Страници

Autumn essentials` 2018


Есента е красив сезон, носи вдъхновения, внася повече уют, обагря всичко в цветове. Промяната в природата се отразява и върху нашето настроение, тяло и душа. Променяме гардероба си, козметиката, храната и начинът ни на живот превключва на есенен режим.




Храна

Сезонно в кухнята ми се настаняват рецепти и вдъхновения с плодовете на есента.
В началото на сезона през септември и октомври все още се усеща полъха на лятото, но постепенно ястията стават по-питателни, а топлите супи почти задължителни. Ноември месец и началото на декември храната ни е вече съвсем различна.
Разбира се, освен новите рецепти готвя и класически манджи, но те съвсем не са като летните такива.
Вечерите ни са с непретенциозни, но домашно приготвени храни, като част от тях (новите) споделям тук.
Закуските определено са храненето, с което човек трябва да си набави нужната енергия. А най-любими са ми йогурт с плодове и ядки; овесени ядки с прясно, ядково или кисело мляко; а през уикендите: класическите палачинки или в нов вариант, но с гарнитура от плодове; отново класически английска, немска, фермерска и др. закуски, български мекици, баници и др.
През деня и между храненията се стараем да посягаме към плодове и ядки, като ги съчетаваме и с тахани. Е, не сме перфектни в здравословният си начин на живот и си позволяваме и други неща:), но те са рядкост, а “магазинни” сладкиши почти не купуваме. Все пак блогът ми е достатъчно показателен какво точно ядем:).



Аутфит

Есента е сезон, в който можеш да видиш хора по джапанки и такива с ботуши; с палта и шапки и такива по потници. Любимо ми е цветовото преминаване от пъстрата лятна гама към топлите и изчистени нюанси на есента. Тази есен продължавам да си нося дрехи от предишни сезони, добавих и няколко нови неща, но не съм фен на затрупването и със сигурност това ще бъде есенният ми гардероб, който пак със сигурност ще обличам и следващата есен.





Почистване и грижа на кожата на тялото и лицето


По това време на годината по-ниските температури оказват влияние върху кожата ми. Усещам я значително по-суха и раздразнена. Само козметични продукти не са достатъчни, защото смятам, че това което се изразява чрез външният ни вид е всъщност свързано със здравословното ни състояние.
Необходими са повече витамини и минерали, които най-добре да си добавяме чрез качествени плодове, зеленчуци и храни. Разбира се успокояващ ефект върху кожата имат подходящи кремове и продукти, но да си призная правя няколко опити да използвам козметични продукти, но това е рутина, която не намирам за моя.



Дървени четки

От началото на есента смених и стандартните четка за коса и зъби с дървени и мисля да продължавам да използвам тези или подобни и занапред.




2 коментара:

  1. Кате,
    и на мен есента и зимата ми носят ново настроение особено когато започне подготовката за Коледните празници.Хубаво е да добавим нещо ново - било козметика, било облекло, аз също използвам дървен гребен и четка.А четките за зъби са много удобни когато са дървени.Благодаря за чудесната публикация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, всеки сезон носи различно усещане и е добре човек да добави нещо ново, за да освежи гардероб, дом или просто за настроение. Важното е да е умерено и да не се затрупваме с излишни вещи и неща. Поздрави, Ели!

      Изтриване