неделя, 31 юли 2016 г.

Имам байълдъ по светогорски


Тази вкусна рецепта открих в сайта на Църногорският монастир Св.Св. Козма и Дамян. Рецептата е на Атонският монах Епифаний. Статията е изключително интересна, затова непременно я прочетете преди да приготвите ястието. Аз записвам рецептата в блога си, с цел да я съхраня за себе си и близките си, както и да насоча вниманието към нея на тези, които все още не са я открили.

Източник: www.svetogorie.com, благодаря!






Продукти:
Правя рецептата в оригинал, като единствената промяна е количеството на продуктите и замяната на босилек с риган.

3 патладжана
2 глави кромид лук
3 глави чесън
3 бр. червени домати (аз използвам 1 бр, който е с тегло 600 гр:)
250 мл зехтин
листа мента
2 стръка риган
10 стръка магданоз
сол
червен пипер
кимион
черен пипер




Приготвяне:

Патладжаните се измиват, дръжките се отстраняват. Кората се бели по дължина на ивици. Разцепват се на кръст по дължина, като 2 см към опашката не се режат, за да може патладжана да запази целостта си. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият сок. Измиват се и се подсушават много добре.


В дълбок тиган се налива около 200 мл от зехтина и патладжаните се пържат от всички страни до светло златисто.
Изваждат се и се подреждат в тава.


Лукът и чесънът се белят и нарязват на ситно. В тиган се наливат останалите 50 мл от зехтина и лукът и чесънът се задушават на слаб огън до златисто.


Добавят се смлените или настъргани на ренде домати, около 100 мл вода, двата пипера, солта, кимиона и нарязаните на ситно свежи подправки.


Когато сместа заври, се отстранява от огъня и се излива върху патладжаните.


Запичат се в предварително загрята на 200 градуса фурна.


Нашето пътешествие до Атон и Св. Гора може да видите тук, а други рецепти от гръцката кухня тук.



5 коментара:

  1. Рецептата е чудесна, Кате!
    А статията наистина е много интересна. Веднага ми се прииска и аз да имам книгата.
    Благодаря ти, че сподели с нас!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно имам байълдъ, Кате! Пристигам с няколко филийки хляб :) Слънчева и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    преди време си закупих тази интересна, наситена с илюстрации книга.Наистана има не само вкусни и интересни рецепти от гръцката кухня, но и описание за всеки използван продукт.Много вкусна рецепта, типична за лятото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Как обичам патладжани и всички гозби с тях. Този начин не съм пробвала, сега му е времето!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  5. Тъй като съм чревоугодница няма как да пропусна тази вкусотия,поредната ти Кате!Браво!

    ОтговорИзтриване