Страници

Варени миди


Тази рецепта е за варене на пресни миди, или по-скоро за метода на приготвяне. Макар на пръв поглед всичко да изглежда просто, мидите изискват предварително почистване, а варенето им трае кратко. Надявам се да съм полезна, най-вече със снимките от обработката.



Как да сварим миди?


Продукти:
миди
за сервиране:
лимон, магданоз

Приготвяне:
Измийте мидите.


Отстранете водораслите и мустачките по тях.


Изхвърлете счупените и отворените миди.


Сложете чистите миди в тенджера и налейте малко вода, просто да покрие дъното. Например на 1 кг миди се добавя около 200 мл вода или бяло вино. По желание може да се добави и бучка масло.


Затворете ги с капак и ги оставете на котлон да се задушат/сварят. Готови са когато се отворят. Времето за варене е кратко, бързо се отварят, не повече от десет минути. Когато се отворят тенджерата заедно с капака се разклаща енергично и се сервират.
Ако има миди със затворени черупки - изхвърлете ги!



12 коментара:

  1. Кате, в последните публикации си видимо на морска тема. Ама пък много е вкусно всичко.
    Поздрави и прати малко прохлада, ако си на морето :))

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина последните ти публикации създават морско настроение :)
    С удоволствие бих опитала от всичко, особено от ягодовия шейк!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,чак ми замириса на море!
    Кога ли щ е отида там и ще сваря миди?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате миди не обичам,но се отбих заради морското настроение!!!!
    Прегръдки и хубав ден мила

    ОтговорИзтриване
  5. Ohhh.... que rico me encanta el olor a mar con los mariscos una sobria receta fresca y deliciosa,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. М да,морската тематика те е завладяла напълно и толкова вкусно е висчко,Кате!
    И от ягодовото фрапе бих си изпила една чашка с удоволствие!
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,рецептите ви са страхотни и често надничам в сайта ви за идеи и винаги всичко е ставало много сполучливо,за което ви благодаря.Но сега ще си позволя да направя една забележка.От Бургас съм и съм изяла много миди,приготвени по различни начини и когато ги варя никога не слагам вода.Самите миди пущат бульон,който след прецеждане е много вкусен с лимон.Водата просто съсипва мидите.Следващия път опитайте без вода.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи! Благодаря и за предложението - разбира се, че ще пробвам без вода, стига отново да попадна на пресни! А за колко време ги вариш и на каква степен? При мен самото варене беше много кратко, толкова бързо се отвориха, станаха много вкусни.

      Изтриване
    2. кратко се варят,като се отворят са готови

      Изтриване
  8. Тази година на морето си купувахме редовно пресни миди от старите рибари и ето тяхната рецепта ....за 2 кг.миди ,200 гр.бяло вино.200гр.вода,връзка копър,няколко стръка девисил,3-4 скилиди чесън,и по желание вегета,масло около 100 гр.аз втория път го заместих със зехтин .когато се отворят мидите се изваждат а от бульона става страхотна супа след това...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежа, благодаря за рецептата! Много исках да пробвам с вино, но не знаех точно как! Наистина благодаря, само да открия пресни миди отново и ще пробвам и тази с виното! Поздрави!

      Изтриване