Страници

В Прага, като туристи



В
 Прага бяхме за уикенд и въпреки това се радвам, че успях да я видя и усетя по един по-различен начин, който макар и за краткото време ме накара да мечтая за следваща среща. За тези усещания споделих в публикацията си "Приказка за Прага", а втората част оставих на туристическите забележителности, защото те са неразделни от този толкова красив и популярен град. Това, което видяхме е твърде малко, от всичко, което може да се види в Прага, но все пак успяхме да посетим най-популярните забележителности. Пък и дори и да живееш в един такъв град, може би са нужни години, за да го опознаеш. В крайна сметка и родните ни места могат да ни изненадат и да ги преоткриваме непрекъснато.
Травъл гайд е трудно да се напише, има прекрасни и изчерпателни сайтове, които предлагат подробни инструкции и указания за всичко онова, което може да се направи в града. Да разказвам или по-точно да копирам текстове с информация за всяка забележителност, също смятам за безсмислено, така или иначе не бих могла да бъда достатъчно изчерпателна, за това туристическата ми публикация за Прага, ще бъде всъщност кратък разказ с малко полезна информация, за това което видяхме в този забележителен град.



Топ забележителностите на Прага


Пражки замък / Prague Castle


Основите на Прага всъщност започват с основите на тази крепост/замък. Той е обявен под номер 1 като Национален паметник на културата и е символ на хилядолетното развитие на Чешката държава. Комплексът се състои от забележителни сгради с различни предназначения: замъци, църковни, укрепителни, жилищни и административни сгради.
Достъпът в двора е безплатен. В туристическият център в двора на замъка могат да се закупят билети за посещение на различни обекти в комплекса.
Ние избрахме семеен билет-"пакет В "(500 Крони), включващ посещения на: Катедралата "Св. Вит", Старият кралски дворец, Базиликата "Св. Георги" и Златната уличка.
В Катедралата може да се влезе също и безплатно, но само в предната част, могат да се видят част от витражите, но без достъп до определени места. Входът в Кулата на Катедралата се заплаща допълнително(150 Крони), но си заслужава заради гледките. Златната уличка може да бъде посетена само чрез билет-пакет, няма самостоятелен за нея. Ценоразпис на билетите, предлагани в Пражки замък може да видите тук.



Катедралата Св. Вит и изгледи от кулата / St. Vitus Cathedral


Сама по себе си архитектурата на катедралата е впечатляваща, по размери, по стил, по детайли, забележителни са витражите, дърворезбата, органа. Изобщо и отвън и вътре тази сграда изумява. Не може да не спомена красиво украсения параклис "Св. Венцеслас" с гробницата на св. Венцеслас, както и Криптата, в която са погребани чешките царе.














Златната уличка / Golden Lane и Къща 22, в която е живял и работил Кафка


Тази уличка е малка, но много живописна, изградена покрай стените на замъка и представлява множество малки цветни къщички, в които има различни експозиции или са сувенирни магазинчета за керамика, бижута, дървени играчки. Заради огромният поток от туристи, сред които и ние:0, няма как да се усети средновековната атмосфера, но наистина е колоритна.


В края на улицата се намира кулата Далиборка, в която честно казано тръпки ме побиха. Дълги години е служила като затвор, носи името на първият си затворник Dalibor от Kozojedy.


В Старият кралски дворец и изгледи към Прага



Обиколката в двореца включва разглеждане на стаи, зали, тераса за наблюдение и интересно стълбище, специално изградено за ездачите, пристигащи и влизащи с коне и участващи в турнири.


Ул. Нерудова, по която се изкачихме към Замъка



С множеството си магазини, ресторанти, кафенета, Gingerbread музей и носеща името на Чешкият писател и журналист Ян Неруда. Интересното по сградите на улицата са знаците, които са поставени на всяка от тях, а те са свързани с факта, че преди номерирането на къщите е било нужно да се поставят някакви отличителни знаци като фигури на животни, предмети и др.


Стълбите, покрай стените на Замъка, от където се върнахме към Малостранска:




Старият градски площад и Астрономическият часовник / The Old Town Square and the Astronomical Clock

Приказно красив площад, със смесица от архитектурни стилове: Рококо, Барок, Романеско, Готически и Ренесансов. Ансамбъл от удивителни сгради като Старото кметство, Църквата "Дева Мария пред Тин", Двореца Кински, Църквата "Св. Никола", Каменната камбанария, Часовниковата кула, Паметника на Ян Хюс.



Астрономическият часовник Orloj


Заради огромните тълпи от хора не дочакахме представлението, което всъщност се състои на всеки кръгъл час. Започва с Фигурката на Смъртта и изтичането на часа, след което 12 Апостола се движат в кръг. Петел завършва шоуто, като известява новият час. Не по-малко атрактивен е самият часовник с неговите механизми. Механичният часовник и астрономическото набиране са с данни от 1410 г.. През годините е ремонтиран, както и към него са добавяни фигурите на апостолите, Петелът и др. декоративни елементи. Часовникът показва днешното точно време, но и по стара бохемска система, представя също и движението на планетите, слънцето и луната, разположението на зодиакалните съзвездия, броя на часовете дневна светлина всеки ден, както и залеза на слънцето, лунния календар и знаците на зодиака.



Остров Kampa


е може би най-романтичното място в Прага. Може би заради каналът, който го оприличава с Венеция, или заради мостът на влюбените, но атмосферата тук е коренно различна от само крачка встрани.



Лебедите, които са толкова дружелюбно настроени, а мястото на което се намират разкрива живописна гледка към Карлов мост.




Карлов мост (Karlův Most)(Charles Bridge)

С Двете си кули Староградска кула(откъм Старият град) и Малостранска (откъм Мала страна), която представлява две кули малка и голяма, свързани помежду си с порта. По дължината на целият мост, от двете страни са разположени скулптури на Светци, а на самият мост е пълно с музиканти и художници. Въпреки, че направихме опит да видим моста и сутрин и вечер, хората наистина са много и явно не сме единствените, които са чули съвета да го посетим рано:). Но в крайна сметка ние също сме част от тълпата.



В Кулата "Staroměstská mostecká věž" на Карлов мост, разположена на площад Křižovnické námesti и гледките от нея към града, площад Křižovnické námesti, Католическа църква Св. Салватор, зад която Библиотеката, Clementinum, Църквата Св. Францис, Музеи. Входна такса за кулата е 100 Крони/човек, за семейство - 250 Крони.


Мост Легион



Изглед към Замъкът, Катедралата и Карлов мост


Националният театър




Jirásek мост с Изглед към Вишеград, Palacký мост , ж.п. моста




И Изглед към мост Легион и замъкът на Прага, Водната кула, Dětský остров, Střelecký остров, Slovanský остров



Танцуващата къща / The Dancing HouseTančící dům



Терасата и Музеят на Сметана, изглед към Карлов мост и замъкът на Прага



Чешката Филхармония



Трамваи и ретро коли

Тези ретро превозни средства наистина допринасят за преобладаващата атмосфера в Прага. И понеже аз силно се впечатлявам от такива неща, доста си поснимах:). Друг е въпросът, че много трудно можеш да ги хванеш без някой или нещо да се появи в кадър.




Кафене "Славия"


Казват, че тук Вацлав Хавел се е запознал с първата си жена Олга, а през залите му са преминали интелектуалци, политици, артисти, почетни граждани, студенти, писатели.


Вкусове от Прага

Краят на туристическата публикация от Прага, оставям на храната, а тя тук е смесица от вкусовете на Германия, Австрия и Унгария. Кнедли, гулаши, печени джолани, шунки, меса, обилно поляти с пражка бира.

Трделник(козуначени коминчета)



Със сладолед, Ванилов крем с ягоди, Ябълков щрудел или чист. 60 крони се без пълнеж, 120 крони са с пълнеж по избор.



Хот дог с наденичка


Печена шунка. Цената е 3 Евро за 100 гр., реже се парче и колкото излезе.



Любимото ни кафе "Starbucks" и неговото популярно Pumpkin Spice Latte


Пресни плодове, предлагани на о-в Кампа.


"Krčma - Крчма"- избрахме този ресторант, по препоръки и предавам препоръките натам:). Наистина мястото си заслужава славата. Претъпкано е, без резервация е почти немислимо да се намери място, а храната е много вкусна и поднесена апетитно. Локация: Kostečná 4.

Тъмно и светло пиво



Говежди гулаш с домашни картофени палачинки и кнедли


Свински джолан със сос от ябълки и хрян, кисели краставички, лук. Картофи с лук и бекон.



Домашен ябълков десерт, за който стана дума в тази моя публикация.



Разказите след пътешествията, снимките, които сме направили, тяхното споделяне ни кара да изживеем отново всичко това. Надявам се на нови срещи с Прага, а в случай, че някой има нужда от повече информация за града, с радост ще помогна, стига да знам.

6 коментара:

  1. Страхотен разказ и прекрасни снимки отново, Кате! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Харесва ми да се връщам отново на местата, които сме посетили, а единият от начините е като разказваме за тях:). Целувки и от мен!

      Изтриване
  2. Кате,
    не съм посещавала Прага, но много съм чувала за този интересен и старинен град.Чудесна разходка може да се направи и да се разгледат толкова много неща.А аз се разходих виртуално заедно с теб.Благодаря за удоволствието.Свързвам Прага с кнедлите предимно, които се правят от варено тесто, нетични за нашата кухня.Имам подобна рецепта, но не съм пробвала да направя подобни.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прага наистина е един великолепен град, интересен, колоритен, с различни усещания и много, ама много забележителности и не говоря само за туристическите обекти. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  3. Ах, чудесна публикация, от моите любими - с пътуване и забележителности, вкл. кулинарните, защото за мен (а и за теб, мисля:)), местните кулинарни специалитети са си забележителност! А Прага има какво да покаже! Поздрави!

    ОтговорИзтриване