Страници
Торта "Малакоф"
Разнообразието от сладкиши в Австрия е впечатляващо, а поредната класика от тази кухня е торта Малакоф. В магазините и сладкарниците тук се предлагат и пасти Малакоф, които са по същата технология, но се правят в правоъгълна форма и се нарязват съответно на правоъгълни парчета.
Като всяка класика и тази търпи доста изменения и импровизации, но основното за тортата е, че се състои от пандишпанов блат, домашен крем, савоярди, домашен крем и покритие от сметана. Възможно е да се направи и от повече пластове. Декорацията е от нарязани печени бадеми (може да се използват филирани), домашно изпечени бишкоти, потопени в шоколад.
Ето как я направих аз:
Продукти за блата:
*24 см форма за торта с падащ борд
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
щипка сол
пакетче бурбонска ванилова захар
80 гр захар
60 гр бяло брашно
20 гр царевично нишесте
сироп:
2 с.л. захар
100 мл вода
1 пакет бишкоти савоярди
прясно мляко за потапяне на бишкотите
Продукти за крема:
2 с.л. царевично нишесте
250+50 мл прясно мляко 3,5%
3 жълтъка
60 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 пакетче желатин
3 с.л. вода
150 мл сладкарска сметана
Декорация и покритие:
*домашни бишкоти
50 гр шоколад
200 мл сладкарска сметана
100 гр печени бадеми
Приготвяне:
* Бишкотите се правят по тази рецепта, но без бастунче и шоколад:), като тестото се разточва и се нарязва с елипсовидни бишкотени форми, стеснени в средната част.
Блат:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.(Аз пека без вентилатор).
Брашното се пресява в купа с нишестето.
Белтъците се разбиват със солта на твърд сняг (в суха купа).
В друга купа се разбиват жълтъците със захарта и ванилената захар на хубав крем.
Постепенно към тях се добавят белтъците и брашното, като се редуват - малко суха смес - разбърква се - белтъци - разбърква се със шпатула.
Форма с диаметър 24 см, спадащ борд се застила с хартия за печене.
Сместа за блата се изсипва равномерно и се поставя във фурната да се пече за около 20 минути(до суха клечка).
Изпеченият блат се изважда и се оставя да се охлади във формата на стайна температура.
Крем:
Желатинът се разтваря в 3 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
Нишестето се разбърква в купа с жълтъците и 50 мл от прясното мляко. Останалите 250 мл мляко заедно със захарта и ванилената захар се наливат в тенджерка и се оставят на котлон да заврят. Оттеглят се от котлона и се оставят за около 5 минути да се охладят леко.
Сместа с жълтъците се налива постепенно към млякото на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Тенджерата се връща на котлона и кремът се вари до сгъстяване, при непрекъснато бъркане на слаб огън.
Оттегля се от котлона и се оставя за десетина минути, покрита със стреч фолио.
Желатинът се разтопява за около 10 - 15 сек. в микровълновата или на водна баня(докато се втечни и не трябва да завира!).
Разтопеният желатин се налива на струйка към крема, като се разбърква добре. Кремът се покрива отново с прозрачно фолио и се оставя да се охлади на стайна температура.
Сметаната се разбива с миксер на пухкав сняг. Не е нужно да е напълно разбита.
Добавя се на етапи към охладеният крем, като се разбърква внимателно със шпатула.
Бишкотите се потапят по диагонал в разтопен шоколад и се подреждат върху хартия за печене. Прибират се в хладилник да стегне шоколада.
Сиропът от захар и вода се сварява на котлона.
Хартията за печене се отстранява от блата. В тортената форма се подреждат първо блата, сиропира се - намазва се равномерно с жълтъчен крем - подреждат се савоярди, потопени за кратко в мляко - и върху тях отново се нанася крем. Покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 12 часа да стегне добре.
Изважда се, фолиото се отстранява.
Сметаната се разбива на твърд сняг. Тортата се покрива от всички страни и измазва добре.
Бадемите се нарязват на тънки частички.
Отстрани тортата се покрива с бадеми.
Отгоре се декорира с розички от разбита сметана, върху които се подреждат бишкоти.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лелеее! Кате, каква е тази разкошотия на кулинарията? Много красиви снимки, подканящи снимки!
ОтговорИзтриванеУсмихнат четвъртак.
Кате, побъркваш ме с тези австрийски специалитети! :) Слабост ми е всичко свързано с родината на майка ми!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Отново изкушение, голямо изкушение, Кате,
ОтговорИзтриванеи аз като Тили съм голям фен на австрийските сладкиши и специалитети!
А това е поредното ти впечатляващо предложение -
разкошна торта, страхотно твое изпълнение, чудесни снимки и тематични композиции.
Благодаря за виртуалната наслада и в очакване на следващата рецепта, комплименти за теб!
Разкошна торта, Кате!
ОтговорИзтриванеМного хубаво декорирана с прекрасни снимки!
Поздравления! :)
Кате, от толкова време отказвам да пускам фурната, че тук температурите са нетърпими. Но заради тази торта ще се прежаля :) Изглежда божествено и обезателно ще я опитам! Поздравления, мила!
ОтговорИзтриванеКате,остави ме зяпнала от удивление,тортата е уникална и толкова апетитно-сочна!Фантастична е,скъпа,поздравявам те!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеколко грама е едно пакетче желатин?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! 10 гр е едно пакетче желатин. Те са стандартни, по принцип, но зависи в коя държава сте:).
Изтриване