Страници

Специалитети от Щирия: Домашен ванилов сладолед с тиквено олио и крокан от тиквени семки


Не веднъж съм споменавала, че Щирия е земеделски район и една от главните продукции тук е отглеждането на тикви. Отглеждат се специални сортове, от които се прави тиквено олио, известно като Зеленото злато на Щирия. От кулинарна гледна точка се включва в различни специалитети, а едно от атрактивните такива е Сладолед с тиквено олио и семки. Ако сте били в Грац, то по магазините за сладолед определено ви е направило впечатление и това предложение. Първоначално гледах с недоверие, но след като големият ми син го опита преди време и се превърна в любимият му сладолед, реших, че време и аз да го опитам:). И понеже комбинацията е наистина изключителна, то споделям рецептата и с вас.*Ако не ви се занимава с приготвяне на домашен сладолед, то може да си купите готов, но задължително ванилов и качествен! Може да пропуснете и карамелизираните семки, но с тях вкусът е завършен. Сладоледът може да приготвите и по вашата любима рецепта, но остава изискването да е ванилов, без различни овкусители и плодове.



 

Домашен ванилов сладолед с тиквено олио и крокан от тиквени семки /
Vanilleeis mit Kernöl und Kürbiskernkrokant


Продукти:
3 яйца
150 гр захар
200 мл течна сладкарска сметана
100 гр белени тиквени семки
3 с.л. тиквено олио + допълнително за сервиране
1 пакетче ванилена захар


Приготвяне:
В суха касерола или малка тенджерка се изсипват 50 гр от захарта. Котлона се включва на средна степен и когато захарта започне да се топи се изключва. Когато се оцвети в карамелено към нея се добавят тиквените семки. Разбърква се със суха лъжица и се изсипват върху дъска, застлана с хартия за печене. Сместа е гореща и се внимава. Разпределя се равномерно и се оставя да се охлади на стайна температура.
Жълтъците с останалите 100 гр захар и ванилената захар се разбиват на водна баня. За целта се налива вода в по-голям съд, поставя се на котлона, а в него се поставя друг сух съд, в който се изсипват жълтъците и захарта. Разбиват се с миксер, докато станат на гъст крем (около 5-10 минути). Водата не трябва да завира, а просто се поддържа гореща. Кремът се оставя настрани, да се охлади на стайна температура.
В отделна суха купа се разбива сметаната, до меки върхове.
В трета купа се разбиват белтъците със щипка сол на сняг.
Охладеният жълтъчен крем се изсипва при сметаната, разбърква се внимателно, по метода “загребване-обръщане”, така, че да не спада обема. Към тази смес на етапи се добавят разбитите белтъци, като отново се разбърква внимателно с шпатула или дървена лъжица. Сместа се разделя на две, като към едната част се добавя тиквеното олио, разбърква се бавно и внимателно, докато се оцвети.

Двете смеси се изсипват в различни кутии, затварят се и се прибират във фризер, докато замръзнат. За около 10-12 часа. Този сладоледът може да не се разбърква.
Сладоледът се поднася с карамелизирани тиквени семки и тиквено олио.

3 коментара:

  1. Изкушаващи летни предложения Кате.Чудесно е през летния сезон да приготвим нещо свежо, нещо вкусно и много красиво.Чудесни идеи за вкусни обеди, почерпки с красиви десерти.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, Кате, от къде извади тези интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Ели, Веси! Определено сега е сезона, въпреки, че тук целогодишно се яде сладолед:). Веси, това е щирийска рецепта, тук тиквеното олио се добавя в какво ли не. Учудващо и някак неприемливо на пръв поглед съчетание, но наистина се оказа много вкусно. Поздрави и весело лято!

    ОтговорИзтриване