вторник, 8 август 2017 г.

Ретро: Захарни петлета


Като бяхме деца правенето на тези захарни петлета ни доставяше голямо удоволствие. Продаваха се само на панаири и сборове, ярко оцветени незнайно с какво:). Рецептата ми съм сигурна я има в голяма част от вашите тефтери, но ако някой все пак не знае как да си ги направи, може да използва моята.
Наред с хрупкавите захарни ябълки, чиято рецепта може да видите тук, подреждам и захарните петлета, които не са точно петлета:), но идеята е същата. Рецептите се различават главно в количеството на водата.
Клечките могат да се закупят от магазини със сладкарски пособия или пък да се използват клечки за зъби, като едно време.




Продукти:

  • 10 с.л захар
  • 7 с.л. вода
  • 1 с.л оцет
  • олио, за намазване на формичките
  • клечки 
*по желание 1-2 капки червена сладкарска гел боя



Приготвяне:
Формичките се намазват с олио много добре.
Водата, оцета и захарта се изсипват в съд и се слагат на котлона да се варят. Бърка се непрекъснато до карамелен цвят.
Когато капка от карамела се капне в съд с вода и се втвърди значи е готов. * Тук е времето да се добави сладкарската боичка.
Карамела се разпределя във формичките и се оставя да се втвърди.
Ако не разполагате с такива формички, мисля, че биха могли да се направят и във формички за лед, стига да са подходящи и за високата температура на карамела.



Няма коментари:

Публикуване на коментар