Тези сандвичи са много подходящи за пътуване, за училище, или за работа. Питките могат да се приготвят на вечерта, а сутринта само да се гарнират с избраните продукти. Увиват се в стреч фолио. Аз използвам тесто за пица, допада ми това, че не се надига много и според мен е най-подходящо за целта. Но всеки може да използва тесто по избор.
Продукти за тестото:
- 500 гр брашно
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. сол
- 240 мл приятно топла вода
- За гарниране: колбаси, зеленчуци, сирена, кашкавал
Приготвяне:
Брашното се пресява и разбърква с маята и солта. В него се прави кладенче, в което се добавя зехтина. Тестото се омесва, като постепенно се прибавя водата. Трябва да е меко и пухкаво. Оставя се в леко набрашнена купа, покрива се с влажна кърпа(или стреч фолио и чиста кърпа) и втасва на топло, до удвояване на обема.
Изважда се, разделя се на равни топки и всяка се разточва на кръгла платка с дебелина около 5 мм и диаметър около 20 см. Всяка платка се намазва с четка с олио или зехтин и се сгъва на две. Отново се намазва с олио или зехтин и се сгъва на още две. Получените питки се оставят да втасат, покрити със стреч фолио. Ако температурата в стаята е висока, това втасване може и да се избегне, тъй като докато се оформя тестото се отпуска.
Втасалите питки се намазват с разбит в малко прясно мляко жълтък и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. (За около 20-30 минути.). Изваждат се и се покриват с кърпа за десетина минути.
В процепите се поставят нарязани кашкавал, колбаси, зеленчуци.
Кате,
ОтговорИзтриванетова са типичните питки джоб, не съм ги правила.Много красиво изглеждат.Чудесни за излети, екскурзии и за всякакви летни почивки.Лесни и много бързи.
Благодаря за предложението.Поздрави, лека седмица !