Класическа рецепта за пълнена птица с ориз, всъщност и за пиле, заек, пуйка и т.н. Мама я приготвя по този начин и е много вкусна.
Продукти:
- патица тази е с големина 2600 гр
- 250 гр ориз
- 3-4 глави лук
- чубрица
- черен пипер
- мащерка
- джоджен
*В случай, че някой проявява интерес, в България купуваме само на "Волекс", от години се доверяваме на техните продукти.
Приготвяне:
В тиган се запържва ситно нарязаният лук с олио и подправки(пресни или сухи), добавя се ориза и 1 ч.ч. вода, вари се до поемане на водата като се разбърква.
Патицата се почиства, измива и се намазва с олио, сол и черен пипер. Пълни се с ориза и ако има остатък от плънката се слага в тавата. Налива се вода да запълни 3/4 от тавата( малко над половината). Завива се с алуминиево фолио и се пече на 200- 250 градуса 3 часа. По време на печенето може да се провери един два пъти, като при необходимост може да се добави още вода. В края на печенето фолиото се отстранява и патицата се запича.
В къщи от дете мама приготвя патица пълнена с картофи. Време е да опитам и с ориз :))) Чудесни кадри!!!
ОтговорИзтриванеНякога баба гледаше патици и преди да заколи някоя я гушеше с царевица, за да ѝ наедрее дробчето, а после пълнеше вътрешността ѝ с варена царевица. Казваше, че патицата след тревичката, най-обича царевицата - и когато е жива, и когато е печена. :))
ОтговорИзтриванеСега за какво ме сети пък ти, Кате! :) Тези патици от Метро ли ги вземате?
Щом е на мама, няма как да не е вкусно! Чудна е, Кате!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванев нашия дом никой не консумира патешко, но е хубаво по празници да се приготвя именно патица.Чудесно изглежда пълнена с ориз.
Поздрави и лека седмица !