Страници

Бананови джуджета / Banana dwarfs


Т
ези джуджета са толкова сладки, че едва ли има някой, който би устоял пред вида им. Гарантирано предизвикат усмивка и повдигат настроението. Правят се бързо и сравнително лесно, а самите те представляват банан, облечен в шоколад в комбинация с вкусен бадемов марципан. Открих ги в сайта www.Oetker.de и веднага ги направих:). Не мисля, че има нужда от дълго обяснение по рецептата, важна е идеята. А тя е толкова сполучлива, че това би бил чудесен десерт за Коледната трапеза, особено след обилните празнични трапези, си мисля, че сладкишите трябва да са точно такива по-леки, като това плодово-шоколадово изкушение.


Бананови джуджета 




Продукти:
банани
бадемов марципан
пудра захар
шоколад за топене
червена гел боичка
*Захарен шрифт


Приготвяне:
* В случай, че не откривате захарен шрифт може да използвате айсинг, който се приготвя по следният начин: 1 белтък се разбива с няколко капки лимонов сок на пяна. Постепенно към него се добавя 1 и 1/2 ч.ч. пресята пудра захар, разбива се с миксер, Ако сместа е много гъста се разрежда с лимонов сок, ако е рядка се добавя още пудра захар.
Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява в съд, поставен на водна баня. Бананите се нарязват на 3 или 4 части, зависи колко високи желаете да бъдат джуджетата. Аз нарязвам един банан на 3. Едната страна задължително трябва да е равна, за да може джуджето да стои право. Всяко парче банан се потапя в шоколада, може да се работи с вилица, шишче и каквото намерите за добре. Да си призная при мен това винаги е един малко сложен процес:), всичко се омазва, бананите се хлъзгат, често шоколада по тях също. Споделям това, за да не се притеснявате, ако се случва и при вас, още повече, че тук след декорацията почти не личи. И така, бананите се подреждат изправени и се оставят на хладно да стегнат.
През това време марципана се омесва с пресята пудра захар на вкус. Отделя се част от която се правят малки топчета за нослета. Останалият марципан се оцветява в червено. От него се оформят шапчици и обувки.
С помощта на захарният шрифт се оформя брадата, също с него се залепва нослето, шапката и обувките. Банановите джуджета се съхраняват в хладилник до 1-2 дни.




Още коледни идеи може да разгледате тук.

5 коментара:

  1. Кате,
    страхотна празнична изненада.Бих направила тази украса, но не съм виждала да продават тези продукти на Д-р Йоткер.Ще потърся, за да е по - лесно и бързо за напрва.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Относно продуктите, за боички знам, че има в България, но този сладкарският шрифт ако не го откриваш, а и не ти се занимава с домашна айсинг глазура, то потърси айсинг по фирмите, предлагащи сладкарски консумативи. Поздрави и от мен и забавно коледно кулинарстване:).

      Изтриване
  2. Леле, Кате! Първият път като ги погледнах, си помислих, че са коледна декорация😊. Чак като се зачетох...Ама те били за ядене! Страшни са! Прекрасни са! Такъв кеф са дори и само за гледане! О, непременно ще си направя такива! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са готини, наистина и аз като ги видях в сайта на Др. Йоткер много им се радвах:). Обичаме банани с шоколад, а така накипрени направо са си разкош. Поздрави и забавни празнични приготовления, Сонче!

      Изтриване
  3. Ами сега, определението приказни си го изхабих:), а тези джуджовци са именно такива!

    ОтговорИзтриване