Страници
Пържена цаца
Продукти:
замразена или прясна копърка, цаца или друга дребна риба
брашно
сол/ ако не е солена/
Приготвяне:
Винаги почиствам дребните рибки - бавно става, пипкава работа е, но пък не мога да ги ям без да са изчистени. Почистването става с малко ножче, като при големите риби, цепнете коремчето и издърпайте вътрешностите с ножа. След това измийте рибите обилно с вода (аз ги мия в гевгир).
Ако рибите са пресни и не са солени в брашното сложете малко сол. Брашното може да е бяло или смес царевично и бяло. За по-бързо ги измивам и отцеждам, след което ги поставям в плик и добавям брашно, завързвам плика и хубаво "раздрусвам" всичко. След това изваждам рибките и ги пускам в горещо олио да се пържат.
* Потапяйте ги в брашно преди самото пържене, иначе се навлажняват.
Варианти на пържене:
Вариант 1 във фритюрник с кошница - бързо и лесно - само че след това се изхвърля значително количество олио.
Вариант 2 рибките се нанизват на клечка за зъби или дървено шишче и се пържат на тиган, като по този начин се обръщат лесно.
Вариант 3 на тиган, просто се изсипват в тигана и се бъркат от време на време. Обръщат се със щипка или лопатка, при изваждане хубаво се отцеждат.
Изваждат се върху домакинска хартия, за да се отцеди поетата мазнина.
Сервират се с лимонче и чаша студена бира :).
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Наздраве....нищо ,че цацата била на изчезване.
ОтговорИзтриванеБира с цаца си е класика!
Хубава вечер,Кате!
Помислих си, че си отпрашила към морския бряг и наистина щях да те обявя за най-странстващия кулинар-блогър, по-добре звучи кулинар-блокАр :))
ОтговорИзтриванеПробвай, ако случайно не си, рецептата на Катето за цаца >> , но във фурна. Пробвала съм я няколко пъти вече, доста добре се получава, а и е по-здравословно, не че последното ми е критерий за избор на храна :))
Идвам идвам и аз за биричка и цаца обожавам!
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила Кате!
Кате, раздразни ми стомаха много яко! Толкова обичам цаца с биричка, а тези пусти канадци нямат цаца. Опитвали сме с разни подобни дребни рибки, но не е същото! Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеОх, че вкусна цаца и аз се нареждам:)
ОтговорИзтриванеКате,тъкмо си помислих,че си наминала край морето по повод юлското утро.
ОтговорИзтриванеОтбелязали сте своеобразния празник с най-подходящата почерпка!
Прегръдки и хубава седмица!
Оооо че вкусно биричка с цаца...как ми се приядеее и с лимонче вкусотия :)
ОтговорИзтриванеКласика си е цацата с биричка и аз се присъединявам:)
ОтговорИзтриванеТова е първото нещо което си похапвам щом стъпя на морския бряг!
Поздрави Кате!
и аз сядам край масата Кате,че от много време ми се хапваше цаца,благодаря,че ми напомни :)))
ОтговорИзтриванеНаздраве и прекрасна нова седмица!
Кате ,чудесна идея винаги ми напомня за морето!
ОтговорИзтриванеЖелая ти приятна седмица!
Кате,
ОтговорИзтриванеЧудесно хрумване за емоционално пренасяне!
Чудничко изглежда цацата, Кате! Аз не се наемам да я приготвям вкъщи, от страх да не би да не се получи както трябва, а много я обичам. Браво, изглежда хрупкава и превъзходна, точно както трябва да бъде!
ОтговорИзтриванеНаздраве, Кате!
ОтговорИзтриванеИ аз не бих отказала една биричка с цаца.
И гледката от първата снимка ;))
Поздрави!
Me invito a tu mesa me encanta el pescado frito con una buena cerveza,abrazos y abrazos.,buenas fotos,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриване