Страници

Индийско Пиле къри/ Indian Chicken Curry/ करी चिकन


И
ма рецепти, които дълго отлагам да направя, просто защото са от онези, които изискват да прочетеш повече информация, да вникнеш в тях и да ги направиш по най-вкусният за теб и семейството ти начин, като се съобразиш с основните изисквания. Индийско къри е такава. Синът ми от много време го споменаваше и първият път, когато го приготвих, бе при тест на продукт. Въпреки, че и тогава се получи много вкусно, искаше ми се обаче да вложа повече в тази рецепта и отделих над два часа да преровя индийски и други чуждестранни блогове. Установих, че всичките кърита са различни:). Всеки ги приготвя по свой си начин. Но покрай всичко прочетено и видяно установих няколко правила, към които се придържах, за да приготвя нашето много вкусно индийско къри.



Започнах от това, да разбера какво е Къри, и то съвсем не е свързано с онази подправка, която е позната в България.
Къри е индийско ястие, което се приготвя по различни начини, но представлява месо, риба, леща или зеленчуци, най-често със сос, овкусени с букет от индийски подправки. Съществуват и Кърита, с много малко сос. В зависимост от това, от коя част на Индия е рецептата, тя може да съдържа кокосово мляко, йогурт, доматен сос, бульон или вода. Във всяка част на Индия се използват различни подправки, но едни от задължителните такива са Кимион, Кориандър и Куркума. В зависмост от букета подправки съставките си някои Къри-та имат собствени имена като Tikka Masala- пилешко месо с доматено сметанов крем, Korma - сос с йогурт, паста от ядки и семена и зеленчуци или месо по избор, Dopyaaza - приготвя се с много лук, Butter Chicken - дълго мариновано пиле в сос от домати и сметана и др.
В повечето от рецептите последователността при приготвяне е следната: В дълбок тиган се загрява масло с избрани подправки(тук се внимава, защото някои от подправките в индийската кухня се поставят в края на приготвянето, при продължително готвене или пък в несъобразени количества биха могли да придадат горчив вкус), като целта е да се разгърне ароматът им, към тях се добавят лук и чесън, задушават се и се продължава по избор с месо, зеленчуци, риба. След като се сготвят се добавят продукти за сос, а след 15-20 минути се добавя букет от подправки и ястието се вари още 1 минута. Въпреки, че на много места срещам, че кърито се поднася задължително с ориз, това съвсем не така. В много индийски блогове липсваше подобна комбинация.


Индийско Пиле къри с доматен-йогурт сос с гарнитура от Басмати ориз/ Indian Chicken Curry/ करी चिक



Подправките, които избрах в тази рецепта са, за началото на готвенето: джинджифил, кимион, куркума и къри. За края на готвенето: микс от подправки "Индийско къри" на Spizing. Този микс съдържа една много добра селекция от типични индийски подправки, които ще е малко сложно да купувам поотделно, при условие, че са ми необходими малки количества(кориандър, кимион, канела, чимен, синап, черен пипер, куркума, зелен кардамон, карамфил).
Използвам месо от цяло пиле, в някои индийски рецепти месото се нарязва на порции и се готви с кокал, както при нашите яхнии, но ние предпочитаме кърито с месо на хапки.

Продукти:
1 бр пиле(1,200 кг)
1 глава лук
3 скилидки чесън, пресовани
1 с.л. настърган пресен джиндждифил
щипка куркума
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. кимион на прах
600 гр смлени домати от консерва( използвам на MUtti)
1 ч.ч. йогурт
1 с.л. подправка "Индийско къри" на Spizing
сол, на вкус
50 мл олио
1 с.л. сусамово олио

Гарнитура:
ориз Басмати


Приготвяне:
Пилето се обезкостява, кожата се отстранява и месото се нарязва на хапки.
Оризът се сварява, според указанията на опаковката.
В дълбок тиган се загрява олиото със сусамовото олио. Добавят се куркума, къри и кимион, след 30 секунди се добавят нарязаният на много ситно лук, пресованият чесън и настърганият джинджифил. Готвят се до омекване и Към тях се добавя месото. Готви се до готовност и започне да се запича от всички страни. Наливат се доматеният сос и йогурта. Разбърква се, покрива се с капак и се вари 20 минути. Добавя се подправката, сол на вкус, разбърква се много добре и след 1 минута ястието се оттегля от котлона.
Кърито се сервира с ориз и се поръсва с нарязан пресен кориандър или магданоз.




2 коментара:

  1. Кате,
    доколкото знам има и растение / подправка /, което се казва къри.Ползват се листата , а има и ястие.Да, има подправки, които първоначално за кратко се запържват само да пуснат аромата си, а има и подправки, които се добавят накрая.Чудесно ястие се е получило, интересно на вкус.А кориандър присъства неизбежно в индийската кухня и то пресен макар, че на мен никак не ми допада вкуса.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, има такава подправка, Ели, имам я в къщи, дори скоро споделих едно пиле с къри. Аз казах, че ястието няма нищо общо с подправката, защото много хора мислят, че като добавят подправката в някакво ястие и то се нарича къри. Дори много отдавна и аз смятах така:). Объркващо е малко:))). Поздрави!

      Изтриване