Страници

Идея за закуска: Аспержи, яйца и бекон/ Asparagus&Bacon&Eggs


П
реди години идеите за закуска се ограничаваха до принцеси, филийки, мекици, баници и палачинки. Не че има лошо, всичките са ни любими и често приготвяни вкъщи във всевъзможни варианти, но е добре да се разнообразява. Чрез споделянето на рецепти в интернет, чрез пътуванията и от приятели човек научава нови неща и на практика кулинарната книга става безгранична. Уикендите ни са времето за дълги и вкусни закуски със семейството и аз непрекъснато търся многообразие. Някои от идеите съм събрала тук. Това предложение е много популярно, поднася се по всевъзможни начини, понякога се добавят и други продукти но основно е известно като Закуска с яйца, бекон и аспержи. Една наистина много добра комбинация.  




Закуска с аспержи, бекон и яйца



Закуската се приготвя от три основни компонента: аспержи, бекон и яйца. Най-често това става на тиган. Когато приготвям аспержи почти винаги ги бланширам предварително, за да се отстрани горчивият вкус. Не обработвам единствено крехки и фини, много млади аспержи. Беконът може да бъде пушен или суров, но много тънко нарязан. Яйцата могат да бъдат сварени, поширани, на очи, печени, пържени, под форма на омлет и т.н. Количеството на продуктите е съобразено с това за колко човека се приготвя закуската и каква големина на порцията би желал всеки един.

Продукти:
аспержи
яйца
бекон
зехтин
сусам
домати
авокадо
хляб


Приготвяне:
Аспержи: Дръжките на аспержите се белят с белачка за зеленчуци до съцветието. Стъблото се пречупва в долната част докъдето позволява, за да се отстрани жилавата част. Измиват се. В тенджера се налива вода с 1 с.л. сол и 1 с.л. захар. Когато заври, аспержите се пускат вътре, котлона се намалява и аспержите се бланшират за около 5 минути. Изваждат се и се отцеждат. Тиган се загрява и намазва слабо със зехтин. Аспержите се запичат от всички страни. По желание около някои от тях могже да се увие бекон и да се пекат заедно.

Яйца: За рохки поширани яйца се избират пресни яйца със сигурен източник. Много ми помогнаха инструкциите на Татяна от "На вкусен път с Татяна". Благодаря:)! Повече подробности може да видите в нейната публикация. Спомням си, че скоро още някой бе пуснал публикация за поширани яйца, обаче сега като търсех в интернет на първите страници не успях да открия къде. За това приемам коментари с линкове и съвети за перфектни поширани яйца:). Все някога ще усвоим тънкостите:).
В случай, че не успявате да направите перфектните поширани яйца, не се притеснявайте, това изисква опит и време. Помогнете си с клипчета в Ютуб. Има разнообразни методи за приготвяне на поширани яйца, пробвайте и намерете подходящият за вас. Има един начин, който аз не съм пробвала, но е сполучлив навсякъде, където съм го виждала. "Яйцето сварено в найлонов плик" също е вариант, докато не се усвои тънкостта на истински пошираните яйца. За целта в пликче за храна, което е подходящо за високи температури се счупва едно яйце, завързва се и се пуска във слабо вряща вода. Вари се 4 минути. Изважда се от плика и се сервира. Вярно е, че не е същото, но като за начало е добър вариант.


Поширано яйце



В тенджера се налива вода с ниво 5 см. На всеки 1 л вода се добавя по 1 с.л. оцет. (Моята тенджера е с диаметър 20 см, за 5 см ниво на водата събра 2 л, в нея добавих 2 с.л. оцет.)
Водата се оставя да заври, след което котлона се намалява на минимум, така, че само да къкри, т.е. Никакви балони, интензивно варене и т.н.
Яйцето се счупва в чаша (най-удобна ми е за кафе с дръжка), тя се наклонява съвсем близко до водата и яйцето се плъзга в нея. Веднага и за около 2-3 сек. с дървена лъжица се побутва от белтъка върху жълтъка. След 4 минути от момента на пускане на яйцето във водата, то се изважда с решетъчна лъжица и се изсипва в купа със студена вода, за да спре варенето му.



Рохко сварено яйце



Ето тук също се изисква опит и няколко сварени яйца:). Често се среща в указанията за времето за варене на рохки яйца да е 6 минути, но това много зависи от силата на варене, от големината на яйцата и т.н. За това всеки сам отново трябва да намери перфектният за него начин. За целта е добре да се направи един тест, като просто се взимат няколко яйца. Така или иначе рохки или не, все ще се изядат:). Яйцата се поставят в студена вода. (Пробвала съм в гореща, но често се пукат.) Оставят се да заврат. Първото може да се извади след 4 минути, от момента на завиране на водата. Останалите се вадят всяко следващо през 1 минута. При мен 5 минути са достатъчни за рохко яйце, при 6 минутното варене вече жълтъка е започнал да се втвърдява, което се вижда при нарязаното яйце. След сваряване яйцата се пускат в студена вода, за да се спре варенето.


Хляб: Хлябът се пече на тостер или др.

Бекон: Беконът се запича от двете страни в леко намазан със зехтин незалепващ тиган.


Сервиране:



Възможностите са много: от това да се сглоби всичко върху една филийка, сервиране в индивидуални чинии, до подреждане на плато за цялото семейство. Компонентите се подреждат по желаният начин, поръсват се със сусам и се гарнират с домати и авокадо.



5 коментара:

  1. Кате,
    чудесна и много красива идея за закуска.И аз свързвам аспержите винаги с яйца, но и по други начини могат да се приготвят.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Аспержи ядох за първи път при сестра ми в Италия, която малко с притеснение ни ги сервира, но много ни харесаха. Бяха също с яйца, но доколкото си спомням - пържени.
    Прекрасно плато си ,,накиприла" :), апетитно и примамващо!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Искам и аз ...,
    страхотна идея, чудесни рецепти и... впечатляващо елегантно представяне!
    Адмирации за теб, Кате, поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, всичко изглежда толкова вкусно и здравословно, че ми се прииска да седна за малко на твоята масичка и да се полюбувам на твоята кулинарна креативна фантазия....Страхотни снимки, чудесна публикация!!!Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз обикновено не закусвам, пък и никой в къщи, но с теб ще похапна, да!

    ОтговорИзтриване