Страници

Домашен ягодов сладолед


Този ягодов сладолед е по рецепта на Ева Тонева - без машина и много вкусен. Изключих единствено жълтъците.
След това и при Габи видях нейните ягодови розички.
Всъщност при много от вас има рецепти за сладолед:), все вкусни и красиви.


Домашен ягодов сладолед


Продукти:
400 мл течна сладкарска сметана (млечна или растителна)
400 мл пълномаслено прясно мляко
1 с.л. ванилена захар
500 гр ягоди
захар, по желание (ако сметаната е сладка)


Приготвяне:

Пасирайте ягодите със захарта и ванилената захар. Прецедете ги през цедка(сито).
Разбъркайте сметаната с прясното мляко.
Прибавете ягодовото пюре и разбъркайте добре.
Изсипете сместа в кутия или подходящ съд.
Покрийте я с прозрачно домакинско фолио и я оставете в камерата за 2 часа.
Извадете, разбъркайте и отново приберете в камерата.
Направете действията с разбиването около още 2 пъти през 1 - 2 часа.
Аз разбих първият път с пасатор, след това просто разбърквах с лъжица.

Ето тук съм направила ягодов сладолед във формички с клечки. Изсипах сместа във формичките и разбърквах с малка лъжичка през 1/2 час.


А тук, покрих с разтопен шоколад:

21 коментара:

  1. Кате, за какво ти си истинска машинка за сладолед! Покритият с шоколад ми скри шапката, той ми е любим! Много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, страхотно сладоледче! Моят за съжаление отдавна свърши, но като гледам как добре ти се е получил май е време да опитам по твоята рецепта :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден, просто!!!
    И аз съм на тема сладолед тези дни, надявам се днес да мога покажа ...по някое време :Р

    ОтговорИзтриване
  4. За мен - този с шоколада :)))!!! Страхотен сладолед, Кате - ако знаеш от кога само планирам да спретна и аз ягодов сладолед...

    ОтговорИзтриване
  5. Точно от това имам нужда в тая жега. Супер сладоледче :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава рецепта.А от къде се купуват тези формички и клечките?
    Ще я пробвам скоро и ще спра да купувам готовите сладоледи със сигурност,като гледам колко е сполучлива рецептата!Но трябва да си отделиш време да стоиш през два часа да бъркаш!
    Всяко хубаво нещо иска "жертви"! Но със сигурност скоро ще се жертвам!...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, бъркането става заради липсата на машина, иначе тя го бърка. И ролята е да не стане на кристали. И аз мислех, че това ще ме дразни, но не съвсем. В крайна сметка през известно време разбъркваш, ако си в къщи не е проблем:). Формичките купих от Джъмбо, те са с пластмасови капачета с клечки, но съм срещала подобни в Кауфланд на пътеките между щандовете. Може да използваш някакви малки чашки също. А за дървени клечки може да използваш дървени бъркалки за кафе.

      Изтриване
  7. Кате,днес пак избухна с рецепти и все вкусни и интересни!Супер сладолед,а тиквичките ме печелят веднага!Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, Кате, Катенце, какво си ни забъркала пак?
    Ама вкусотия след вкусотия!И какви снимки.... направо сладоледа е пред мен!
    Бива ли така?
    Ами тиквичките?

    ОтговорИзтриване
  9. Ооо, Кате, много ми харесва сладоледа! Ще го опитам съвсем скоро! Сега отивам да се наслаждавам на останалите прекрасности, които си публикувала! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, взима си, че е толкова горещо навън :)
    А при теб е едно хладно, розово и сладко :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехааа, Бонбон, и аз го гледах този сладолед, ма още нямам време за него. Чуден ти се е получил;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотен сладолед! Приятна и прохладна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мисля, че ще постигне много хубав ефект ако преди замразяването се постави във формички за лед. Когато се извадят ще могат да се изсипят в една по-голяма чиния и ще станат като "хапки".

    ОтговорИзтриване
  14. Сметана и млякото просто се смесват в течно състояние??Или се разбиват с миксер???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смесват само, не се разбиват, трябва да са си течни:) Както е записано.

      Изтриване
  15. Благодаря за отговора! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Супер просто :) Тъкмо го правя :) е, малко позабравям кога да бъркам, но пък бъркам редовно :-) не прецедих ягодовото пюре. реших, че трябва да е хм ''натюр'' :) благодаря за чудната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Сигурна съм, че при всички случаи, ще се получи и ще е много вкусно. Скоро правих един друг, който е без разбъркване, и е само плодов. Хареса ни много и на мен и на децата, още повече, че е много лесен и без допълнителни съставки. http://mycandykitchen.blogspot.com/2015/04/avocado-banana-ice-cream.html . Поздрави и от мен!

      Изтриване