Страници

Скалички с ядки и сушени плодове


Д

екември е месец, в който отвсякъде се носи аромат на домашна храна и сладки. И въпреки че до официалното настъпване на зимата има още време, то тя вече започва да се усеща, а празничното настроение започва да витае във въздуха. Това е един любим период у дома, в който приготвям повече сладкиши, а домът ни ухае на портокал, канела и ванилия. Няма как на самият празник човек да изяде всички сладки, бонбони и торти, които му се иска да опита, нито пък би могъл да ги приготви за един ден, затова този месец предоставя дни за това. А аз често го наричам "Месецът на голямото сладко правене":).
Преди време, когато споделих рецептата за "Енергийни снежни топки", споделих че ще ги направя и като скалички. Е, ето ги и тях.




Скалички с ядки и сушени плодове



Продукти:
1 ч.ч. ядки (орехи, лешници, бадеми)
1 ч.ч. фурми (по възможност по-сочни, използвам пресните, натурални ирански фурми, с вносител "Евразия")
1 ч.ч. смес от различни сушени плодове(кайсии, стафиди, смокини и червени боровинки)
1 с.л. рожков (или натурално какао на прах)
кокосови стърготини и бадемово брашно за поръсване

Приготвяне:
Добре е ядките да се смелят предварително. Костилките от фурмите се отстраняват. Всички продукти се поставят в блендер и се смилат до желаната консистенция. Ние харесваме с частички. Тъй като сместа е лепкава и гъста е възможно да се наложи разбъркване на няколко пъти, което се прави при изключен уред. В случай, че се използват прекалено сухи фурми, може да се наложи предварително да се накиснат в ром или плодов сироп.
От сместа се оформят топки, които се издължават в единият край, за да се получат като конуси(скалички), овалват се в смес от бадемово брашно и кокосови стърготини, подреждат се върху хартия за печене и се прибират в хладилник да стегнат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар