Страници

Празничен шаран и Коледните традиции в Австрия


Ф
акт е, че всички красиви празници са свързани и с храната. Тя е тази, която събира семейството около масата. Навсякъде по света има различни традиции, но и навсякъде е празнично поднесена и по-специално приготвена. За повечето страни е малко трудно да се каже какво е основното блюдо, поднесено на Коледа. Знам, че някои от ястията свързваме с определени националности, но е факт, че дори и там присъстват различни храни.
Ако попитаме хората около нас какво са поднесли на празниците си, всеки ще отговори по различен начин.
И все пак: Какво сервират австрийците на Коледа и какви са традициите, свързани с този празник?


Почти всяко семейство в Австрия и в различните провинции на страната има своите собствени традиции. На Коледа се палят светлините на елхата, пеят се песни, подаряват се подаръци.
В Щирия на 24 декември (Heiligabend) като късна закуска най-често се сервира Sterz, наподобяващо нашата брашнена каша. По-късно на вечеря се поднася студено плато, съдържащо Schmaus( студено месо в консерва, подходящо за сервиране върху филийка), Jägerwecken( издълбан хляб, пълнен с шунка, сирена и зеленчуци) и различни бисквитки.
Най-често за Коледната трапеза на 25.12. се поднасят: Пълнено пиле, Коледна гъска, Празничен шаран, наденички, студени предястия. Сладкият завършек на Коледната вечеря е разбира се десерта, който всеки приготвя според желанията си, а бисквитките са също допълнение към него.
Както навсякъде по света и тук трапезите са празнични. Зависимост от районите на страната се открояват няколко предпочитани храни, като пак ще се повторя, че това е относително.


В Бургенланд естествено това е гъската, поднесена с червено зеле и кнедли. Рецепти по които може да ги приготвите: Патешко бутче с червено зеле и картофени кнедли, Печена гъска с портокали, ябълки и бира и глазирани кестени
В района на Виена, Горна и Долна Австрия - Шаран с картофена и зелева салата и Schnittlsuppe ( супа с хляб и бекон), за десерт често се поднасят печени ябълки.
В Каринтия най-често поднасят Selchwürstel (вид пушена наденица) с кисело зеле и хляб. Коледният сладкиш е Kärntner Reindling.
В района на Залцбург класиката е Würstelsuppe (супа с наденички и франкфуртери).
В Тирол предпочитана е Супата с фиде и наденички, Свинско печено, Фондю и студени плата.
Във Форарлберг - пресни телешки вурстчета с кисело зеле и майонезена салата.
И в Щирия, като фермерски и земеделски район: Студени плата, наденички, различни малки сандвичи, Jägerwecken, Фондю, Пиле, Шаран или Гъска.


Печен Коледен шаран / Gebackener Weihnachtskarpfen


Новото, което научих в Австрия при печенето на шаран е, панирането му в брашно. Така вкусът му се доближава, до този на пърженият шаран. Другото, което също ми допада е, нарязването на целият шаран, което също допринася за по-различно изпичане на рибата. Ако посещавате Австрия през периода на празниците, в много от традиционните заведения предлагат празничен шаран.
Останалото в рецептата е сходна с останалите рецепти за риба със зеленчуци. Характеризира се с това, че рибата се пече заедно с гарнитурата от зеленчуци, но тъй като аз не исках зеленчуците да добият рибен вкус, ги изпекох заедно с рибата, но в отделно направен съд от алуминиево фолио.


Продукти:
цял шаран 1,5 кг - 1,8 кг
картофи
моркови
пащърнак
целина
глави чесън
зехтин
смес от равни количества царевично и бяло брашно


Приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се и се подсушава. Обтрива се отвътре и отвън със сол и черен пипер.
Външно се правят разрези през около 1 см, стигайки до костите. Рибата се овалва в смес от царевично и бяло брашно, поставя се в тава, върху алуминиево фолио. Полива се със зехтин. От алуминиево фолио се оформя друга по-малка "тавичка" , която да може да се постави до рибата. В нея се подреждат обелените и нарязани на парчета зеленчуци, като главите чесън се почистват само от най-външната люспа и се разрязват напречно на две. Зеленчуците се поливат със зехтин, посоляват се. Шаранът, заедно със зеленчуците се пекат на ниска скара във фурната на около 200 градуса до готовност. Ако е необходимо може леко да се покрие с алуминиево фолио или хартия за печене. Изважда се, поднася се с гарнитура от зеленчуци.


1 коментар: