Страници

Старият град на Благоевград



Старият град на Благоевград е възникнал през XVII век. Първоначално кварталът е имал турски облик, но през XVIII век се е оформила като единствената махала с християни. С течение на времето обаче къщите започват да се рушат и през ХХ век община Благоевград ги реставрира, като запазва старинният им облик. Архитектурата на квартала е възрожденска, уличките тесни и калдаръмени. Някои от къщите са частни, а другите се използват от общината. Забележителност е църквата "Въведение Богородично", която е и национален паметник на културата.
Предлагам ви приятна разходка сред тишината и спокойствието на старинните улички на Вароша:















13 коментара:

  1. Прекрасно начало на деня, Кате,
    чудесни снимки, разходка и отново интересно предложение.
    Страхотна си, благодаря за удоволствието, хубав, вдъхновен и усмихнат август!

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце, всяка разходка с теб е толкова приятна... Пък и винаги си тръгвам хапнала. :) Хайде, дано имаш много поводи за разкази в снимки от лятото. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм стъпвала по тези места до сегааааааа.......,а е такава красота......
    Прекрасно е,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Много приятна разходка, Катенце! Не знаех, че Благоевград има стар град, а съм ходила доста пъти. Благодаря за разходката!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Мъча си да си спомня и не мога, този мачкан баба ми го правеше редовно, но го наричаше с друго име. Но определено си е много вкусно, пък и лесно.
    А разходката ти е била чудесна, което личи и от снимките, мислено се разходих и аз, за което ти благодаря :) Желая ти един пълен с такива страхотни разходки нов месец август и много прегръдки Кате :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво местетнце този стар град на Благоевград, никога не съм ходила там, но мисля, че ще променя тази ситуация! Странно нещо, минавам покрай града поне 4-6 пъти в годината, а никога не съм се разхождала по тези уютни улички!
    Благодаря ти, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно и много красиво! Благодаря за разходката и рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мачкан опитах, с голямо недоверие и леко намръщена, след като се ожених. Въпреки, че ми хареса никога не направих у дома и ти благодаря, че ме подсети :) Обичам да се връщам към стари рецепти, свързани с определени спомени. Както и разходките - колкото и често да съм била в Благоевград, все има какво да види и да се разнообрази човек. Дано сте отишли и до парк Бачиново. На мен там също много ми хареса. Прегръдки, Катюшка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Да, простите неща са най-стойностни, Кате! Чудесно предложение! Върна ме назад в детството с него. Този мачкан у нас се поръсваше със стрита люта чушка :) май трябва семеен герб с нея да си направим :))) За закуска пък го поливахме само с малко топла вода и се превръщаше в най-любимата ни попара. И разходката ми хареса. Такива места, където времето е застинало в тях са ми много мили и винаги си тръгвам от тях с нежелание. Благодаря ти за настроението с което ме зареди, Бонбон!
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. A grandeza dos Amigos são como as flores raras: Sua magnitude fica para sempre. (Cristina Beloni)
    Adorei as fotos, achei esse lugar Lindíssimo.
    E as suas receitas são sempre uma mais gostosa que a outra, desde a mais simples até as mais elaboradas :0)
    Desejo a você e sua família um Excelente Fim de Semana.
    Beijos Márcia (Brasil - Rio de Janeiro)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  11. Красота, и рецептата и разходката, Кате! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, отново приятна разходка с теб!
    Никога не съм чувала това ястие, на вкус ми звучи като суха попара :)
    Само горещата вода липсва. Ще ми хареса със сигурност. Бих добавила и счукан лют червен пипер. Чудя се дали да не си приготвя веднага...:)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, страхотно отпускащо е при теб, а мачкана с тази салатка е ммм, вкусотия. Отивам да видя назад какви вкусотии си сътворила, а на теб усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване