Страници

Земел кнедли с шпек


Кнедлите са изключително популярни в Европа. Поднасят се като гарнитури, добавки към супи или десерт. Съществуват вариации с картофи, хляб или брашно. Днешните са със земели и шпек(вид австр.бекон) .
Други варианти:
Кнедли със стар хляб и лук; Кнедли със сливи; Кнедли с шоколад



Земел кнедли с шпек(бекон) 




Продукти:

5 бр. нарязани земели
250 мл прясно мляко
2 яйца
2-3 с.л. брашно
сол
черен пипер

добавки:
нарязан на малки кубчета шпек (студено пушен бекон)

*Може да се добавят и ситно нарязан магданоз и предварително задушен/запържен лук.





Нарязаните земели се накисват с млякото за 30 минути.
В зависимост от хляба, може да поеме повече или по-малко мляко, затова ако е необходимо да се отцеди излишното мляко.
След това се добавят останалите продукти.
Всичко се смесва добре. С мокри ръце се взима от сместа и се оформят топчета с диаметър 3-4 см. Може и по-големи, по-малки:).

Пускат се във вряща подсолена вода и се варят на средна степен за около 10-15 минути, докато изплуват на повърхността.
Изваждат се и се отцеждат. Поднасят се с бульон или като гарнитура към печени и варени меса.

*Кнедлите могат да се направят и със стар хляб.






4 коментара:

  1. Започвам вече да се влюбвам в немската кухня.........Поздрави,Кате:)и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни кндели,Кате, но...не ми се лепят , където искам:) Поздрави!
    Нашият кмет е Грац. Много поздрави, ако го видиш:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    така и не заобичах типичните немски кнедли.Още на времето, в ония стари времена все кнедли се поднасяха в Германия.И явно ти вече навлизаш в тази кухня много активно.Благодаря за интересната рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Като се спомене кнедли, веднага си представям картофените. Ами като съм свикнала с тях, какво да правя! Майка ми все такива правеше. Покрай теб ще опитам и хлебни. Какво да се прави - австрийската кръв си казва думата! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване