Е |
Мекиците на Хриси
Продукти:
500-550 гр брашно
300 мл топла вода(не гореща!)
1 ч.л. суха мая или 10 гр (1/4 кубче) прясна мая
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. олио
1 с. л. оцет
Приготвяне:
Маята се разбърква в топлата вода със захарта, за да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят останалите продукти.
Замесва се меко тесто, в зависимост от плътността и вида на брашното може да се наложи да се добави още брашно, но тестото трябва да е меко, нелепнещо.
Тук има две опции:
- Оформя се на топка, поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя да втаса до двойно увеличаване на обема.
От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като при разтеглянето в средата се изтъняват.
Пържат се в гореща маслена баня от двете страни.
– Оформя се на топка, поставя се в намаслена купа, покрива се стреч фолио и се прибира(без да втасва) в хладилник. След 12 часа то е втасало в хладилника. Изважда се и се оставя за десетина минути на стайна температура, след което от него се оформят мекиците и се пържат в гореща маслена баня от двете страни.
Кате,
ОтговорИзтриваненаистина много лесна рецепта за мекици.Аз обикновено правя тестото с кисело мляко, става много меко и приятно за работа.Мекиците са традиционна закуска особено в студеното време навън.
Поздрави !