събота, 5 август 2017 г.

Пюре от моркови и картофи в "Zepter"


В готварската система на Цептер може да се готви както с вода, така и без. В случай, че е необходим бульон е желателно варенето да се извършва с вода, за да може да се използва след това. Тъй като приготвям пюре, което исках да разредя не с мляко, а с бульон, към зеленчуците добавих 100 мл вода. По време на варенето и понеже отварях касеролата на няколко пъти, за да разбъркам зеленчуците, течността се абсорбира и на финал останаха сочни зеленчуци, които след пресоването се превърнаха в пухкаво пюре.Продукти:
 • 5-6 средни картофа
 • 2-3 средно големи моркова
 • 100 мл вода

  За поднасяне:
 • черен пипер
 • магданоз
 • зехтин
 • морков


  Приготвяне:
  Морковите се остъргват, а картофите се белят. Измиват се и се подсушават. Нарязват се на едро и се поставят в касеролата със 100 мл вода. Касеролата се затваря и се поставя на силен котлон, малко преди завирането степента на котлона се намалява и зеленчуците се варят за около 20 минути. Може да се разбъркват, а може и не. След като се сварят зеленчуците, от тях се отстранява бульона (ако има такъв) и те се пресоват с ръчна преса, добавя се сол на вкус и по желание се разреждат с бульона от варенето. Може да се пасират фино или с частички, въпрос на вкус.
  Пюрето се изсипва в чиния, декорира се с моркови, магданоз, черен пипер и зехтин.

 • 2 коментара:

  1. Кате,
   много обичам да правя различни пюрета.Непрекъснато правя такива за гарнитури, за добавка към различни предястия .Правя пюрета от зеленчуци, от бобови растения.Нямам съдове с марката Цептер, но бих желала да ги представиш.Доколкото разбирам в тях може да се готви и без никаква течност.От познати знам,че са много доволни от тези съдове.Много красиво, лесно и евтино пюре си приготвила и представила.Великолепно е.
   Поздрави, лека седмица и прохладно и свежо лято !

   ОтговорИзтриване
   Отговори
   1. Ели, блогът ти е изпълнен с много интересни и разнообразни здравословни рецепти, ти си човек, който много държи на това. Със сигурност готварската система на "Цептер" ще ти допадне. Аз ги имам от доста време, често готвя в тях, просто рядко го споменавам в блога. Ще се постарая да оформя някаква публикация с впечатления. Поздрави и прекрасни почивни дни!

    Изтриване