрачно фолио, след което го приберете в хладилник за 30 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса без вентилатор.

Намаслете форма за печене на тарта/ по възможност с падащ борд с диаметър около 26 см.
Извадете тестото и го разточете между два листа хартия за печене, с диаметър, по-голям от формата за печене.
Внимателно го прехвърлете във формата и отстранете хартията.
Притиснете към борда, и изрежете излишното тесто.
Набодете тестото на няколко места с вилица и го поставете да се пече на в предварително загрятата на 180 градуса фурна на средна скара, за 10 минути.
Изпеченото тесто извадете и оставете заедно с формата да се охлади за 5-10 минути на стайна температура.



За пълнежа:
1/2 кофичка заквасена сметана / около 200 гр
1/2 кофичка извара Олимпус / около 200 гр
около 1 к.ч. пудра захар
2 яйца

пресни кайсии
филирани бадеми
бадеми


Приготвяне:
Разбийте всички продукти за плънката с телена бъркалка до хомогенност.
Изсипете ги върху полуизпеченият блат.
Отгоре подредете кайсиите, разделени на половинки.
Може да ги подредите с разреза нагоре или надолу, както решите. Аз ги подредих нагоре с разреза и във всяка половинка поставих обелен бадем.
Поръсете с филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 35-40 минути, до леко зачервяване.
Извадете сладкиша и оставете да се охлади заедно с формата, след което го поръсете с пресята пудра захар.






С пожелания за прекрасна седмица!

29 коментара:

  1. Чудесен е, Кате!
    А тази извара все ми се струва, че е много зърниста,
    или греша?
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз затова я пускам за около половин минута в блендера и става като крем сирене (ако е качествена).
      Кате, страхотно изглежда! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. Изварата на Олимпус е много фина, подобна на крема сирене, затова я използвах в сладкиша. Не знам с друга извара как би се получил. Но ако е едрозърнеста, може да се мине в блендера, както е написала Гери. Поздрави сладуранки!:)

      Изтриване
    3. Момичета и с пасатор става изварата .

      Изтриване
  2. Лелеее, как ми се хапва нещо сладичко и как са ми ошушкали всичко у дома... Катенце, да си така добра да ми телепортираш едно парченце само от тоя разкош, равна няма да имаш!!! :) Прекрасен сладкиш - сочен, ароматен, вкусен и много красив! Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Превъзходен десерт.....Дори малко да е едрозърнеста изварата мисля,че няма да ме спре:))))
    Поздрави,Кате:)!

    ОтговорИзтриване
  4. О, това сигурно е много вкусно, кайсии и ванилия - разкош!

    ОтговорИзтриване
  5. Каква красота ,каква вкусотия!!! Силно те прегръщам бонбонче!!!

    ОтговорИзтриване
  6. daaaa,eto pak sım tuka mila Candy,makar i da nesi razbrala dobre mnogo ti blagodarya za pojelaniyata,a tova koeto me napravi taka shtasliva e slednoto: tuka sled kato zavırşiş universiteta se polagat izpiti za dırjavni uçiteli,a tova e mnogo hubavo neşto da imaş zad sebe si dırjavata....predi 3 godini golyamata şterka be nastanena ot dırjavata v Iğdır-grad graniçeşt s arneniya,iran i azerbeycan ,sled 3 godini imaşe pravo da iska premestvane v drug grad....minalata godina malkata şterka speçeli uçitelstvo v istanbul i pradstavi si -gölyamata şterka beşe premestena v uçilişteto na malkata ,zaedno şte hodyat na rabota ,zaedno şte sa na kvartira - da speçeliş na toto e po lesno ,zatova sım taka radostna.....pone veçe ştese trevoja za momiçetata po malko,a i izmir e na 45 min.ot istanbul....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, супер, много се радвам за вас! Поздрави!

      Изтриване
  7. Ох, и аз въздишам по твоя тарт! Де да можех да си открадна парченце...
    Целувки ,Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно изглежда!!! А ако се замени изварата с филаделфия или крема сирене ще стане ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би трябвало да се получи, правила съм тарт с крема сирене и става.:), пък и в чийзк кейковете също се използва крема сирене, така, че със сигурност ще се получи. Поздрави!

      Изтриване
  9. Много добре! Това е точно като за мен! Прекрасна рецепта!
    Прегръдки от Азербайджан!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно предложение, Кате! Само си представям как ухае. Много ми допада и добавката на бадеми! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,няма да откажа и аз парченце от тази вкусотия....Имам същите жълти цветя в градината.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен сладкиш, Кате!
    много апетитен и слънчев :) жизнено необходим в днешния дъждовен ден :)
    Прегръдки за теб и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Отново ме подстрекаваш да посегна към сладкото... :)) Много красиви снимки и поредният вкусен десерт! Прегръдки, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  14. Леко и свежо предложение за десерт с кайсии! Много ми допада и комбинацията с продукти, които си подбрала, ти.
    Хубава вечер и много усмивки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  15. Мммм. усети ли как преглъщам?;) Прекрасно лятно предложение, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасно, прекрасно, прекрасно -
    слънчево, усмихнато и много зареждащо предложение, Кате,
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и усмихнати летни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Ау, Кате, страхотен е пая, ама наистина страхотен. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Олее, колко обичам десерти с кайсии, Кате! А твоят изглежда божествено направо! Не би отказала парченце, ако предлагаш ;) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Ами сега, при нас кайсиите преминаха, а това е направо неустоимо. Браво Кате, изглежда толкова апетитнооо, а и звучи направо съвършено. Ще пробвам с праскови макар да са по - воднисти. А, ако не се получи ще се ходи до пазара. Поздрави и прегръдки Кате, много си добра.

    ОтговорИзтриване
  20. Е, Кате, чудесно слакишче! И снимките страхотни! Как да устоиш :)
    Летни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Ето, това си струва да се направи, харесвам плънката!

    ОтговорИзтриване
  22. Разкошна тарта,скъпа,зашеметяваща и от любима категория сладости!
    Знаех си,че не трябва да я пропускам и да я разгледам подробно,как ми се прииска парченцеееее!
    Прегръдка и свежи почивни дни на семейството!

    ОтговорИзтриване