Страници

Празнична рецепта от Австрия: Патешко бутче с червено зеле и картофени кнедли


Приготвени по този начин патешките бутчета стават сочни, крехки и много вкусни. Това ястие се появява в гостилниците на Австрия през есенно-зимният сезон и е истински празник за сетивата. Често присъства на Коледните трапези като основно ястие. Съчетанието на сладко-киселото червено зеле, обогатено с аромати и вкусове и картофените кнедли чудесно допълват и подчертават уникалният вкус на патешкото месо. Тази рецепта може да бъде приготвена и с гъши бутчета, но е възможно да е необходимо малко повече време за печене.





Продукти за 4 порции:

4 бр патешки бутчета, (тези са по 360 гр)
сол
черен пипер

за червеното зеле:
1 малка глава червено зеле ( около 500 гр)
1 глава лук
1 с.л. захар
100 мл червено вино
250 мл портокалов сок
1 с.л. ябълков оцет
1 ябълка
1 пръчка канела
1 ч.л. сол
1 ч.л. млян кимион
мас (друга мазнина)

за картофените кнедли:
500 гр картофи
150 гр брашно
1 с.л. грис
1 яйце
1 ч.л. сол
щипка индийско орехче


Бутчетата се цепват от вътрешната страна на по-месестата част и се разтварят като пеперуди. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Тиган се загрява на котлон и бутчета се запечатват от двете страни без мазнина до зачервяване. Изваждат се и се увиват поотделно в алуминиево фолио, като не трябва да е плътно по бутчето, но да е добре запечатано от всички страни, така бутчето ще се пече в собственият си сос. Подреждат се в тава и се пекат на 200 градуса за 2 часа.
През това време се подготвят гарнитурите.



Гарнитура от червено зеле
Лукът се нарязва на ситно, ябълката се настъргва, зелето се нарязва на фини ивици.
В касерола се загрява мазнината и към нея се добавя лука с 1 с.л. захар. Оставя се да се карамелизира. Деглазира се с виното( виното се налива и разбърква, вари се 1-2 минути). Добавят се всички останали продукти и се вари за около 30 минути.



Картофени кнедли
Картофите се сваряват, отцеждат много добре, белят и пасират с ръчна преса. Оставят се да се охладят, колкото да не парят на ръцете. Омесват се с другите продукти и тестото се оставя за 1/2 час да си почине. При нужда се добавя още малко брашно.


В тенджера се поставя вода със сол да заври. От картофеното тесто се оформят плътни, стегнати топки, които се пускат в слабо врящата вода. След като изплуват на повърхността(около 10 минути) се оставят да се варят още 5 минути. Изваждат се и се отцеждат. Тези кнедли по желание може да се запържват в тиган с масло и подправки, чесън и лук.




1 коментар: