Страници

Пържена цаца


Продукти:
замразена или прясна копърка, цаца или друга дребна риба
брашно
сол/ ако не е солена/



Приготвяне:
Винаги почиствам дребните рибки - бавно става, пипкава работа е, но пък не мога да ги ям без да са изчистени. Почистването става с малко ножче, като при големите риби, цепнете коремчето и издърпайте вътрешностите с ножа. След това измийте рибите обилно с вода (аз ги мия в гевгир).
Ако рибите са пресни и не са солени в брашното сложете малко сол. Брашното може да е бяло или смес царевично и бяло. За по-бързо ги измивам и отцеждам, след което ги поставям в плик и добавям брашно, завързвам плика и хубаво "раздрусвам" всичко. След това изваждам рибките и ги пускам в горещо олио да се пържат.
* Потапяйте ги в брашно преди самото пържене, иначе се навлажняват.

Варианти на пържене:
Вариант 1 във фритюрник с кошница - бързо и лесно - само че след това се изхвърля значително количество олио.
Вариант 2 рибките се нанизват на клечка за зъби или дървено шишче и се пържат на тиган, като по този начин се обръщат лесно.
Вариант 3 на тиган, просто се изсипват в тигана и се бъркат от време на време. Обръщат се със щипка или лопатка, при изваждане хубаво се отцеждат.

Изваждат се върху домакинска хартия, за да се отцеди поетата мазнина.
Сервират се с лимонче и чаша студена бира :).


14 коментара:

  1. Наздраве....нищо ,че цацата била на изчезване.
    Бира с цаца си е класика!
    Хубава вечер,Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Помислих си, че си отпрашила към морския бряг и наистина щях да те обявя за най-странстващия кулинар-блогър, по-добре звучи кулинар-блокАр :))
    Пробвай, ако случайно не си, рецептата на Катето за цаца >> , но във фурна. Пробвала съм я няколко пъти вече, доста добре се получава, а и е по-здравословно, не че последното ми е критерий за избор на храна :))

    ОтговорИзтриване
  3. Идвам идвам и аз за биричка и цаца обожавам!
    Прегръдки мила Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, раздразни ми стомаха много яко! Толкова обичам цаца с биричка, а тези пусти канадци нямат цаца. Опитвали сме с разни подобни дребни рибки, но не е същото! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, че вкусна цаца и аз се нареждам:)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,тъкмо си помислих,че си наминала край морето по повод юлското утро.
    Отбелязали сте своеобразния празник с най-подходящата почерпка!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Оооо че вкусно биричка с цаца...как ми се приядеее и с лимонче вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  8. Класика си е цацата с биричка и аз се присъединявам:)
    Това е първото нещо което си похапвам щом стъпя на морския бряг!
    Поздрави Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. и аз сядам край масата Кате,че от много време ми се хапваше цаца,благодаря,че ми напомни :)))
    Наздраве и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате ,чудесна идея винаги ми напомня за морето!
    Желая ти приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,
    Чудесно хрумване за емоционално пренасяне!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудничко изглежда цацата, Кате! Аз не се наемам да я приготвям вкъщи, от страх да не би да не се получи както трябва, а много я обичам. Браво, изглежда хрупкава и превъзходна, точно както трябва да бъде!

    ОтговорИзтриване
  13. Наздраве, Кате!
    И аз не бих отказала една биричка с цаца.
    И гледката от първата снимка ;))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Me invito a tu mesa me encanta el pescado frito con una buena cerveza,abrazos y abrazos.,buenas fotos,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване