Суши е често приготвяно вкъщи в различни варианти. Подробна публикация за него написах отдавна, но тъй като непрекъснато пробваме нови варианти от време на време я обогатявам. Най-любими са ни ролцата с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо. Преди време споделих Онигири, Онигиразу и Суши, приготвяни от Иван. Вчера, докато гледах как Христо умело приготвя своето суши, взех камерата и направих няколко снимки, които ако не сте се престрашили досега, надявам се ще ви дадат кураж да опитате да приготвите вкъщи тези на пръв поглед толкова сложни ролца.
Суши – стъпка по стъпка с Христо
Оризът се приготвя съгласно указанията на опаковката, но задължително се измива много добре. Ние правим това под течаща вода, с голяма цедка. Мие се докато нишестето се отстрани. По принцип оризът трябва да се оставя няколко часа да се отцежда, но ние нямаме това търпение и отдавна го оставяме да се отцеди за кратко, но по възможност много добре. Съотношението на вода и ориз е указано на опаковката на ориза. Тенджерата се затваря и поставя на котлон. Отначало на максимална степен, а малко преди да заври степента се намалява, зависи вече от силата на котлоните, при някои на минимум, при други на средна степен. Целта е оризът да ври, но не силно. Както споменах по-горе ако се използва Цептер, оризът не се разбърква, но ако се използва обикновена тенджера, то е добре на няколко пъти да се разбърква с дървена лъжица, като се достига най-вече дъното, но много бързо, за да не се изпари водата. След указаното на опаковката време за варене, ориза се отстранява от котлона и също съгласно указанията се оставя известно време под затворен капак.
Свареният ориз се овкусява по следният начин( за 250 гр ориз (измерен в сурово състояние): Смесват се 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Разбърква се добре. Тази смес се напръсква върху ориза и се разбърква с дървена лъжица. След като оризът е сварен, овкусен и охладен може да се пристъпи към оформянето. Задължително е оризът да не е горещ, защото ще навлажни прекалено Норито.
Взима се лист Нори и се поставя върху рогозка. Ако нямате такава рогозка, може да използвате бамбукова подложка. Аз съм навивала ролца и без тях, а само върху стреч фолио, но по-стегнати и добре оформени се получават чрез използването им.
Върху Норито се разстила ориз, като около 1 см от едната страна остава свободен, за да може след това да се залепи към ролцето. За да не лепнат ръцете се потапят в съд с вода.
Върху ориза се поставя избраната плънка, като се подрежда по дължина, малко по-навътре.
Рогозката се повдига с ръце, като в началото се придържа и листа с Нори. Завива се ролце, като се притиска леко и оформя.
Ролцето се нарязва. Тук държа да предупредя, че първото парченце почти винаги е леко смачкано, или обезформено, но вкусно! така, че това не трябва да ви притеснява. Задължително обаче е ножът да е остър, да се топи във вода, и ако ви е трудно, може преди да режете, да продупчвите с острият връх на ножа.
Остава само да се подреди в чиния и да се хапне с удоволствие, заедно с уасаби(внимание люти!) и соев сос (любим ни е Кикоман). Добре е да знаете, че не е прието да се разбъркват Уасаби и соев сос, но познавам хора, на които така им е вкусно. Най-често уасаби се поставя върху ролцето, а ролцето се потапя в соев сос.
Кате,
ОтговорИзтриванепрекрасни суши - ролца.Не съм правила, защото никой у дома не обича нори.Но си мислех да пробвам с попарени зелени листа от манголд или някакви други подобни.Чудесно суши се е получило с твоят неизменен помощник в кухнята Ицко.Много хубаво правиш ,че приучаваш децата да помагат при приготвяне на храната.
Поздрави и весело лято !
Ели, не е задължително да има нори, може и без, зависи от вида на сушито. Но по начинът, който мислиш да ги приготвиш също предполагам става, не съм пробвала, но звучи чудесно. А относно децата си мисля, че колкото по-рано се научават на всичко, което е полезно за тях, толкова по-добре и за нас и за тях. Няма да чакат мама да приготви нещо, а ще се заемат сами. Поздрави, Ели, ще чакам твоите интересни варианти!
ИзтриванеЧуден урок, Кате, но и помощникът е много важен! :)
ОтговорИзтриване:) Ти знаеш това много добре, Траянче:) Поздрави!
ИзтриванеТова е нещо, което не съм опитвала, но и нещо, което никак не ме привлича да опитам:))
ОтговорИзтриванеОбаче Ицко е страшно чаровен, много сладък, прегръд:))
:) Едно време и аз като теб потръпвах при мисълта да пробвам суши:), явно заради заблудата, че се прави с някаква сурова риба, което е вярно, но за определен вид суши, а и рибата е специална. За пръв път го опитах у дома, след което не спряхме да го приготвяме. Някои хора не харесват вкуса и аромата на Нори(листът в който се увива сушито), но пък има и видове за които не се изисква. Например Чираши сушито си е ориз в купичка, върху него всякакви любими неща. Може да е панирано пиле, риба, зеленчуци...
ИзтриванеПрегръдки и от мен, Веси!