Страници

Суши - стъпка по стъпка с Ицко /Step by Step Sushi


Суши е често приготвяно вкъщи в различни варианти. Подробна публикация за него написах отдавна, но тъй като непрекъснато пробваме нови варианти от време на време я обогатявам. Най-любими са ни ролцата с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо. Преди време споделих Онигири, Онигиразу и Суши, приготвяни от Иван. Вчера, докато гледах как Христо умело приготвя своето суши, взех камерата и направих няколко снимки, които ако не сте се престрашили досега, надявам се ще ви дадат кураж да опитате да приготвите вкъщи тези на пръв поглед толкова сложни ролца.





Суши – стъпка по стъпка с Христо


Първо и най-важно е да се избере ориз за суши. В България се доверяваме на Суши оризът на Крина. Задължително се приготвя в тенджера с капак, и е добре да е с дебело дъно( Цептер е много добър избор), но при липса на такава, по време на варенето ще се наложи на няколко пъти да се разбърква ориза, за да не залепне.
Оризът се приготвя съгласно указанията на опаковката, но задължително се измива много добре. Ние правим това под течаща вода, с голяма цедка. Мие се докато нишестето се отстрани. По принцип оризът трябва да се оставя няколко часа да се отцежда, но ние нямаме това търпение и отдавна го оставяме да се отцеди за кратко, но по възможност много добре. Съотношението на вода и ориз е указано на опаковката на ориза. Тенджерата се затваря и поставя на котлон. Отначало на максимална степен, а малко преди да заври степента се намалява, зависи вече от силата на котлоните, при някои на минимум, при други на средна степен. Целта е оризът да ври, но не силно. Както споменах по-горе ако се използва Цептер, оризът не се разбърква, но ако се използва обикновена тенджера, то е добре на няколко пъти да се разбърква с дървена лъжица, като се достига най-вече дъното, но много бързо, за да не се изпари водата. След указаното на опаковката време за варене, ориза се отстранява от котлона и също съгласно указанията се оставя известно време под затворен капак.
Свареният ориз се овкусява по следният начин( за 250 гр ориз (измерен в сурово състояние): Смесват се 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Разбърква се добре. Тази смес се напръсква върху ориза и се разбърква с дървена лъжица. След като оризът е сварен, овкусен и охладен може да се пристъпи към оформянето. Задължително е оризът да не е горещ, защото ще навлажни прекалено Норито.

Взима се лист Нори и се поставя върху рогозка. Ако нямате такава рогозка, може да използвате бамбукова подложка. Аз съм навивала ролца и без тях, а само върху стреч фолио, но по-стегнати и добре оформени се получават чрез използването им.
Върху Норито се разстила ориз, като около 1 см от едната страна остава свободен, за да може след това да се залепи към ролцето. За да не лепнат ръцете се потапят в съд с вода.



Върху ориза се поставя избраната плънка, като се подрежда по дължина, малко по-навътре.




Рогозката се повдига с ръце, като в началото се придържа и листа с Нори. Завива се ролце, като се притиска леко и оформя.



Ролцето се нарязва. Тук държа да предупредя, че първото парченце почти винаги е леко смачкано, или обезформено, но вкусно! така, че това не трябва да ви притеснява. Задължително обаче е ножът да е остър, да се топи във вода, и ако ви е трудно, може преди да режете, да продупчвите с острият връх на ножа.





Остава само да се подреди в чиния и да се хапне с удоволствие, заедно с уасаби(внимание люти!) и соев сос (любим ни е Кикоман). Добре е да знаете, че не е прието да се разбъркват Уасаби и соев сос, но познавам хора, на които така им е вкусно. Най-често уасаби се поставя върху ролцето, а ролцето се потапя в соев сос.



6 коментара:

  1. Кате,
    прекрасни суши - ролца.Не съм правила, защото никой у дома не обича нори.Но си мислех да пробвам с попарени зелени листа от манголд или някакви други подобни.Чудесно суши се е получило с твоят неизменен помощник в кухнята Ицко.Много хубаво правиш ,че приучаваш децата да помагат при приготвяне на храната.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не е задължително да има нори, може и без, зависи от вида на сушито. Но по начинът, който мислиш да ги приготвиш също предполагам става, не съм пробвала, но звучи чудесно. А относно децата си мисля, че колкото по-рано се научават на всичко, което е полезно за тях, толкова по-добре и за нас и за тях. Няма да чакат мама да приготви нещо, а ще се заемат сами. Поздрави, Ели, ще чакам твоите интересни варианти!

      Изтриване
  2. Чуден урок, Кате, но и помощникът е много важен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Ти знаеш това много добре, Траянче:) Поздрави!

      Изтриване
  3. Това е нещо, което не съм опитвала, но и нещо, което никак не ме привлича да опитам:))
    Обаче Ицко е страшно чаровен, много сладък, прегръд:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Едно време и аз като теб потръпвах при мисълта да пробвам суши:), явно заради заблудата, че се прави с някаква сурова риба, което е вярно, но за определен вид суши, а и рибата е специална. За пръв път го опитах у дома, след което не спряхме да го приготвяме. Някои хора не харесват вкуса и аромата на Нори(листът в който се увива сушито), но пък има и видове за които не се изисква. Например Чираши сушито си е ориз в купичка, върху него всякакви любими неща. Може да е панирано пиле, риба, зеленчуци...
      Прегръдки и от мен, Веси!

      Изтриване