Страници

Зрелищен спектакъл от природата: Bärenschützklamm


П
реди много години тази природна красота е била достъпна само за алпинисти. През 1901 г. от алпийскията клуб в Грац построяват дървените съоръжения, благодарение на които достъпът става възможен и за всички природолюбители. Заради уникалните си природни съкровища, през 1978 г. е обявенa за природна забележителност и е сред най-красивите водни клисури в Австрия.
С благодарност към всички, които са построили, поддържат, работят и правят нашето присъствие в Bärenschützklamm възможно!








Bärenschützklamm


Винаги съм казвала, че природата не може да бъде описана. Нейната красота трябва да се види с очите, да се усети, да се почуства с всяка частица на тялото и да остане завинаги в сърцето. Снимките са само скъп спомен от преживяното и доказателство, че сме били там, но те никога няма да могат да предадат усещането, което ни обзема, когато стоим в подножието на спускащ се с гръмотевичен грохот водопад, или сме се изкачили високо в планината, почти в облаците.



Била съм на доста екопътеки, всяка е била впечатляваща по неин си начин. Имало е трудни и лесни маршрути. Но този ни изпоти:). Обаче си заслужаваше всяка крачка и бих изминала отново всяка една стъпка, защото красотата е изключително притегателна, която сякаш те приканва отново и отново. Разходката между невероятните водопади и високите скали е изключително преживяване за всеки турист.





"В целият свят няма нищо по-меко и по-слабо от водата, но подчинявайки твърдото и неподатливото, тя няма равна на себе си. Всеки знае, че слабото побеждава силното, че непреклонният отстъпва пред добродушието – всеки го знае, но никой не действа така." Тези думи са казани още преди хиляди години от великият китайски философ Лао Дзъ. Силата на водата, която чрез постоянството си извайва камъка е очевидна тук. Проправяща си път между камъните, река Mixnitzbach е изрисувала великолепни картини. Тук красотата, силата и съвършенството не се съревновават, а в пълен синхрон създават истински спектакъл.







Bärenschützklamm е изключително живописна екопътека. Невероятните композиции, които природата е създала тук, наситено зелените цветове, съчетанието между камък, вода, дърво и растителност пораждат страхотни емоции. От тук човек си тръгва презареден, пълен с енергия и вдъхновение, а чистият въздух изпълва дробовете му. Коктейл от страхопочитание и възхита, удивление и любопитство са само част от чувствата, които ни обземат.












Информация:


Работно време: От 1 май до 31 октомври; от 7,30 до 16, 00 ч.
Цена: към м.юли, 2018 г. цените са: възрастни - 3,50 Евро, деца(6-16 г.) - 2,60 Евро. Правят се отстъпки за членове с карта на алпийският клуб, както и за групи.
Начална точка: Паркинг Mixnitz - Bärenschützklamm
Дължина: около 11 км
Преход: отиване и връщане - около 4 ч. При нормално ходене до касата се стига за 1 час, а след нея разстоянието догоре е още около 1 1/2 час. Времето за връщане е около 1 1/2 час. При забавен ход, с деца и няколко почивки, повече снимки, времето се увеличава, може да отнеме и 6 часа.
Трудност: Пътеката е проходима и достъпна. Видяхме много деца, но е нужно изключително внимание и опит. Има хлъзгави участъци, които се образуват от пръските на водата, или от дъжд. Задължително е вниманието! Трудността идва от голямата денивелация. Стръмно изкачване и спускане. Нужни са опитност и издръжливост.
Маршрут: От паркинга се поема право нагоре по пътя към касата, където се заплаща таксата. Този участък е около 1 час, минава през гори, на моменти се вижда и реката. На места пътят е полегат, но постепенно става все по-стръмен и по-стръмен.
Касата всъщност е една малка и много красива дървена къщичка, а таксата, която се заплаща се използва за поддръжка на екопътеката. След около 20-30 минути се достига до навес за отдих, построен в подножието на стръмните скали, мостове и стълби, по които предстои изкачване. От тук нататък вече започва приключенската част, отново казвам, необходимо е изключително внимание, особено с деца! Всичко е укрепено и направено много добре, но отговорността си е наша! Дървените пътеки се вият между скалите и се изкачват нагоре, а любопитството от гледката след следващият завой е толкова голямо, че в тази част от маршрута умората почти не се усеща. Невероятна природна красота, изключителна показност за силата на водата и камъкът. След последният мост, следва изкачване по стръмни дървени стълби през гората и след него след 15-20 мин. минути се достига до заведение"Guter Hirte" . От там може да се избере да се продължи към Schüsserlbrunn, Hochlantsch, Teichalm или връщане обратно към паркинга. За връщането има указателни табели към паркинг Mixnitz. Участъка е стръмен и каменист, минава през гора и времето за връщане отнема около 1 1/2 час.
Геология: конгломерати, варовици, доломити, появили се преди 400 милиона години. Водите на реката са издълбали скалите така, че на места достигат до 300 м височина. Флората и фауната са под защита, срещат се редки видове. Някои растения са оцелели и съхранили тук от последната ледникова епоха. Относно името не е ясно откъде точно произлиза и не се свързва с превод, въпреки че на някои места са правени асоциации с "Защита от мечки", "Мечото ждрело", то в официалните източници на информация липсват такива пояснения.
Съвет, който всъщност важи за всички разходки сред природата: Пазете природата чиста!!! Събирайте боклуците си и ги изхвърляйте на подходящите места. Обличайте се и обувайте подходящо.
За фотографи: мястото е изключително живописно, но ако искате да направите добри снимки, то трябва да го посетите рано сутрин и през седмицата. Всички хора са много внимателни и изчакват когато се снима, но все пак дървените конструкции са свързани и често се разклащат, което би попречило на качествена снимка. Би било трудно да се разпъне статив, но ако няма хора, може би е възможно.



Доста атрактивно се оказа нашето приключение, станахме свидетели на величествената сила на водата, проправяща си път през скали, оформяща причудливи форми. Ще си позволя да цитирам думите, написани в брошурата на Bärenschützklamm:
Това, което е "сухо" за четене в книгите, тук може да се изживее! "Panta rei" (всичко тече) са казали древните гърци. Но те не са знаели, че в сърцето на Щирия съществува място, където първичните сили на природата са толкова близо. Диво и свободно...

Повече информация може да се открие в официалният сайт на Bärenschützklamm.

3 коментара:

  1. Кате,
    тази екопътека ми взе дъха - толкова величествено място, тръпката е неописуема при посещение , не се и съмнявам.Чудесни дървени конструкции, които се изкачват все нагоре и нагоре....Прекрасна и много величествена природа.От сърце ти благодаря за чудесните снимки.Благодарение на твоите публикации видях и се насладих на много и чудесни кътчета.
    Поздрави, бъди здрава и продължавай да ни радваш все така !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате...!
    Благодаря за тази приказна разходка!
    Съчетание на уникална природа с внимателната, точна и полезна човешка намеса!
    Много точно затлавие - зрелищен спектакъл на природата, би добавила само и адекватен начин на държавата да съхрани и едновременно позволи на хората да видят цялата тази красота безопасно!
    Аз не си падам много по скитане из природата, но тук може би бих се решила, улеснен е достъпа!
    Този Грац все повече ми харесва и на мен:)

    ОтговорИзтриване