В една кулинарна група във Фейсбук видях рецепта за сутляш. Писах на авторката дали може да направя рецептата и да я публикувам в блога, но тя не ми отговори. Явно съобщенията във ФБ не винаги са видими. На няколко пъти ми се случва или да не ми отговорят, или пък да ми отговорят след месеци:))) Но както и да е.
Разрових се из интернет да го видя аз този сутляш що за чудо е:). Това всъщност е мляко с ориз, НО! с добавени нещица, които го превръщат в нещо изключително вкусно. И понеже в къщи сме фенове както на ванилените кремове, така и на млякото с ориз, представете си за какво удоволствие става на въпрос!
В уикипедия открих много интересна публикация за разновидностите на млякото с ориз в различните държави и съм си набелязала още няколко от тях:). Като може би следващ ще е шоколадовият вариант:))). Засега обаче обръщам внимание на традиционният турски сутляш. Основните му съставки са: ориз, прясно мляко, захар, жълтък/ци/, ванилия, нишесте, по желание канела. Може да се направи с пудинг ванилия на Др. Йоткер, затова мисля следващият да го приготвя с него. Първо се сварява ориза с малко вода, докато набъбне и след това се добавя млякото. Аз обаче винаги варя ориза директно с млякото, защото повече ми допада на вкус така. След това се добавя жълтъка с нишестето или пудинга, захарта и ароматите за да се получи крем, вари се за кратко и се разпределя в купички, които се запичат на фурна на водна баня.
Ето и рецептата, както аз я направих:
Сутляш
Продукти:
1 л прясно мляко
1 к.ч. / от 100 мл/ ориз
6 с.л. захар
1 с.л. нишесте царевично
1 жълтък
100 мл прясно мляко
1 ванилия
Сложете ориза с прясното мляко в тенджера с дебело дъно на котлон да се вари до готовност. Разбърквайте от време на време.
Добавете захарта. Разбъркайте и отстранете от котлона.
Разбийте в купа нишестето, жълтъка и млякото. Налейте ги на тънка струйка при непрекъснато разбъркване към млякото с ориза.
Върнете тенджерата на котлона да се вари за около 5 минути, като разбърквате. Към края добавете ванилията и след като разбъркате отстранете от котлона.
Разпределете сутляша в купички, поставете ги в тава, с вода, да ги покрива наполовина и ги сложете в загрята фурна на около 170 градуса на горен рафт да се запекат.
Катенце, много хубава разходка направих със снимките ти! Чак ми се прииска да отида до тази църква, само не разбрах кое е името на селото, където се намира?
ОтговорИзтриванеИ как интересно всичко си описала и си обърнала внимание на всеки елемент!
За сутляша мога да кажа само, че ако имаше за закуска днес, щях да бъда много щастлива :)
Поздрави и усмивки ти пращам!
:))) Ами как да разбереш, като съм пропуснала да напиша:))) Нещо съм много разсеяна напоследък:))) Поправям се веднага. Прегръдки и от мен!
ИзтриванеКате, дали ще е в някоя далечна страна, някъде из родните земи или просто в парка... Винаги ми е приятна разходката с теб, благодаря ти и за тази! Прегръдки и слънчев ден ти желая. :)
ОтговорИзтриванеЧудесна публикация Кате.Христос Воскресе с малко закъснение, живи и здрави да сте.Благодаря ти, че ни представяш тази интересна и уникална според мен църква.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Начи аз историята на църквата ще пропусна, щото съм си по-ограничена, но сутляша ми остана в очите;)
ОтговорИзтриванеХубаво да се разхождаш и още и още истории да показваш
Ето пък я и моята любима рецепта за сутляш:
ОтговорИзтриванеhttp://wizardnote.com/sutlyash-mlyako-oriz/
Църквата се намира в с. Узунджово, Хасковска Област.
ОтговорИзтриване