Страници

Храна и напитки в Грац: Area 5


Т

ова, което много харесвам на кафенетата и заведенията за хранене в Грац е оригиналността. Всяко от тях притежава собствен стил, отличаващ го от останалите и по този начин е изключително приятно да правиш избора си. Днес си в щирийска къща за гости, друг ден в италианска тратория, ядеш френски макарони в чудесна кокетна сладкарница, или пък пиеш кафе и закусваш някъде над покривите... Трудно ми е да опиша всичко това в няколко изречения и снимки и въпреки, че много пъти ми се е искало да споделя за храната в Грац в една публикация(което със сигурност ще направя някой ден), то не мога да не отделя специално внимание на някои заведения.




Ареа 5


е едно от тези места. Със забележителната си панорамна гледка, над покривите на старинната част на града, простираща се дори до хълмовете в близката далечина, Ареа 5 е притегателно място за срещи с приятели, за тиха и спокойна закуска, за изпращане на деня с чаша коктейл и наблюдаване на залязващото слънце.












Виенско кафе Меланж, Еспресо и Горещ шоколад са едно чудесно начало на деня, особено, когато са споделени с любими хора, за гледката вече споменах, така, че остава само да споделя за отличният вкус на напитките.


Много харесвам менюто, в което има база, към която можеш да добавяш съставки по избор. Този тип заведения в Грац са със сравнително ниски цени и са много популярни сред студентите и младите хора в града. Модулната система позволява сам да "сглобиш" ястието си по свой вкус. Вместо да се предлагат сто вида салати в менюто и да се чудиш коя да избереш, и все нещо да ти липсва, тук проблемът е решен:). Ето например:

Салата
Основата е зелена салата(може да се избира между малка и голяма)+ 1 дресинг и 4 съставки по избор. Разнообразието наистина е голямо, а моят избор тук е: Моцарела, Бри, Прошуто, домати, а за дресинг - Балсамико и зехтин. Може да се добавят и повече от 4 съставки, като всяка следваща се заплаща допълнително.


Тиганче
Може да се избира между три размера. Съдържа базова порция Шпетцле и сирене, по избор са сос( доматен, сметанов или сметаново-доматен) и 4 допълнителни съставки, за които отново разнообразието е голямо. Може да се добавят и повече от 4 съставки, но всяка следваща се заплаща допълнително.
Това тиганче по избор на съпругът ми е базово Шпетцле със сирене, доматено-сметанов сос, тиквички, моцарела, шунка и артишок.


Паста
Тук се избира между Спагети, Пене, Гночи, 3 вида Тортелини. Големината на порциите е в три размера. В базовата цена са включени тиганчето с избраната паста, босилек, сос по избор и 4 допълнителни съставки. Отново по желание могат да се добавят и повече неща, но се заплащат допълнително.
На снимката изборът на Ицко: Малки спагети с доматен сос и Пармиджано.


Адрес:

Грац |Jakominiplatz 12 | Steirerhof | 5-ти и 6-ти етаж

Всичките ми публикации за Грац са събрани тук.

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Идеята ми е да споделям за вкусните места за хранене, защото в непознат град е трудно човек да направи избора си. Много харесвам хората, които го правят, но само когато е написано наистина реално, а не само заради реклама. Често ми се случва и в България, в друг град се чуди човек къде точно да хапне и не малко пъти остава разочарован. Блоговете са за това, да споделяме:). Поздрави, Веси!

      Изтриване