Страници

Язовир Кърджали ♥


Дъждът не спираше да вали, дори на моменти се изливаше толкова силно, че чистачките на колата не смогваха. Вятърът силно люлееше дърветата, но това не бе нищо в сравнение с бурята от предишната нощ. Дърветата на много места бяха останали без върхове, огромни стволове се бяха пречупили, по пътя имаше свлачища.
 






Всичко това обаче не бе в състояние да ни откаже да разгледаме околността и да видим "онова място" с очите си!
Първата панорама само загатна какво ни очаква, въпреки дърветата и храстите, които сякаш охраняваха гледката.



След малко обаче се разкри в пълната си прелест - Завоят! Едва ли има някой, който не е попадал на снимка с красива подкова, оформена от вода, заобиколена от живописна природа. Е, не мога да го опиша, трябва да се види! Наслаждавах се скрита под чадъра, вдишах дълбоко, сякаш за да задържа по-дълго магията и само тропота на големите дъждовни капки напомняха, че всичко това е реално ...
И изведнъж облаците се разнесоха само за миг! Един миг... Нямам професионални фотографски възможности, но пък обичам да запечатвам моментите, местата и емоциите. Събирам спомени, които след време напомнят за всичко видяно и преживяно.



"Завоят" на язовир Кърджали се намира между селата Стар Читак и Рибарци. Всъщност това е и участъкът, където р.Боровица се влива в р. Арда в северният ръкав на язовир Кърджали.
Цялата местност е много живописна и съм убедена, че ще се връщаме отново. Притегателно място е, с приказно красиви гледки и автентични селца.





Язовир Кърджали е част от магията на Родопите, с красивите си заливи и полуострови, с причудливите си форми, с изобилието на различни видове риба е притегателно място за риболов, релакс и туризъм.
В района на с. Енчец има няколко хотела, туристически атракции, една от които беше в топ дестинациите на Ицко:) и заведения за хранене.
След като се настанихме в хотела, решихме да се поразходим в околностите и поехме посока от Енчец към Дъждовница.
Едно от красивите и интересни образувания на водите на яз. Кърджали, което сякаш ни подстрекаваше да продължим - "Стрелката" в района на Дъждовница.


Но водните красоти не бяха единствените, които привличаха вниманието ни. Скалите и скалните ниши край Дъждовница приковаха погледите ни още отдалеч, а с приближаването ставаха все по интересни и причудливи. 






Продължихме по пътя, а той ни отведе до сърцето на язовира, а Ицко пръв го забеляза. Удивително! "Сърцето" на язовир Кърджали се намира между Дъждовница и Пъдарци.



Продължихме нататък, след тези красоти нямаше как да спрем.





И така се озовахме пред един причудлив мост - Средновековният мост на р.Боровица, Ненково.




Обиколката ни на язовира бе до тук, на връщане към хотела природата реши да ни дари с още една невероятна картина Залез над язовир Кърджали.


Безспорно има още много места, забележителности и атракции, които да се видят в района, това бяха малка част от тях. Надявам се скоро да се върнем отново, защото зарядът, който ни дава природата е неповторим.



10 коментара:

  1. Красиви снимки си направила. Винаги се радвам на "разхождащи" публикации. Още едни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, толкова красиви снимки! Много обичам Родопите и се насладих на разходката и красивите ти снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти за голямата глътка свеж въздух и споделената красота, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, който търси, намира, нали? Дори в най-лошите условия. ;) Благодаря ти за тази публикация!
    Прегръдки!

    П.П. Мислех, че вече никой не хвърля венчето си в течаща вода. В София май само аз го правя... ;) Ама аз си го знам от моя край.

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм ходила там и затова ти благодаря, че сподели,Кате! Атмосферата е приказна и ти си я уловила прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    благодаря ти сърдечно, че ни представяш това неповторимо местенце.Много обичам Родопите и винаги се старая да почивам там, когато имам възможност.Макар и при лоши климатични условия човек може да релаксира щом смени климата и обстановката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна, макар дъждовна разходка. Зад монитора ми беше уютно на мен:)

    ОтговорИзтриване
  8. Красиви снимки на красиво място! С малко тъжни нотки на моменти, но ... Дано като се върнете повече от красивите гледки да откриете!
    Благодаря, Кате, за тази разходка :)
    Хубав ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Бонбон, веднъж съм ходила натам, не знам къде съм гледала, но всички тези красоти са ми убягнали. То верно, че беше и прди 100 години, но все пак.... Ще ида, ще ида;)Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Изпуснала съм тази ти публикация и въпреки страховитата картина след бурята мисля, че ще последвам стъпките ти. Красиви гледки! Чак ме е яд, че миналото лято отложихме Кърджали и язовира. Поздрави и винаги да има любов, много любов около и в теб, Кате!

    ОтговорИзтриване