Страници

Храм "Св. Успение Богородично" - Кърджали


Манастир "Св. Успение Богородично" се намира в гр. Кърджали и е популярен като манастирът на Отец Боян Саръев. Има си интересна предистория, но аз съвсем накратко ще споделя, че първоначално тук е имало църква, след което по инициатива на Отец Боян и с даренията на много миряни е изграден днешният манастирски комплекс.
През пролетта на 2000 г. отец Боян получава съновидение, в което Божията майка му дава наставление да изгради манастир, тъй като това място е свято, и ще идват на поклонение християни от цяла България. Така и станало...
В двора на манастира се намира параклисът "Животоприемний източник", построен около кладенеца, за който Божията майка казва, че е благословен и мнозина ще намерят изцеление при него.
Ценна реликва за манастира е съхраняваната в него частица от св. Кръста Господен. Тя е открита през лятото на 2002 г. при археологически разкопки на Перперикон.
Дворът на манастира също впечатлява и си личи, че в него е вложен и се влага много труд, желание и любов. Въпреки, че го посетихме в ранна пролет, изглеждаше като малък оазис.
В района може да посетите още: Манастир Св. Йоан Предтеча

5 коментара:

 1. Обичам да пътувам с теб, Кате -
  много впечатляващо, красиво и зареждащо...
  Поздрави за теб и благодаря за цялата пролетна разходка!

  ОтговорИзтриване
 2. Много красиво място, наистина е като оазис. Личи си вложения труд и любов към храма! Прекрасна виртуална разходка, благодаря!

  ОтговорИзтриване
 3. ჱ‿
  Lugar muito agradável!

  Bom domingo! Boa semana,
  com tudo de bom!!!
  Beijinhos.
  ჱ╮
  ه°ჱ~

  ОтговорИзтриване
 4. Кате,
  чудесно място, перфектно поддържан манастир.Благодаря за чудесните снимки и разходка с теб.Особено съм ти благодарна, че ни представяш толкова много интересни места в България.Наистина много трябва да се замислим как да си развиваме туризма и да привличаме туристи.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 5. Много красиво място, добре поддържано и дано така да се запази! Чудесна разходка!
  поздрави!

  ОтговорИзтриване