Тази рецепта е за варене на пресни миди, или по-скоро за метода на приготвяне. Макар на пръв поглед всичко да изглежда просто, мидите изискват предварително почистване, а варенето им трае кратко. Надявам се да съм полезна, най-вече със снимките от обработката.
Как да сварим миди?
Продукти:
миди
за сервиране:
лимон, магданоз
Приготвяне:
Измийте мидите.
Отстранете водораслите и мустачките по тях.
Изхвърлете счупените и отворените миди.
Сложете чистите миди в тенджера и налейте малко вода, просто да покрие дъното. Например на 1 кг миди се добавя около 200 мл вода или бяло вино. По желание може да се добави и бучка масло.
Затворете ги с капак и ги оставете на котлон да се задушат/сварят. Готови са когато се отворят. Времето за варене е кратко, бързо се отварят, не повече от десет минути. Когато се отворят тенджерата заедно с капака се разклаща енергично и се сервират.
Ако има миди със затворени черупки - изхвърлете ги!
Кате, в последните публикации си видимо на морска тема. Ама пък много е вкусно всичко.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прати малко прохлада, ако си на морето :))
Наистина последните ти публикации създават морско настроение :)
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих опитала от всичко, особено от ягодовия шейк!
Поздрави :))
Перфектни са, Кате! :)
ОтговорИзтриванеКате,чак ми замириса на море!
ОтговорИзтриванеКога ли щ е отида там и ще сваря миди?
Поздрави!
Кате миди не обичам,но се отбих заради морското настроение!!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав ден мила
Ohhh.... que rico me encanta el olor a mar con los mariscos una sobria receta fresca y deliciosa,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеМ да,морската тематика те е завладяла напълно и толкова вкусно е висчко,Кате!
ОтговорИзтриванеИ от ягодовото фрапе бих си изпила една чашка с удоволствие!
Прекрасна нова седмица!
Здравейте,рецептите ви са страхотни и често надничам в сайта ви за идеи и винаги всичко е ставало много сполучливо,за което ви благодаря.Но сега ще си позволя да направя една забележка.От Бургас съм и съм изяла много миди,приготвени по различни начини и когато ги варя никога не слагам вода.Самите миди пущат бульон,който след прецеждане е много вкусен с лимон.Водата просто съсипва мидите.Следващия път опитайте без вода.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи! Благодаря и за предложението - разбира се, че ще пробвам без вода, стига отново да попадна на пресни! А за колко време ги вариш и на каква степен? При мен самото варене беше много кратко, толкова бързо се отвориха, станаха много вкусни.
Изтриванекратко се варят,като се отворят са готови
ИзтриванеТази година на морето си купувахме редовно пресни миди от старите рибари и ето тяхната рецепта ....за 2 кг.миди ,200 гр.бяло вино.200гр.вода,връзка копър,няколко стръка девисил,3-4 скилиди чесън,и по желание вегета,масло около 100 гр.аз втория път го заместих със зехтин .когато се отворят мидите се изваждат а от бульона става страхотна супа след това...:)
ОтговорИзтриванеСнежа, благодаря за рецептата! Много исках да пробвам с вино, но не знаех точно как! Наистина благодаря, само да открия пресни миди отново и ще пробвам и тази с виното! Поздрави!
Изтриване