Страници

Мекиците на Хриси


Е
дна вечер във "Фейсбук" Хриси сподели едни изкусителни мекици и понеже в рецептата пишеше, че тестото може да се замеси вечерта и да престои в хладилник, на мен само това ми и трябваше:). Снимките направих много бързо, някак не ми се искаше да лиша семейството си от вкуса на топлите мекици в стремеж към добър кадър:), но понеже много държах да запиша рецептата, щракнах няколко кадъра. Снимките на нощното месене са във Фейсбук:)))Хриси, благодаря за рецептата!




Мекиците на Хриси





Продукти:
500-550 гр брашно
300 мл топла вода(не гореща!)
1 ч.л. суха мая или 10 гр (1/4 кубче) прясна мая
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. олио
1 с. л. оцет

Приготвяне:
Маята се разбърква в топлата вода със захарта, за да се разтвори.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се добавят останалите продукти.
Замесва се меко тесто, в зависимост от плътността и вида на брашното може да се наложи да се добави още брашно, но тестото трябва да е меко, нелепнещо.

Тук има две опции:
- Оформя се на топка, поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя да втаса до двойно увеличаване на обема.
От втасалото тесто се късат топчета, разтеглят се с пръсти, като при разтеглянето в средата се изтъняват.
Пържат се в гореща маслена баня от двете страни.

– Оформя се на топка, поставя се в намаслена купа, покрива се стреч фолио и се прибира(без да втасва) в хладилник. След 12 часа то е втасало в хладилника. Изважда се и се оставя за десетина минути на стайна температура, след което от него се оформят мекиците и се пържат в гореща маслена баня от двете страни.


1 коментар:

  1. Кате,
    наистина много лесна рецепта за мекици.Аз обикновено правя тестото с кисело мляко, става много меко и приятно за работа.Мекиците са традиционна закуска особено в студеното време навън.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване