Като бяхме деца правенето на тези захарни петлета ни доставяше голямо удоволствие. Продаваха се само на панаири и сборове, ярко оцветени незнайно с какво:). Рецептата ми съм сигурна я има в голяма част от вашите тефтери, но ако някой все пак не знае как да си ги направи, може да използва моята.
Наред с хрупкавите захарни ябълки, чиято рецепта може да видите тук, подреждам и захарните петлета, които не са точно петлета:), но идеята е същата. Рецептите се различават главно в количеството на водата.
Клечките могат да се закупят от магазини със сладкарски пособия или пък да се използват клечки за зъби, като едно време.
Продукти:
- 10 с.л захар
- 7 с.л. вода
- 1 с.л оцет
- олио, за намазване на формичките
- клечки
Приготвяне:
Формичките се намазват с олио много добре.
Водата, оцета и захарта се изсипват в съд и се слагат на котлона да се варят. Бърка се непрекъснато до карамелен цвят.
Когато капка от карамела се капне в съд с вода и се втвърди значи е готов. * Тук е времето да се добави сладкарската боичка.
Карамела се разпределя във формичките и се оставя да се втвърди.
Ако не разполагате с такива формички, мисля, че биха могли да се направят и във формички за лед, стига да са подходящи и за високата температура на карамела.
Бижута!
ОтговорИзтриванеПерфектна рецепта! Стават за нула време.
ОтговорИзтриванеДа, бързи и лесни са. Спомням си, че понякога ги правехме и в капачки за буркани:). А сега пък както има изобилие от сладкарски формички, биха могли да се направят още по-интересни. Поздрави и благодаря за коментара!
Изтриване