Страници

🏂 На пързалката


Р

азположен на границата между Щирия и Долна Австрия, на около 1000 м надморска височина Земмеринг е предпочитан курорт, заради близостта му както до столицата Виена, така и до Грац. Няколко пъти е бил домакин на Световна купа по ски, а популярността му се дължи и на прочутата железопътна линия Semmering railway, включена в списъка на Юнеско за защита на световното наследство.




Железопътната линия Земмеринг е построена между 1848 и 1854 г. от около 20 000 работника по проекта на Carl von Ghega. Конструкцията включва 14 тунела, 16 виадукта (няколко двуетажни), над 100 каменни арки и 11 малки железни моста. Изключително труден терен за изграждане, по време на което е спазена хармонията на съчетаване на природа и технология. Пътуването по тази линия предлага наистина зашеметяващи гледки, а виадуктите ѝ погледнати отдалеч са истински шедьовър сред планинските извивки.



Австрия е планинска страна, с многообразие от зимни курорти и световноизвестни писти. Курорти, предлагащи всякакви удобства, спорт, релакс, спа, зимен туризъм, места, където всеки открива по нещо за себе си и сигурна съм, че което и от тях да се избере, ще донесе само положителни емоции и наситеност от приказни и удивителни гледки. Някои от тях съм споделяла в следните публикации: Голямото спускане , Зимен уикенд във Flachau, За Дахщайн с ♥, Снежна алпийска приказка, а всичките ми пътеписи от Австрия са тук. Щастлива съм, че към пъзела с картини добавям и тази част, със снежно красивият Земмеринг.

🏂 На пързалката 


локация: Semmering, Austria




Винаги съм казвала, че харесвам най-много зимата в планината. Някак различна е там, чиста, бяла, свежа дори. Живея в град, в който рядко вали сняг и ако вали, то е съвсем за кратко и често почти без оставащи следи от това. За разлика от другите райони на Австрия, където тази зима донесе 4 метрови снегове, то при нас положението е съвсем различно. Но пък страната предлага безброй планински места, които приличат на красиви зимни приказки. На стотина км от Грац е разположен курорта Земмеринг, предлагащ 14 км писти от всякакъв тип (леки, средни и трудни), както и писта за тобогани(шейни) и малка писта за обикновени шейни. Макар и далеч от мащабите на западно австрийските ски курорти, Земеринг все пак е в челните позиции на предпочитаните от виенчани места за практикуване на любимият им спорт, а и курортът няколко пъти е бил домакин на Световната купа по ски алпийски дисциплини.
Ние си подарихме уикенд, наситен със забавления, презаредихме батериите и се наситихме с удивителни снежни картини.















3 коментара:

  1. Страхотен уикенд, Кате! Все да сте така щастливи, усмихнати и на хубави места! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесен зимен курорт.И тук в България тази зима няма сняг, но е студено.Суха зима.Но е толкова хубаво човек да се наслади на зимна гледка в планината дори и виртуално.Прекрасна австрийска зима.Благодаря за насладата, бъдете здрави и се наслаждавайте на чудесната австрийска природа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Последните снимка са чудни, със залеза.

    ОтговорИзтриване