Nussecken са немски малки сладкиши, които се правят с маслено тесто, тънък слой конфитюр от кайсия и карамелени ядки. След печене се нарязват на триъгълници и ъглите им или някоя от страните им се намазват с шоколад. Могат да се направят с орехи, бадеми или микс от ядки. Буквално преводът им е “Ъгли с ядки”, “Ядкови ъгли”, но някак не ми звучи добре и за това ги оставям с немското им име.
Nussecken / Нусекен
блат:
225 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр захар
1 пакетче ванилена захар
1 яйце
100 гр краве масло
Плънка:
150 гр краве масло
100 гр захар
1 пакетче ванилена захар
3 с.л. вода
*300 гр смлени сурови ядки
За намазване:
Кайсиев конфитюр
Декорация:
100 гр шоколадов кувертюр(шоколад за топене)
Орехови ядки
*Ядките могат да са само един вид: лешници, орехи или бадеми или пък да са микс отново по избор. Трябва да са смлени така, че да има частички, не ги правете на брашно. Аз използвам микс от орехи и бадеми, а за декорация орехи Пекан.
Блат: Брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Към тях се добавят захарта, ванилената захар, яйцето и маслото, нарязано на малки кубчета. Омесва се тесто, което се разточва върху стреч фолио на продълговата кора, с дебелина 5 мм. Покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
Плънка:
Маслото, захарта, ванилената захар и водата се поставят в съд на котлон и се загряват. Сместа се вари за кратко, като се бърка, до разтваряне на продуктите. Оттегля се от котлона и се охлажда леко. Добавят се ядките и се разбърква до хомогенност.
Блатът се изважда от хладилника. Изрязва се в желаната форма и с големината на тавата, която ще се използва.(Остатъците също могат да се изпекат като бисквитки, като се намазват с плънката.) Може да използвате две по-малки тави или една голяма. Мисля, че най-подходящият размер е тава с размер 40х30 см. Но не използвайте по-голяма тава от големината на блата, тъй като плънката ще се разтече встрани. Моята тава е с размер 17х26 см, но ми остана тесто, което изпекох като бисквитки.
Сладкишът се пече на средната скара в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25 минути(докато започне да се оцветява в златисто). Изважда се и още горещ се нарязва на триъгълници. Оставя се да се охлади, след което всеки триъгълник се потапя откъм ъглите или някоя от страните в разтопен шоколад. Докато шоколада е течен върху него се поставя орехова ядка. Подреждат се върху хартия за печене и се оставят докато стегне шоколада.
Кате,
ОтговорИзтриванетези " Ядкови ъгли " са чудесно празнично предложение, ще ги изпробвам.Прекрасни предложения за празничната Коледна маса.Красиви и вкусни.
Поздрави !
Така е, Ели, наистина са страхотни, откъдето и да ги погледнеш. Поздрави!
ИзтриванеКате, с тези бисквитки ме спечели. Много, много вкусно звучат :)
ОтговорИзтриванеАбе, знам аз къде ви е слабото място:))) шегувам се разбира се, но наистина са разкошни.
ИзтриванеАх, приказно вкусни са тези триъгълници, Кате!
ОтговорИзтриванеУбедена съм, че направя ли ги, ще ги нападна още преди да съм разтопила шоколада за тункването им. ;)
Голяма част от тях у нас имаха същата съдба:))) Но наистина са много вкусни!
ИзтриванеЩе трябва късно да ги направя, че ще изчезнат до празниците..
ОтговорИзтриванеМакар че защо ли трябва всичко да се яде по Коледа?
Всеки ден трябва да е празник :)
:) Дани:). Принципно мисля, че не са от много дълго траещите сладки, все пак основата наподобява тарта, въпреки, че ако се направи по-тънка си стават бисквити. Нямам представа какъв е срокът им на годност, но 2-3 дни на сухо, тъмно и хладно издържат. Но едва ли някой ще чака толкова, а и декември е за това, както казваш- всеки ден трябва да е празник:). Поздрави, Дани!
Изтриване