Страници

Цветя от ананас и бутер тесто


Тук рецептата е по-скоро идея. Правила съм ги доста отдавна, като раглеждах старите снимки открих едни такива, та реших да ги направя отново. Освен, че са вкусни, са и много красиви. Идеята е от интернет: Цветок из ананаса и слоеного тестаПродукти:
1 прясно бутер тесто
1 консерва ананас на шайби
пудра захар
коктейлни/кандирани череши
1 яйце


Приготвяне:
Извадете шайбите ананас и хубаво ги подсушете с кърпа. Потопете ги в пудра захар.
Развийте тестото и го нарежете на ленти. Има няколко варианта - с дълги ленти или с къси ленти - както ви е удобно да работите. Важното е застъпването да става от една и съща част, която при печене да бъде отдолу.
Започнете да промушвате лентите през центъра на ананаса. На мен ми харесва с повече бутер тесто, т.е. по-на гъсто да са лентите. Преди съм ги правила само с пет видими лентички и се усеща повече ананаса. Там, където свързвате лентичките, може да прилепвате с разбит белтък.


Подредете цветята в тава, застлана с хартия за печене, сложете в центъра на всяко цвете по една кандирана или коктейлна череша. намажете с четка с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса или според указанията на опаковката на тестото до готовност / за около 15-20 минути. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят в тавата или върху решетка.
Като се охладят ги поръсете с пудра захар.

2 коментара: